Hoefverzorging bij ezels

Het wordt wel eens vergeten, maar de gezondheid van de hoeven van een ezel zijn ontzettend belangrijk voor het algehele welbevinden. Ezels zijn van nature woestijndieren, met hoeven gemaakt voor droge, steenachtige bodem. Een heel contrast met de (drassige) weilanden hier in Nederland! Het is daarom van belang om voldoende aandacht aan de hoeven van je ezel te schenken.

Hoe verzorg je ezelhoeven zelf?

Krab zelf de hoeven van je ezels regelmatig uit (zo’n 2 à 3 keer per week) om ze vrij te houden van vuil en steentjes. Krab met het ijzeren gedeelte van de hoevenkrabber de zool van de hoef, langs de rand. Met het borsteltje verwijder je eventuele steentjes en modder uit de straal (het V-vormige gedeelte).

hoeven uitkrabbel ezel

Het liefst vet je de hoeven van je ezel regelmatig is. Hoefvet is een vettige substantie die een laagje op de hoef legt waar geen water doorheen kan. Hoefvet trekt niet in. In nattige periodes en/of bij ezels met hoeven met genoeg vocht, zorgt het voor een mooi afsluitend laagje. In droge periodes en/of bij ezels met brokkelige hoeven moet je de hoeven eerst nat maken, en er vervolgens een laagje hoefvet op smeren. Zo wordt het vocht langer vastgehouden.

Eventueel smeer je op de kroonrand (de bovenste rand van de hoef, daar waar de vacht van het been overgaat in hoef) wat laurierzalf. Dit is goed voor de hoefgroei.

Wat doet de hoefsmid?

Naast de verzorging die je zelf doet, moet je ook regelmatig een hoefsmid laten komen. Kies het liefst voor een hoefsmid die ervaring heeft met ezels bekappen; ezels staan steiler op hun hoeven dan paarden en hun hoeven moeten dus ook anders bekapt worden.

De hoefsmid controleert ten eerste de hoeven van de ezel op enkele veelvoorkomende kwaaltjes, zoals rotstraal, hoefbevangenheid en witte lijnziekte. Daarnaast zal de hoefsmid ezel hoeven kappen en bijvijlen. Een ezel heeft doorgaans geen hoefijzers nodig.

In onderstaand filmpje van Levende Have legt een hoefsmid zijn werkwijze stap voor stap uit.

Hoe vaak moet de hoefsmid voor ezels komen?

Hoe vaak ezels bekapt moeten worden hangt natuurlijk af van de conditie van de hoeven van je ezel en van de weers- en leefomstandigheden. Ezels moeten minimaal iedere 3 maanden bekapt worden, anders worden de hoeven te lang en gaan ze op krullen. Heeft je ezel lange hoeven, dan is het dus gauw tijd om een afspraak te maken!

Als jouw ezel snel last heeft van zijn hoeven (bijvoorbeeld brokkelhoeven) of staat op een erg zachte ondergrond waarop de hoeven weinig van nature slijten, dan is er vaker een afspraak met de hoefsmid nodig. Ook in erg natte en modderige periodes kan een extra bezoekje van de smid fijn zijn om problemen en ontstekingen te voorkomen.

Share via
Copy link