Mag een cavia druiven?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je cavia dan ook heel blij met wat lekker vers fruit. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met druiven?

Mag een cavia druiven?

Een cavia mag druiven, maar dan wel met mate. Druiven bevatten vooral veel suiker en water, en relatief weinig vitamines. 1 druif is voor een cavia genoeg.

mogen cavia's en konijnen druiven

Vergeet niet om de druiven goed te wassen voordat je deze aan je cavia’s voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de druiven zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je cavia.

Zijn druiven gezond voor cavia’s?

Nee, druiven zijn niet zo gezond voor cavia’s. Hoewel er wel wat vitamines en mineralen in druiven zitten, bevatten ze ook een stuk meer suiker dan veel ander fruit. Bovendien kan het hoge watergehalte zorgen voor diarree.

Rode/blauwe of witte druiven?

Er is niet heel veel verschil tussen blauwe/rode druiven en witte/groene druiven wat betreft voedingswaarde. Donkere druiven hebben iets meer vezels dan lichte druiven, maar bevatten ook weer een beetje meer suiker. Voor je cavia maakt het uiteindelijk niet zo veel uit.

En de pitjes en steeltjes?

Je kunt druiven het best goed schoonmaken en de pitjes verwijderen voordat je deze aan je cavia voert. In druivenpitjes zit een kleine hoeveelheid cyanide, wat giftig is. Van een paar druivenpitjes wordt je cavia niet meteen ziek, maar weghalen is wel beter.

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link