Mag een konijn paprika?

Konijnen knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je konijntje dan ook heel blij door ze lekkere verse groente te geven. Maar wat mag een konijn allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een konijn niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met paprika?

Mag een konijn paprika?

Een konijn mag paprika eten. Paprika’s zijn niet schadelijk voor konijnen en kunnen geen kwaad. Veel konijnen zijn zelfs helemaal dol op paprika!

konijn paprika voeren cavia

Hou er wel rekening mee dat dit alleen geldt voor de paprika zelf. Paprikaplanten behoren tot de nachtschadefamilie. Planten uit deze familie bevatten de stof solanine, die voor veel dieren giftig is. De plant waar een paprika aan groeit is dus wel slecht voor konijnen. Laat je konijnen daarom niet in de buurt van een paprikaplant lopen. Ook de groene steel van de paprika kun je er beter even uit snijden voordat je de groente aan je konijn geeft.

De zaadjes van een paprika zijn niet slecht voor konijnen, maar ook niet speciaal gezond. Je kunt ze het best er even uithalen, maar maak je geen zorgen als je konijn één of twee pitjes binnenkrijgt.

Vergeet niet om de paprika goed te wassen voordat je deze aan je konijnen voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de paprika zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je konijn.

Is paprika gezond voor konijnen?

Paprika is best gezond voor konijnen. De groente bevat relatief veel vezels (ongeveer vier keer zoveel als komkommer) en heel wat vitamines en mineralen. In een paprika vind je onder andere vitamine A, Vitamine B6, Vitamine K en Vitamine E. Ook hebben paprika’s vitamine C, al hebben konijnen dit niet nodig. In paprika’s zitten ook de mineralen kalium en mangaan.

Welke kleur paprika voor konijnen?

De kleur paprika maakt niet uit. Een konijn mag alle kleuren paprika. Eigenlijk zijn alle kleuren paprika’s dezelfde soort, maar in verschillende fases van rijping. Een rode paprika is rijper dan een gele paprika, en een gele is dan weer rijper dan een groene paprika. Hoe rijper de paprika, hoe meer voedingsstoffen erin zitten. Rode paprika is dus iets gezonder voor je konijn, maar de verschillen tussen de diverse kleuren zijn miniem.

Wat mag een konijn nog meer?

Vraag je je af wat je je konijn nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een konijn wel en niet mag eten.

Share via
Copy link