Hoe oud wordt een konijn?

Konijnen zijn gezellige huisdieren die binnen de meeste families al snel gezien worden als volledig gezinslid. Het liefst geniet je dan ook zo lang mogelijk van je lieve huisdier. Hoe oud wordt een konijn dan? Hoe zie je hoe oud een konijn is? En hoe vertaal je de leeftijd van een konijn in mensenjaren?

Hoe oud kan een konijn worden?

De meeste konijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Deze getallen lopen nogal uiteen; dat komt omdat de maximale leeftijd van een konijn van veel dingen afhankelijk is. Kleinere konijnen (tot een kilo of 2) worden gemiddeld ouder dan grote konijnen (meer dan 5 kilo). Rassen van gemiddelde grootte lijken even oud of iets ouder te worden als grote rassen.

leeftijd konijn

Onder kleine konijnenrassen vallen onder andere: het Hollander konijn, de Rus, het dwergkonijn, de leeuwenkop en de Hulstlander. Deze konijnenrassen kunnen wel 7 tot 10 jaar worden.

Konijnen van gemiddeld formaat zijn: de Gouwenaar, de Japanner, het angorakonijn en de Rex. Bij middelgrote konijnen ligt de levensverwachting ergens tussen de 7 en 10 jaar.

Grote konijnenrassen zijn onder andere: de Vlaamse reus, de Duitse reus, het Franse hangoor en de Lotharinger. Deze konijnen worden gemiddeld 5 tot 6 jaar.

Wat zijn ouderdomsverschijnselen bij een konijn?

Tekenen dat je konijn bejaard is, zijn:

 • Je konijn is minder actief en slaapt meer
 • Je konijn eet vaak wat minder en wordt wat magerder
 • De vacht van je konijn wordt grijzer, glanst minder en voelt ruwer aan
 • De nagels van je konijn worden wat dikker en kunnen wat naar buiten gaan krullen
 • Je konijn ziet en hoort minder goed
 • Je konijn houdt zichzelf minder schoon

Hoe oud is een konijn in mensenjaren?

De ontwikkeling van een konijn is heel moeilijk te vergelijken met die van een mens. Een konijn wordt al heel snel volwassen; veel sneller dan wij mensen. Het is daarom lastig om een vaste formule of berekening op te stellen om de leeftijd van konijnen om te rekenen in mensenjaren. Dierenartsen hebben geprobeerd om konijnenjaren te matchen met vergelijkbare leeftijden bij mensen. In de tabel hiernaast kun je de leeftijd van je konijn bekijken in mensenjaren. Hang niet té veel gewicht aan deze tabel. Het is een leuk weetje en geeft je misschien een inschatting, maar het is geen perfecte omrekening.

konijn mensenjaren leeftijd

 

Hoe zorg ik dat mijn konijn oud wordt?

actief konijn leeftijd

Helaas heb je zelf niet helemaal onder controle hoe oud je huisdier wordt. Factoren zoals genetische aanleg, ziektes en soms puur toeval of domme pech bepalen ook hoe oud een konijn wordt. Er zijn wel enkele dingen die je zelf kunt doen om je konijn zo gezond mogelijk te houden.

Hier volgen een paar tips die helpen je konijn zo oud mogelijk te laten worden:

 • Hou je konijn in een buitenverblijf. Heb je je konijn binnen, laat hem dan regelmatig (dagelijks) een paar uur buiten of vrij door huis rondlopen.
 • Een gezonde, uitgebalanceerde voeding is een van de belangrijkste factoren. Wil je meer weten over hoe je je konijn het best voert, lees dan hier verder.
 • Zorg dat je konijn voldoende beweging krijgt. Een konijn dat genoeg beweegt blijft fit en op een gezond gewicht. Ook houdt voldoende beweging de spijsvertering op gang.
 • Konijnen zijn sociale dieren, dus hou konijnen altijd samen. Een eenzaam konijn is zwakker, heeft een lagere weerstand en is meer vatbaar voor ziektes.
 • Zorg dat het hok van je konijn goed schoon blijft. Zo verminder je de kans op worminfecties en andere ziektes.
 • Ga op tijd met je konijn naar de dierenarts als je vermoedt dat er iets aan de hand is. Gedraagt je konijn zich anders dan normaal, eet of drinkt hij opeens minder of lijkt hij futloos, dan voelt je konijn zich misschien niet lekker.
 • Laat je konijn regelmatig inenten. Sommige ziektes kunnen aan konijnen overgedragen worden door insecten of besmet vers voer (zoals gras). Door je konijn te vaccineren kun je hem tegen deze ziektes beschermen.
 • Overweeg om je konijn te laten castreren of steriliseren. Gecastreerde en gesteriliseerde konijnen leven langer dan konijnen die dit niet zijn. Dit komt omdat de kans op bepaalde kankers bij konijnen drastisch afneemt na castratie of sterilisatie.

Het oudste konijn

Hoe oud is het oudste konijn? Het oudste konijn ter wereld heette Flopsy en werd 18 jaar oud. Op het moment is een konijn genaamd Mick de recordhouder met 16 jaar oud.

Share via
Copy link