Kippen met sokjes: 8 kippenrassen met gevederde poten

Kippen zijn over de hele wereld populair als huis- of boerderijdier, en worden al duizenden jaren door mensen gehouden. In al die tijd zijn heel wat verschillende rassen ontwikkeld. Hoeveel kippenrassen er zijn, dat is niet precies bekend, maar het aantal loopt ergens in de honderden tot duizenden. Wat wel relatief zeldzaam is, zijn kippen met veren aan de poten (ook wel eens ‘kippen met beenwarmers’ of ‘kippen met sloffen’ genoemd). Er zijn namelijk slechts een paar rassen met sokken!

Brahma

kip brahma veren

kippenras sokken

De brahma is een grote kip van zo’n 3,5 tot 4,5 kilo. Het is een kippenras van Aziatische oorsprong. Door hun grootte zien brahma’s er soms wat imposant uit, maar het zijn juist erg vriendelijke, gemoedelijke kippen. Brahma kippen kunnen goed samenleven met andere (kleinere) rassen en zijn ook makkelijk tam te maken voor mensen. Brahma’s leggen niet enorm veel eieren, maar de eieren die ze leggen zijn wel van formaat.

Cochin

cochin veren

Cochins behoren tot de grootste kippen ter wereld. Een volwassen cochin hen weegt zo’n 4 kilo, een haan kan wel bijna 5,5 kilogram wegen! Cochin kippen zijn erg vriendelijke kippen die niet tot nauwelijks vliegen. Ze zijn daarom erg goed geschikt als kippenras voor in de achtertuin. Cochins hebben een extra teentje; erg handig dus, die warme sokken!

Zijdehoen

zijdehoen veren

Zijdehoentjes zijn kleine kippen met zachte veren die eerder op wol lijken dan op veren. Door hun letterlijk zijdezachte vacht zijn ze erg geliefd als ‘knuffelkip’. Zijdehoenders hebben relatief weinig ruimte nodig en kunnen door hun gebrek aan veerstructuur niet vliegen. Dit maakt het een geschikt kippenras voor in een kleinere achtertuin.

Frizzle

kip met krullen

De frizzle is een kippenras met krullende veren. Vaak worden andere kippen met krulveren ook aangeduid met frizzle. Dit is rastechnisch gezien echter niet correct.

Sabelpootkriel

De sabelpootkriel, soms ook gewoon sabelpoot genoemd, is een van oorsprong Nederlands kippenras dat al een lange tijd gehouden wordt. Misschien herken je het ras wel uit de kunst; de sabelpoot is regelmatig te vinden in schilderijen uit de 16e eeuw en zelfs vroeger! De naam ‘sabelpoot’ komt van de lange, naar achter stekende veren aan de poten. Deze doen enigszins aan sabels denken.

sabelpoot

Sultanhoen

De sultanhoen oftewel sultan is een prachtig wit kippenras dat alleen als sierras wordt gefokt. Ze danken hun naam aan de sultans uit Constantinopel; de leiders hielden dit kippenras in hun tuinen als versiering. Sultanhoenders kom je niet zo vaak tegen, maar op kippenshows loop je ze nog wel eens tegen het lijf.

Ukkelse Baardkriel

Ukkelse baardkriel

De Ukkelse Baardkriel is een relatief nieuw ras; het werd in het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld in Ukkel in België. Ukkelse baardkrielen zijn rustig en vriendelijk, en daarnaast ook nog eens heel mooi. Ze worden daarom ook wel eens ‘levende bloemen van onze tuinen’ genoemd.

Faverolles

De Faverolles is een groot Frans kippenras dat onder andere afstamt van de Brahma. Volwassen Faverolles kippen wegen zo’n 4 tot 5 kg. Het ras is in eerste instantie gefokt als vleeskip, maar Faverolles kippen leggen ook vrij veel eieren. Er bestaat ook een Duitse variant van de Faverolles kip, vaak aangeduid met ‘Deutsches Lachshuhn’.

kip faverolles

Share via
Copy link