Groenleggers: kippen met groene of blauwe eieren

De meeste kippen leggen witte of bruine eieren, maar wist je dat er ook kippen zijn die groene, blauwe en turquoise eieren leggen? Dit soort kippen noemen we in Nederland en België groenleggers. In het Engels hebben ze een leukere naam, namelijk ‘Easter-eggers’. De gekleurde eieren zien eruit als paaseieren, zonder dat je ze hoeft te verven! Hoe komen deze eieren aan hun aparte kleur? Welke kippenrassen leggen deze gekleurde eieren? En zijn groene of blauwe eieren gewoon eetbaar?

Waar komt de kleur van de eierschaal vandaan?

Kippen die groene of blauwe eieren leggen hebben het gen “Oöcyaan”, vaak gewoon ‘gen O’ genoemd. Door opbouw van biliverdine (een kleurstof in de galblaas), komt het pigment oocyanine in de schaal van de eieren terecht. Dit pigment zorgt voor een typerende kleur, die kan variëren van heel lichtgroen of lichtblauw tot meer hemelsblauw, felgroen of turquiose. Af en toe kunnen de eieren van groenleggers zelf roze uitvallen.

groenlegger ei

Welke kippen leggen gekleurde eieren?

blauw ei kip
Een Araucana met toefjes aan weerszijden van het hoofd

Er zijn vier kippenrassen die bekend staan om hun blauw of groen getinte eieren.

Araucana

Het meest bekend is waarschijnlijk de Araucana. Dit is een Zuid-Amerikaans kippenras met typerende ‘toefjes’ aan de zijkanten van de kop. De naam van het ras komt van de Chileense indianen in de regio araucania.

Ameraucana

Het gen dat ten grondslag ligt aan deze toefjes, kan helaas ook dodelijk zijn. Een kuiken van twee Araucana’s met toefjes, heeft 25% kans om in het ei te overlijden. De Amerikanen fokten daarom vanuit de Araucana de Ameraucana. De Ameraucana heeft nog steeds het gen voor blauwe eieren, maar draagt niet het mogelijk lethale gen.

Schijndelaar

De Schijndelaar is een vrij nieuw kippenras dat voor het eerst gefokt werd in Schijndel, grofweg 25 jaar geleden. Het is een slanke kip met een lange nek een staart, die wel wat wegheeft van een fazant. Van de Schijndelaar bestaat ook een krielvariant, die veel kleiner is dan het originele ras.

Cream Legbar

De Legbar is een vrij zeldzaam Brits kippenras dat voorkomt in drie kleuren; goud, zilver en crème. De crèmekleurige variant van de Legbar heeft wat bloed van de Araucana, en legt blauwe eieren. Zilveren en gouden legbars leggen geen gekleurde eieren.

Olijfkleurige eieren

Wanneer je een kip met het gen voor blauwe eieren kruist met een kip met het gen voor donkerbruine eieren (zoals een Barnevelder of een Marans), krijg je een kip die olijfkleurige of kakigroene eieren legt. Er bestaat geen officiële naam voor dit type kippen. In de volksmond worden ze vaak ‘olijfleggers’ genoemd.

groen olijfkleurig ei
Een olijfkleurig, bruin en lichtgroen ei. Bron: Wikimedia Commons

Kun je de gekleurde eieren eten?

Je kunt blauwe, turquoise, groene en olijfkleurige eieren gewoon eten. De eieren zelf verschillen niet van bruine of witte eieren en smaken hetzelfde. Er wordt wel eens gezegd dat gekleurde eieren minder cholesterol bevatten, maar dat is een fabeltje. 

Eieren van groenleggers hebben wel een iets dikkere eierschaal. Hierdoor barst de schaal minder snel bij het koken. Ook zorgt de dikkere schaal voor een kleinere kans op Salmonella in het ei. Zo’n gekleurd ei heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen!

Share via
Copy link