Een geit in de achtertuin: mag dat?

In Nederland hebben miljoenen mensen een hond of kat als huisdier; doodnormaal. Maar wat als je liever een geit als huisdier hebt? Kun je zomaar geiten houden in de achtertuin? En mogen geiten in een woonwijk?

Een geit mag in de achtertuin gehouden worden, tenzij de gemeente een gemeentelijke verordening heeft vastgesteld. Verder moet je tuin voldoende groot zijn (minstens 120 vierkante meter voor 2 geitjes) en moet je maatregelen nemen om overlast voor de buren te voorkomen.

geit als huisdier

Wat zegt de wet?

Er is geen wet die zegt dat je geen geiten mag houden in de tuin. Wel moeten eigenaars van geiten zich houden aan de Wet Dieren en aan Hoofdstuk 1.1 en 1.2 van het Besluit houders van dieren. In deze wetten staat onder andere dat je je dieren goed moet verzorgen en moet houden onder goede leefomstandigheden. Dat wil zeggen: voldoende ruimte, genoeg bewegingsvrijheid, bescherming tegen gezondheidsrisico’s en weersomstandigheden enzovoort. Je mag dus wettelijk gezien geen geit in een piepkleine tuin zetten.

Er is dus geen landelijke wet die zegt dat je geen geiten in je achtertuin mag houden. Gemeentes kunnen wel bepaalde gebieden aanwijzen waar geen geiten of ander vee gehouden mag worden. Dit gebeurt niet zo vaak, maar als je overweegt geiten in de tuin te nemen kun je voor de zekerheid het beste even contact opnemen met je eigen gemeente.

Tot slot gelden er wetten rondom de identificatie en registratie van dieren. Geiten (en schapen, varkens, koeien et cetera) moeten geregistreerd worden bij de RVO. Dit is een Europese verplichting die geldt voor iedereen, ook als je bijvoorbeeld maar 2 geiten hebt. Wijzigingen (zoals dood, geboorte, of verplaatsing) moet je binnen zeven dagen doorgeven aan de I&R-database.

Hoe groot moet je tuin zijn?

geit in tuin woonwijk

Goed, het is toegestaan om geiten in je achtertuin te houden, mits deze groot genoeg is. Hoeveel ruimte heeft een geit dan nodig? Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat je nooit één geitje alleen mag houden. Je moet dus minimaal voor twee geiten gaan. Voor twee dwerggeitjes moet je tuin minimaal 120 vierkante meter groot zijn. Ga je voor een groter geitenras, dan heb je vanzelfsprekend meer oppervlakte nodig.

Zorg voor een stevige omheining. Écht stevig: geiten zijn meesters in ontsnappen. Controleer of er in de tuin geen giftige planten of struiken staan. Een paar veelvoorkomende gewassen die giftig zijn voor geiten zijn taxus, rodondendron, monnikskap en planten uit de nachtschadefamilie.

Geiten hebben ook een stal nodig om te schuilen tegen regen of kou. De stal moet goed geventileerd en vrij van tocht en condens zijn. Per geit heb je ongeveer 5 vierkante meter aan stalruimte nodig. Daarnaast zijn geiten ook echte klimmers; zorg dus voor een veilige klimgelegenheid.

En de buren dan?

Oké, je hebt voldoende ruimte – hartstikke leuk! Maar vinden je buren dat ook? Zeker in een woonwijk of rijtjeshuis is het belangrijk om de overlast voor je buren zoveel mogelijk te beperken. Hier volgen enkele tips voor het houden van een geit in een woonbuurt:

  • Voorkom geluidsoverlast door je geiten niet aan te leren om te schreeuwen/blèren. Geiten mekkeren soms om je aandacht te trekken; voor iets lekkers of om te spelen. Voer je geiten op vaste tijden en beloon gegil niet met aandacht. Geiten kunnen ook veel gaan mekkeren uit verveling. Zorg dat er altijd hooi beschikbaar is en dat de geiten genoeg ruimte hebben om te klimmen en spelen.
  • Houdt de weide en de stal van je huisdieren goed schoon om stankoverlast tegen te gaan. Dat is niet alleen prettig voor de buren, maar ook voor jezelf!
  • Zorg voor een hele stevige afrastering die hoog genoeg is. Denk voor dwerggeiten toch al snel aan zo’n 120 centimeter hoog. De meeste buren zullen het niet waarderen als jouw geitje hun moestuin leegeet.

Hoe zit dat dan voor schapen?

huisdier schaap tuin

Welke regels gelden er dan voor schapen? Dat is simpel: dezelfde regels als voor geiten. Het is wellicht makkelijker om schapen in de achtertuin te houden dan geiten. Schapen maken over het algemeen wat minder lawaai en zijn wat minder ondeugend dan geiten. Daartegenover staat dan wel dat je schapen een of twee keer per jaar moet scheren.

Share via
Copy link