Mag een konijn appel?

Konijnen knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je konijntje dan ook heel blij met een lekker vers stukje fruit. Maar wat mag een konijn allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een konijn niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met appel?

Mag een konijn appel ?

Konijnen mogen appel eten. Hou er wel rekening mee dat appel relatief veel suiker bevat. Van te veel appel kunnen je konijnen te dik worden. Geef dus gerust af en toe een stukje appel als traktatie, maar maak het geen onderdeel van het dagelijkse dieet van je konijn. Met name jonge konijntjes mogen niet zoveel appel.

konijn appel voeren cavia

Vergeet niet om de appel goed te wassen voordat je deze aan je konijnen voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de appel zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je konijn.

Is appel gezond voor konijnen?

Appel is in matige hoeveelheden gezond voor konijnen. Appels bevatten veel vezels en onder andere Vitamine A, Vitamine B6, Vitamine B11 en Vitamine E. In appels zit ook veel vitamine C, al hebben konijnen dit niet nodig.

Door het hoge suikergehalte in appel kan dit fruit wel een echte dikmaker voor je konijn zijn.

En de appelpitjes?

De pitjes, de kern en het steeltje van de appel bevatten blauwzuur (cyanide). Dit is wel giftig voor konijnen. Verwijder dus goed het midden van de appel, de pitjes en het steeltje voordat je de appel aan je konijn voert.

Maakt het ras appel uit?

In principe mogen konijnen alle appelrassen eten. Wat dat betreft maakt het dus niet uit welke soort appel je aan je konijn voert. Wel vinden de meeste konijnen zoetere appels, zoals Gala’s en Fuji’s, lekkerder. Zuurdere appelsoorten, zoals Granny Smith en de Goudrenet, vallen bij sommige konijnen wat minder in de smaak.

Wat mag een konijn nog meer?

Vraag je je af wat je je konijn nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een konijn wel en niet mag eten.

Share via
Copy link