Fabels en feitjes over albino konijnen

Albinisme bij konijnen is een aangeboren afwijking waarbij het huidpigment melatonine ontbreekt. Over albino konijnen gaan heel wat fabeltjes rond. Zo zouden albino’s agressief en blind zijn en minder oud worden dan hun gepigmenteerde tegenhangers. Wat is waar, en wat niet?

Fabel 1: Albino konijnen zijn altijd blind

Blindheid komt onder albino konijnen net zoveel voor als bij gepigmenteerde konijnen. De fabel dat albino’s vaker blind zijn komt waarschijnlijk voort uit het feit dat albino’s wel vaker last hebben van slechtziendheid. Volledige blindheid bij albino’s is echter, net als bij andere konijnen, vrij zeldzaam.

albinisme konijnen

Fabel 2: Albino konijnen zijn agressief

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat albino konijnen meer of minder agressief zijn dan konijnen zonder albinisme. Albino’s zijn dus niet ‘gemener’ of ‘valser’ dan andere konijnen.

Fabel 3: Albino konijnen zijn onvruchtbaar

Soms hoor je wel eens dat je albino rammelaars (mannetjes) niet hoeft te castreren omdat ze van nature onvruchtbaar zijn. Dit is niet waar. Albino konijnen kunnen zich gewoon voortplanten.

Fabel 4: Albino’s sterven jonger

Konijnen met albinisme kunnen net zo oud worden als konijnen zonder deze genetische afwijking. Wel worden albino konijnen relatief vaker gebruikt als proefdier, waarbij ze jong sterven. Hierdoor kunnen de statistieken vertekend raken, waardoor lijkt alsof albino’s gemiddeld minder oud worden. Een albino konijn als huisdier kan echter net zo oud worden als ieder ander konijn.

zijn albinos lief

Fabel 5: Alle witte konijnen zijn albino’s

Niet alle witte konijnen zijn ook albino. Albino’s hebben, naast de afwezigheid van melatonine, ook rode ogen. Albino’s zijn bovendien uitermate gevoelig voor zonlicht. Er bestaan ook witte konijnen met zwarte of blauwe ogen die niet speciaal gevoelig zijn voor de zon. Een andere mogelijk afwijking is leucisme. Dit is een genetische afwijking die lijdt tot een vermindering van alle soorten pigment; niet alleen melatonine.

Feit 1: Albino konijnen zijn vaker slechtziend

Albinisme is gelinkt aan verschillende oogklachten. Zo wijkt de verdeling van bepaalde zenuwcellen in het oog (retinale ganglioncellen) bij albino’s af van die van gepigmenteerde konijnen. De gele vlek (een gebied aan de achterkant van het netvlies) is bij albino konijnen minder sterk ontwikkeld. Ook komt bij albino’s relatief vaak een lui oog of scheelzien voor. Soms kun je zelf zien of konijnen slechtziend zijn. Wanneer ze gefocust naar iets willen kijken, bewegen ze met hun hoofd van links naar rechts om scherp te stellen.

Feit 2: Albino’s zijn gevoeliger voor zonlicht

Albino konijnen verbranden sneller in de zon dan gewone konijnen. Het pigment melatonine, dat bij albino’s ontbreekt, heeft een beschermende functie tegen UV-licht. Als je een albino konijn hebt, moet je dus oppassen met zonlicht. Laat je konijn niet naar buiten in de felle zon en zorg altijd voor voldoende schaduwplekjes.

Feit 3: Albino konijnen hebben altijd rode ogen

Een albino konijn kan geen blauwe, zwarte of bruine ogen hebben. Bij albino’s ontbreekt het pigment in de ogen. Eigenlijk hebben ze dus helemaal geen oogkleur; de ogen zijn doorzichtig. De rode kleur die je ziet zijn de vele bloedvaatjes die door het oog lopen.

Feit 4: Albino konijnen zijn minder geliefd als huisdier

Albino konijnen zijn minder populair als huisdier. Hartstikke jammer, want eigenlijk is er geen reden om een albino konijn te mijden. Albino’s zijn net zo lief, slim en sociaal als niet-albino’s. Waarschijnlijk zijn mensen door de vele mythes die over albino konijnen rondgaan toch terughoudender met het nemen van een albino konijn. Ook worden albino’s in asiels en winkels vaak overgeslagen omdat ze niet ‘mooi’ zijn of omdat mensen ze er door hun rode ogen eng uit vinden zien.

Share via
Copy link