Snuffelmatjes voor konijnen en knaagdieren: de beste keuzes

Snuffelmatjes voor honden zijn redelijk bekend, maar veel mensen beseffen niet dat zo’n matje ook uitstekend denkspeelgoed is voor konijnen en knaagdieren! Konijnen, cavia’s, ratjes en muizen hebben een uitstekende neus en kunnen prima speuren naar iets lekkers. Bovendien gaat een snuffelmatje verveling en bijbehorend probleemgedrag tegen.

Je kunt zelf een snuffelmatje maken voor je cavia of konijn, maar daar heb je wel flink wat geduld voor nodig. Heb je niet zo’n zin in een urenlange creatieve onderneming of zoek je naar een matje dat net wat luxer is, dan zet ik hier mijn aangeraden snuffelmatten op een rijtje.

snuffelmat hooi hennep cavia konijn

Zie hier mijn favoriete snuffelmatjes voor honden, of klik hier om de beste snuffelkleedjes voor katten te zien.

Wat is een snuffelmat voor konijnen en knaagdieren?

Een snuffelmat (ook wel snuffelkleed) is een speur- en denkspelletje voor katten, honden, konijnen of knaagdieren.

Het idee is eigenlijk best simpel: op een mat worden veel stroken stof geknoopt, waardoor er een oppervlakte ontstaat vol flapjes, hoekjes en kiertjes. Tussen deze stroken verstop je brokjes of ander lekkers voor je huisdier.

De mat is dus een voerpuzzel; je konijn of knaagdier kan de brokjes alleen terugvinden door goed te snuffelen! Konijnen en knaagdieren vinden dit hartstikke leuk, en worden voor hun harde snuffelwerk beloond met iets lekkers.

Een snuffelkleed zet de neus én de hersenen van je viervoeter eens even goed aan het werk. Snuffelen is een uitdagend spelletje waarbij je knager echt even moeite moet doen. Dat snuffelen kost heel wat denkwerk en energie!

De snuffelmat is leuk denkspeelgoed voor een tussendoortje, maar heb je een cavia of konijn dat razendsnel zijn brokken opschrokt dan kan zo’n mat ook gebruikt worden voor de hoofdmaaltijd.

Sommige knaagdieren hebben hun voerbak in een mum van tijd leeg. Met een snuffelmat moet je huisdier werken voor zijn eten. Snuffelen is een leuke bezigheid, en heeft als bijkomend voordeel dat de maaltijd een stuk langer duurt.

Waar let je op bij het kopen van een snuffelmat?

Wanneer je een snuffelkleed voor je konijn of knaagdier gaat kopen, zijn er een paar factoren om in overweging te nemen.

Brokjes of vers voer?

De belangrijkste overweging bij het uitkiezen van een snuffelkleedje voor konijnen, cavia’s, ratjes, hamsters of andere knaagdieren is het soort voer of snacks dat je in de mat wil gaan verstoppen.

Ben je van plan om vooral brokjes en andere droge snacks in de mat te stoppen, dan maakt het soort mat niet zoveel uit.

Wil je graag groenten, fruit of ander vers voer in het matje verstoppen? Dan kun je het best gaan voor een matje met stoffen strookjes op een plastic of ander makkelijk wasbare ondergrond.

Er bestaan ook snuffelmatjes met hooi, stro en hennep. Deze matjes kun je beter alleen gebruiken voor droge snacks. Dit soort kleedjes is niet makkelijk schoon te maken en kleine overgebleven restjes groenvoer kunnen achterblijven en gaan schimmelen in de mat.

Snuffelmatje voor groot konijn of knaagdier?

Er is geen harde regel voor hoe groot een snuffelmatje moet zijn. Zelf vind ik minimaal een grootte van ongeveer 20 bij 20 centimeter een mooie maat voor een knaagdier of konijn. Zo kunnen ze ook over de mat lopen en zijn er genoeg verstopplekjes.

Heb jij een erg groot konijn, zoals een Duitse of Vlaamse Reus, een Frans hangoor, een Lotharinger of een Rex konijn? Dan raad ik aan om voor een grotere mat te gaan, bijvoorbeeld een snuffelmat voor katten. Met een matje formaatje hamster vermaken zij zich maar kort.

Kwaliteit

Het is een beetje een open deur, maar kwaliteit is bij een snuffelmat wel zeer belangrijk. Een snuffelmat van slechte kwaliteit gaat snel kapot. Konijnen en knaagdieren kunnen nogal lomp snuffelen en flink hard aan de strookjes knagen of trekken. Je wil natuurlijk niet dat er binnen de kortste keren overal strookjes liggen!

Wasbaar?

Snuffelmatjes blijven helaas niet eeuwig schoon. Je konijn of knaagdier likt en knabbelt aan de strookjes, kruimelt met de brokjes, kan dat ene stukje komkommer écht niet vinden of doet per ongeluk een plasje op de mat… Er komt een moment dat het snuffelmatje vies is.

Sommige snuffelkleedjes mogen in de wasmachine, al raad ik zelf aan om het bij handwas te houden.

Helaas zie je bij erg goedkope matten vaak dat ze zo’n wasje niet aankunnen. De stikseltjes laten los of de stof gaat enorm pluizen en rafelen. Snuffelmatten van erg goedkope stoffen kunnen zelfs hun kleur verliezen. Ze zien er dan niet alleen minder mooi uit, maar de verfresten kunnen ook gevaarlijk zijn voor je konijn of knaagdier.

Je bent uiteindelijk goedkoper uit met een snuffelkleedje van fatsoenlijke kwaliteit dat wel gewoon gewassen kan worden. Een degelijke fleece of vilten snuffelmat gaat jarenlang mee. Snuffelkleedjes met hooi, stro of hennep hebben doorgaans een wat minder lange levensduur.

Leukste stoffen snuffelmat voor knaagdieren

 

snuffelmatje rat hamster cavia konijn
Klik op afbeelding voor prijzen

Dit snuffelmatje van Bunny Nature is een mooi klein snuffelmatje voor knaagdieren en kleinere konijnen (zoals dwergkonijnen). Het matje is ongeveer 15 bij 30 centimeter groot. De strookjes op de mat zijn van vilt en zijn van een mooie lengte voor knaagdieren (ongeveer 4 à 5 centimeter lang).

Het plastic ondergrondje is schoon te maken en de vilten strookjes kunnen ook afgespoeld worden. Je kunt het matje op de hand voorzichtig wassen. Het voerspelletje is daarom ook geschikt voor vers voer zoals groenten en fruit.

Het matje op de foto is de rood/grijze snuffelmat; dit kleedje is ook verkrijgbaar in donkergroen met grijs.

Beste natuurlijke snuffelmat

snuffelmat hooi hennep cavia konijn
Klik op de afbeelding om de prijs te zien

Dit natuurlijke snuffelmatje van Bunny Nature bestaat voor de helft uit hooi en de andere helft uit hennep.

Knaagdieren en konijnen vinden het heerlijk om hierin te snuffelen; speuren in zo’n matje komt erg dichtbij het instinctieve gedrag dat ze in het wild zouden uitvoeren.

De snuffelmat is 30 bij 30 centimeter groot; dat is best groot voor een knaagdier! Dat is fijn, want zo kunnen ze er ook lekker op rondlopen.

Mocht het matje na verloop van tijd wat kaal worden, dan kun je zelf wat stro of hooi door de gaatjes bij de kalere plekjes steken.

Hou er wel rekening mee dat je dit matje niet in de was kunt doen. Ik raad niet aan om groente of fruit in dit matje te verstoppen; je kunt overgebleven restjes namelijk niet eruit wassen.

Beste snuffelmat voor grote konijnen en knaagdiern

beste snuffelmat kat
Klik op de afbeelding voor prijzen

Mijn favoriete snuffelmatje voor grotere knaagdieren is dit schattige matje van Lief! dat verkrijgbaar is in drie kleuren.

De fleece matjes kosten niet zoveel en zijn daarom een mooie budget opties. De matjes zijn 20 bij 20 centimeter groot en héél zacht. De mat dient naast voerspel dus ook als comfortabel plekje om te slapen.

Door de lange stroken is dit matje een goede optie voor grote konijnen (Vlaamse Reus, Rex, Lotharinger, Frans hangoor). Voor kleine knaagdieren en dwergkonijntjes zijn de slierten wellicht wat lang.

Deze snuffelmat mag in de wasmachine. Er kan dus ook vers voer in verstopt worden.

Ook leuk: een snuffelknuffel

voerknuffel kleine hond
Klik op de afbeelding om de huidige prijs te bekijken

Het is geen echte snuffelmat, maar ik kon het niet laten om deze supergrappige voerknuffel te noemen.

Deze pluche eend, gevuld met dons en een piepspeeltje, is heerlijk zacht aan de neus en tanden van je konijn, cavia of hamster. De knuffel is dan ook erg goed voerspeelgoed voor jonge dieren.

De voerknuffel heeft drie vakjes om brokjes in te verstoppen; een groot vak op de rug en een klein vakje op iedere vleugel.

De snuffelknuffel is een ideaal denkspelletje dat makkelijk mee te nemen is. Het is niet zo geschikt voor erg kleine dieren. De knuffel is ongeveer zo groot als een konijn; dat is voor een muisje toch wel flink groot!

Deze snuffelknuffel mag in de wasmachine.

Veelgestelde Vragen

Wat is een Snuffelmat?

Een snuffelmat is een voer- en denkspel voor katten, honden of knaagdieren. Brokjes worden verstopt in een mat met stroken en/of flapjes. Het dier moet zijn neus gebruiken om de brokjes te vinden.

Hoe groot moet een snuffelmat voor een konijn of cavia zijn?

Het formaat van een snuffelmatje hangt sterk af van de diersoort waarvoor je het matje koopt. Je kunt je voorstellen dat een Vlaamse Reus een grotere mat nodig heeft dan een hamster. Voor een klein knaagdier raad ik minimaal 20 bij 20 centimeter aan. Een snuffelmat kan niet té groot zijn; kies bij twijfel daarom voor het grotere formaat.

Hoe gebruik je een snuffelmat?

Het gebruik van een snuffelmat is simpel; je verstopt de brokjes tussen de stroken of in de vakjes van de mat. Bij het eerste gebruik zou je de brokjes los op de mat kunnen strooien. Je kunt de snoepjes steeds moeilijker of dieper verstoppen. Leg na gebruik de mat weg. Zo blijft de snuffelmat speciaal.

Share via
Copy link