Mag een konijn spinazie?

Konijnen knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je konijntje dan ook heel blij met wat lekkere verse groente. Maar wat mag een konijn allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een konijn niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met spinazie?

Mag een konijn spinazie?

Konijnen mogen spinazie eten. Ook babyspinazie mag je gerust aan je konijn geven. Omdat spinazie een relatief hoog gehalte oxaalzuur bevat, moet de hoeveelheid spinazie die je geeft enigszins beperkt worden. Van andere bladgroenten, zoals andijvie en sla, mag een konijn meer eten dan van spinazie.

konijn spinazie voeren cavia

Vergeet niet om de spinazie goed te wassen voordat je deze aan je konijnen voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de spinazie zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je konijn.

Is spinazie gezond voor konijnen?

Spinazie is een goede bron van Vitamine A, Vitamine B11 en Vitamine K. Daarnaast bevat spinazie ook aardig wat vezels, die voor de spijsvertering van je konijn essentieel zijn.

De reden dat spinazie toch met mate gevoerd moet worden is het hoge gehalte oxaalzuur in de groente. Oxaalzuren komen van nature in kleine hoeveelheden voor in voedsel en zijn in principe niet giftig. Wanneer een konijn (of ander dier) te veel oxaalzuur binnenkrijgt, kan dit wel voor problemen gaan zorgen. Het oxaalzuur bindt zich aan mineralen zoals calcium in het lichaam, en kan zo zorgen voor blaasstenen.

Af en toe een handje spinazie kan voor je konijn geen kwaad, maar zorg wel voor afwisseling. Iedere dag grote hoeveelheden spinazie kan op den duur zorgen voor te veel oxaalzuur in het lichaam van je konijn.

Rauw, uit blik, bevroren?

Konijnen mogen alleen rauwe spinazie eten. Het verteringsstelsel van konijnen kan niet omgaan met gekookte spinazie of spinazie uit blik of pot. Ook bevroren spinazie is niet goed voor je konijn. Hou het dus gewoon bij de verse blaadjes.

Wat mag een konijn nog meer?

Vraag je je af wat je je konijn nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een konijn wel en niet mag eten.

Share via
Copy link