Is de eekhoorn in jouw tuin welkom?

Eekhoorns in Nederland hebben het niet altijd makkelijk. Hun leefgebied wordt kleiner en kleiner, er komen steeds meer eekhoorns om in het verkeer en de winters worden met het jaar natter. Eekhoorns houden geen winterslaap, en voedsel in de koude maanden is schaars. Door de vele wegen en bebouwing raakt het grondgebied van de eekhoorn steeds verder versnipperd. De eekhoorn is dus niet voor niets een beschermde diersoort!

Goede reden om de eekhoorn zelf een steuntje in de rug te geven. Maak van jouw tuin een veilige en fijne plek voor eekhoorns en draag bij aan het welzijn van de schattige diertjes met hun typerende pluimstaart. Naast dat het fijn is voor de diertjes, is eekhoorns naar je tuin lokken ook nog eens superleuk voor jezelf! Want zeg nou eerlijk, hoe gezellig is het om een paar van deze knaagdiertjes door je tuin te hebben klimmen en hupsen?

huisje voor eekhoorn

De eekhoorn in je tuin

meer eekhoorns in tuin laten komen

Hoe zorg je nou dat jouw tuin voor eekhoorns the place to be is? Met een eekhoornhuisje natuurlijk! Veel mensen hebben vogelhuisjes in de tuin, maar aan een hutje voor de eekhoorn wordt vaak niet gedacht. Je hoeft heus geen grote tuin te hebben of een heel bos in de achtertuin te hebben staan. Ook in een kleine achtertuin of in een woonwijk helpt jouw eekhoornhuisje al enorm.

In de Dierenbeschermingshop koop je het eekhoornhuisje van Vereniging Natuurmonumenten. Dit huisje voor eekhoorns heeft twee openingen; één aan de zijkant en één aan de voorkant. Zo kan de eekhoorn bij gevaar altijd makkelijk ontsnappen. Uiteraard is het huisje gemaakt van hout met het FSC-keurmerk. Het vurenhout is afgewerkt met een blanke lak, dus er is geen risico op vergiftiging door losse verfsnippers. Het huisje is 38cm lang, 22cm breed en 38cm hoog.

Het huisje biedt eekhoorns een veilige plek om te slapen of om te schuilen tegen weersomstandigheden. Voor aanstaande eekhoornmoeders is het een geschikte plaats om een nest te maken. Daarnaast is het eekhoornhuis een handige en makkelijk terug te vinden plek om een voedselvoorraad aan te leggen. De twee ingangen zorgen voor voldoende vluchtmogelijkheden, waardoor de eekhoorn zich nog meer op zijn gemak voelt.

Als je dit eekhoornwoonhuis in huis haalt maak je niet alleen de eekhoorns in jouw tuin blij. Met je aankoop draag je ook bij aan Vereniging Natuurmonumenten én aan de Dierenbescherming. Drie vliegen in één klap dus!

Tekst gaat verder onder de afbeelding

eekhoorn tuin tips

Hoe hang je dit nestkastje voor eekhoorns op?

Hang het nestkastje op minimaal een meter of 3 hoog. Zorg dat de uitgangen van de schuilplek niet gericht zijn op het zuiden of zuidwesten. Vanaf deze kant komt de wind aanwaaien, en dit zorgt voor tocht en bij regen ook voor waterinval. Het is het fijnst voor de eekhoorn wanneer je het huisje enigszins beschut ophangt. Dit geeft een geborgen en veilig gevoel, met name voor moeders met babyeekhoorns.

Tips voor meer eekhoorns in de tuin

Wil je van je tuin nóg meer een eekhoornparadijs maken, dan volgen hier nog enkele tips:

  • Vul je eekhoornhuisje met wat stro, wol of bladeren. Dit maakt het huisje een extra aantrekkelijke schuilplek. Bovendien maakt het het kastje lekker warm voor babyeekhoorns.
  • Hou je tuin vooral niet té netjes. Waar jij een rommelige berg bladeren ziet, ziet de eekhoorn een veilige plek om te schuilen. Laat dus gerust een berg bladeren of een stapel takken in de hoek van de tuin liggen.
  • Eekhoorns voeren in de tuin is een makkelijke manier om meer eekhoorns naar de tuin te lokken. Eekhoorns houden geen winterslaap, en leggen in het najaar een voorraadje voedsel aan. Dit voedsel is vaak niet genoeg, wordt weggehaald door andere dieren, of de eekhoorn vergeet waar hij het verstopt heeft (eekhoorns staan niet bekend om hun goede geheugen). Zet zelf wat ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, hazelnoten of andere gezonde snacks neer voor eekhoorns. Je kunt ook volledige eekhoornvoeding kopen.
  • Wil je vooral eekhoorns naar de tuin lokken in plaats van vogels, zorg dan voor een voederhuisje. Zo worden de pinda’s en nootjes niet door vogeltjes weggesnoept. Voederhuisjes voor eekhoorns hebben een dekseltje of gleuf waardoor alleen zij het voer uit het bakje kunnen krijgen.
  • Zorg ook voor wat te drinken en zet water neer (geen melk!). Het klinkt simpel, maar voor eekhoorns is het hartstikke fijn als ze niet op pad hoeven om water te vinden. Zeker wanneer het flink vriest of voor zogende moeders met jonge eekhoorns is wat water dichtbij enorm stressbesparend.

Help jij de eekhoorns ook een handje?

Draag jij ook bij aan een prettige leefomgeving voor de eekhoorn? Op de site van de Dierenbescherming vind je het eekhoornhuisje van Natuurmonumenten. Je vindt hier eventueel ook eekhoornvoer en voederhuisjes voor eekhoorns.

Van elke bestelling wordt een deel afgedragen aan de Dierenbescherming. Met je bestelling help je dus niet alleen eekhoorns in je eigen tuin, maar allerlei dieren in heel Nederland.

Share via
Copy link