Gewicht bij geiten: te dik, te dun, of perfect?

Het gewicht van een geit is van grote invloed op de gezondheid. Een geitje dat te mager is, is vatbaarder voor ziektes en voelt zich vaak futloos. Een te dikke geit heeft weinig energie en kan moeite krijgen met ademhalen. Ook kan te veel vet zorgen voor problemen met de organen. Het is dus erg belangrijk dat je geitjes een gezond gewicht hebben. Hoe weet je of je geit te dik of te dun is, en wat kun je dan doen om je geit te laten aankomen of afvallen?

Is mijn geit op goed gewicht?

Het kan lastig zijn om in te schatten of een geit een gezond gewicht heeft. Op het oog is het vaak niet betrouwbaar te bepalen. De leeftijd en beharing van een geit kunnen de waarneming flink vertekenen! Bovendien slaan geiten vet niet op rondom hun spieren, maar rondom de ingewanden. Daarom lijkt een erg zware geit soms drachtig (zwanger); door het overtollige vet puilt hun buik helemaal uit. Je kunt bij een geitje dus niet goed aan de ribbenkast voelen of hij of zij te licht of te zwaar is.

gezond gewicht geit

Om te voelen of een geit te dik of te dun is voel je aan de lende van de geit. Dat is het stuk tussen de achterste ribben en de heupen. Druk stevig met je vingertoppen langs de wervels, en je zult de spieren en vet voelen. Hieronder volgt een classificatie met afbeeldingen, opgesteld door de National Pygmy Goat Assocation. Je kunt hier de volledige handleiding vinden (in het Engels).

Veel te mager

Een geit waarbij de lende dermate ingevallen is, is veel te dun. Er is geen bespiering te voelen aan weerszijden van de wervels. De botten steken scherp uit en de ruggengraat is zeer goed te zien. De flanken van de geit zijn hol en de huid voelt dun aan.

Te dun

Er is wat bespiering over het skelet, maar er zijn duidelijke inhammetjes te voelen tussen de ruggenwervels. De botten steken enigszins uit en zijn erg makkelijk te voelen. De flanken van de geit zijn wat ingevallen.

Goed gewicht

Bespiering is met lichte druk te voelen. Er is niet veel druk nodig om de botten te voelen. De flanken zijn niet of nauwelijks ingevallen, en puilen ook niet uit. De afzonderlijke wervels zijn te onderscheiden, maar steken niet uit.

Te zwaar

Botten zijn niet makkelijk te voelen; er is stevige druk voor nodig. Afzonderlijke wervels in de ruggengraat zijn niet of nauwelijks te onderscheiden; de ruggengraat voelt als één harde lijn. De flanken zijn wat bol. Te dikke geiten zitten soms op hun achterste, net als een hond. Dit doen ze om het vet te laten zakken, waardoor ze makkelijker kunnen ademen.

Veel te dik

Botten zijn amper te voelen. Vet puilt uit tot boven de ruggengraat; de ruggengraat ligt in een gleuf van vet. De flanken van de geit puilen uit. Geiten die veel te dik zijn zitten soms als een hond. Dit doen ze om makkelijker te kunnen ademen.

Hoe komt het dat mijn geit te mager is?

Mogelijke oorzaken van een te magere geit zijn:

 • Te weinig voeding
 • Voeding van te lage kwaliteit. Geitenvoer moet genoeg eiwit bevatten. Ook is het belangrijk dat de geitenbrokken genoeg koper hebben. In schapenbrok zit meestal geen tot nauwelijks koper; voer je geiten dan ook geen schapenbrokken
 • Parasieten, bijvoorbeeld een worminfectie. Een besmetting met parasieten kan gepaard gaan met diarree of verminderde eetlust, maar dit is niet altijd het geval!
 • De geit is drachtig of geeft melk (drachtige en zogende geiten hebben meer voer nodig)
 • Problemen met het gebit
 • Andere aandoeningen, bijvoorbeeld problemen met het spijsverteringsstelsel

Hoe laat je een geit aankomen?

Schakel ten eerste een dierenarts in om gezondheidsproblemen zoals worminfecties of gebitspijn uit te sluiten. Zeker als de geit in korte tijd veel is afgevallen, is het nodig om de gezondheid te laten checken. Is je geit verder gezond, dan is een logische eerste stap om de geit wat meer te voeren. Kies hierbij voor voer van hoge kwaliteit met genoeg koper en eiwitten (bijvoorbeeld dit voer van bol.com). Schroef de hoeveelheid voer stapsgewijs omhoog. Je wilt niet in één keer veel meer gaan voeren, hier kan de geit buikpijn van krijgen. Zeker als je overstapt op een ander merk voer is het aan te raden om rustig aan te doen.

Aanvullend kun je ook een liksteen ophangen voor extra mineralen. Geef je geiten geen liksteen voor schapen, hier zit te weinig koper in. Een liksteen voor runderen (zoals deze) is wel prima.

geit gezond

Hoe komt het dat mijn geit te dik is?

Mogelijke oorzaken van een te dikke geit zijn:

 • Te veel voer
 • Voeding van te lage kwaliteit, waardoor de geit veel moet eten om aan de benodigde voedingsstoffen te komen. Geitenvoer moet genoeg eiwit bevatten. Ook is het belangrijk dat de geitenbrokken genoeg koper hebben. In schapenbrok zit meestal geen tot nauwelijks koper; voer je geiten dan ook geen schapenbrokken
 • Ongezonde snacks, zoals brood (te veel zetmeel en fosfor), grote hoeveelheden fruit (te veel suiker) of (kippen)graan
 • Te weinig beweging; de weide is te klein of niet interessant genoeg, waardoor de geit lui wordt
 • Worminfecties: de geit krijgt een hele dikke buik

Hoe laat je een geit afvallen?

welk voer geitIs je geit in korte tijd veel aangekomen, dan doe je er verstandig aan om een dierenarts te laten komen. Misschien is je geit bijvoorbeeld drachtig (dit gaat over het algemeen gepaard met een vergrote uier) of is de buik opgezet door een worminfectie.  Is je geit verder gezond, dan is een logische eerste stap om de geit wat minder te voeren. Ga voor voer van hoge kwaliteit met genoeg koper en eiwitten (bijvoorbeeld dit voer van bol.com). Verminder de hoeveelheid voer beetje bij beetje. Als je ineens veel minder geeft, dan kan je geit zich daar niet lekker van gaan voelen.

Aanvullend kun je ook een liksteen ophangen voor extra mineralen. Geef je geiten geen liksteen voor schapen, hier zit te weinig koper in. Een liksteen voor runderen (zoals deze) is wel prima.

 

Share via
Copy link