De leukste snuffelkleedjes voor katten

Snuffelmatjes voor honden zijn redelijk bekend, maar veel mensen beseffen niet dat zo’n matje ook uitstekend denkspeelgoed is voor katten! Katten zijn echte jagers, en zetten graag hun hersenen aan het werk voor hun eten.

Je kunt zelf een snuffelmatje maken voor je kat, maar daar heb je wel flink wat geduld voor nodig. Heb je niet zo’n zin in een urenlange creatieve onderneming of zoek je naar een matje dat net wat luxer is, dan zet ik hier mijn aangeraden snuffelmatten op een rijtje.

snuffelmat grote kat

Zie hier mijn favoriete snuffelmatjes voor honden, of klik hier om de beste snuffelkleedjes voor knaagdieren en konijnen te zien.

Wat is een snuffelmat voor katten?

Een snuffelmat (ook wel snuffelkleed) is een speur- en denkspelletje voor katten, honden, konijnen of knaagdieren.

Het idee is eigenlijk best simpel: op een mat worden veel stroken stof geknoopt, waardoor er een oppervlakte ontstaat vol flapjes, hoekjes en kiertjes. Tussen deze stroken verstop je brokjes of snoepjes voor je kat.

De mat is dus een voerpuzzel; je kat kan de brokjes alleen terugvinden door goed te snuffelen! Katten vinden dit hartstikke leuk, en worden voor hun harde snuffelwerk beloond met iets lekkers.

Een snuffelkleed zet de neus én de hersenen van je viervoeter eens even goed aan het werk. Snuffelen is een uitdagend spelletje waarbij je kat echt even moeite moet doen. Dat snuffelen kost heel wat denkwerk en energie!

De snuffelmat is leuk denkspeelgoed voor een tussendoortje, maar heb je een kat die razendsnel zijn brokken opschrokt dan kan zo’n mat ook gebruikt worden voor de hoofdmaaltijd.

Sommige katten hebben  hun voerbak razendsnel leeg. Met een snuffelmat moet je kat werken voor zijn eten. Snuffelen is een leuke bezigheid, en heeft als bijkomend voordeel dat de maaltijd een stuk langer duurt.

Waar let je op bij het kopen van een snuffelmat?

Wanneer je een snuffelkleed voor je kat gaat kopen, zijn er een paar factoren om in overweging te nemen.

Denkspelletje of voor de maaltijd?

Bedenk je waar je de snuffelmat voor wil gaan gebruiken. Ben je van plan om je kat te voeren met de mat als slowfeeder, bijvoorbeeld omdat hij te snel eet? Of is de snuffelmat meer bedoeld als denkspelletje en voor de lol?

Snuffelmatten kunnen natuurlijk voor beide doelen worden gebruikt, maar het is bij aankoop wel iets om over na te denken.

Wil je de mat vooral als voerspel gebruiken, dan volstaan kleine of simpelere snuffelkleden prima. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar voor af en toe is een ingewikkelde mat niet per se nodig.

Is het plan dat je kat dagelijks aan het snuffelen gaat? Dan kun je beter een grote mat kopen, en/of een mat die wat moeilijker is. Een simpele mat heeft je kat dan zo door. Verschillende texturen en een groter formaat houden je kat langer bezig.

Eén of meerdere katten?

Heb je meerdere katten, dan raad ik één klein snuffelmatje af. Voedselspelletjes kunnen zorgen voor flink wat competitie tussen je katten, zelfs wanneer ze dikke vriendjes zijn. Dat ‘jagen’ naar brokjes kan een sterk voedselinstinct opwekken.

Wil je meerdere katten laten snuffelen, dan kun je het best een grote snuffelmat kopen. Zo kunnen beide katten aan een kant van de mat snuffelen zonder elkaar in de weg te zitten. Natuurlijk kun je ook meerdere kleine matjes kopen.

Snuffelmatje voor grote kat?

De meeste katten kunnen met een klein snuffelmatje prima af. Zeker wanneer de mat wordt gebruikt als denkspelletje en niet als slowfeeder, is een kleiner formaat voor een kat voldoende.

Heb je een erg groot kattenras, dan is een grotere mat wel aangeraden. Eigenaren van een Maine Coon, Ragdoll of Noorse Boskat zijn er waarschijnlijk wel aan gewend dat voor hun katten alles een slagje groter moet.

Naast dat deze kattenrassen een stuk groter zijn, zijn ze vaak ook slimmer en is hun reukvermogen beter ontwikkeld. Een klein matje is voor deze katten veel te makkelijk!

Kwaliteit

Het is een beetje een open deur, maar kwaliteit is bij een snuffelmat wel zeer belangrijk. Een snuffelmat van slechte kwaliteit gaat snel kapot. Zeker bij katten die nogal lomp snuffelen en spelen, is het belangrijk dat de reepjes stof goed vastzitten. Je wil natuurlijk niet dat je kat zich in zo’n strookje verstikt!

Wasbaar?

Snuffelmatjes worden vies. Katten zijn netter dan honden, maar uiteindelijk houdt ook geen enkele kat zijn kleedje schoon. Die lekkere geur van brokjes wekt nu eenmaal wat speekselproductie op!

Speeksel, kleine kruimeltjes of té goed verstopte brokjes, zand aan de pootjes of op de neus… Er komt een moment dat het snuffelmatje gewassen moet worden.

Sommige snuffelkleedjes mogen in de wasmachine, al raad ik zelf aan om het bij handwas te houden.

Helaas zie je bij erg goedkope matten vaak dat ze zo’n wasje niet aankunnen. De stikseltjes laten los of de stof gaat enorm pluizen en rafelen. Snuffelmatten van erg goedkope stoffen kunnen zelfs hun kleur verliezen. Ze zien er dan niet alleen minder mooi uit, maar de verfresten kunnen ook gevaarlijk zijn voor je kat.

Je bent uiteindelijk goedkoper uit met een snuffelkleedje van fatsoenlijke kwaliteit dat wel gewoon gewassen kan worden. Een degelijke mat gaat jarenlang mee.

Leukste snuffelmatten voor huiskatten

kleine snuffelmatten
Klik op afbeelding voor prijzen

Een beetje anders dan de standaard snuffelmatjes – maar daardoor extra leuk – zijn de vrolijke kleedjes van SNUFFIES. Deze snuffelmatjes zijn niet gewoon rechthoekig met stroken: het zijn ware kunstwerken. Er zijn verschillende ontwerpen verkrijgbaar, waaronder bloemen en hondenbotjes.

Handig is dat deze snuffelkleedjes een anti-slip onderkant hebben. Zo blijven ze beter stil op de grond liggen, ook wanneer je kat lekker wild aan het snuffelen is.

Naast voerspel vinden katten deze zachte fleece matjes ook heerlijk om een dutje op te doen.

Deze matten mogen gewassen worden in de wasmachine.

Leukste snuffelmatten voor grote katten

grote snuffelmat grote hond
Klik op afbeelding voor prijzen

Ook voor grote katten heeft SNUFFIES enkele leuke ontwerpen. Het formaat verschilt enigszins van ontwerp tot ontwerp, maar de meeste matten zijn ongeveer 75 bij 105 cm. Daar is je kat dus wel even zoet mee!

Leuk is dat de matjes verschillende soorten verstopplekken hebben; flapjes, stroken, holletjes, franjes… Je kunt beginnen met één stuk van de mat en het spel voor je kat steeds moeilijker maken door meer spelletjes op de mat te gebruiken.

Deze tapijtjes hebben een anti-slip onderkant (dus er mag lomp mee gespeeld worden) en zijn geschikt voor in de wasmachine.

Beste budget snuffelmat

beste snuffelmat kat
Klik op de afbeelding voor prijzen

Mijn favoriete goedkope snuffelmatje is dit schattige matje van Lief! dat verkrijgbaar is in drie kleuren.

De fleece matjes kosten niet zoveel en zijn daarom een mooie budget opties. De matjes zijn 20 bij 20 centimeter groot en héél zacht. De mat dient naast voerspel dus ook als comfortabel plekje om te slapen.

Heb je thuis een echte wilde tijger als kat, dan is dit matje misschien iets minder geschikt. Heel sloopbestendig is de snuffelmat namelijk niet.

Mooiste luxe snuffelkleed

beste snuffelmat grote hond
Klik op de afbeelding om prijzen te zien

 

hoge kwaliteit snuffelmat groot hond
Klik op de afbeelding om prijzen te bekijken

Voor echte luxepoezen ontwierp MadeByShuko een prachtige lijn luxe snuffelmatten.

De matjes hebben honderden verstopplekjes voor brokjes en zien er bovendien ontzettend mooi uit. Je zou ze bijna kopen voor jezelf in plaats van voor je kat! (De groen/bruine past super bij ons in de huiskamer.)

De snuffelmatten worden verkocht in vier maten die allemaal even breed zijn. Het verschil tussen de matten zit hem in de lengte en het aantal voerpuzzels dat op de mat zit. Naast de hoofdpuzzels zijn de lange zijkanten van de matten ook afgewerkt met vakjes en flapjes om brokjes in te verstoppen. Elke mat heeft daarnaast een reepjespuzzel aan het ene uiteinde, en flappen voor brokjes aan het andere uiteinde.

  • S: 60 x 30 cm – 1 hoofdpuzzel
  • M: 90 x 30 cm – 2 hoofdpuzzels
  • L: 120 x 30 cm. – 3 hoofdpuzzels
  • XL: 150 x 30 cm – 4 hoofdpuzzels

Voor de meeste katten is maatje S groot genoeg. Voor grote katten zoals Ragdolls en Maine Coons raad ik minimaal maatje M aan.

Groter is niet nodig, maar mag natuurlijk wel! Zo’n XL-mat van anderhalve meter lang heeft talloze verstopplekjes en zal je kat heel blij maken.

Ook leuk: een snuffelknuffel

voerknuffel kleine hond
Klik op de afbeelding om de huidige prijs te bekijken

Het is geen echte snuffelmat, maar ik kon het niet laten om deze supergrappige voerknuffel te noemen.

Deze pluche eend, gevuld met dons en een piepspeeltje, is heerlijk zacht aan de neus en tanden van je kat. De knuffel is dan ook erg goed voerspeelgoed voor een kitten.

De voerknuffel heeft drie vakjes om brokjes in te verstoppen; een groot vak op de rug en een klein vakje op iedere vleugel.

De snuffelknuffel is een ideaal denkspelletje dat makkelijk mee te nemen is. Het is niet zo geschikt als slowfeeder voor de dagelijkse maaltijd. Doordat er maar 3 plekjes zijn om de brokjes te verstoppen, hebben de meeste katten deze knuffel te snel door om iedere dag te gebruiken.

Veelgestelde Vragen

Wat is een Snuffelmat?

Een snuffelmat is een voer- en denkspel voor katten, honden of knaagdieren. Brokjes worden verstopt in een mat met stroken en/of flapjes. Het dier moet zijn neus gebruiken om de brokjes te vinden.

Hoe groot moet een snuffelmat voor een kat zijn?

Een snuffelmat kan niet té groot zijn; kies bij twijfel daarom voor het grotere formaat. Voor kleine katten raad ik minimaal een grootte van 30 bij 30 tot 50 bij 50 cm aan, afhankelijk van het gebruiksdoel. Voor grote kattenrassen, zoals Maine Coons en Ragdolls, is een wat grotere mat beter.

Hoe gebruik je een snuffelmat?

Het gebruik van een snuffelmat is simpel; je verstopt de brokjes tussen de stroken of in de vakjes van de mat. Je kunt de snoepjes steeds moeilijker of dieper verstoppen. Leg na gebruik de mat weg. Zo blijft de snuffelmat speciaal.

Share via
Copy link