Zelf maken: Een snuffelmat

Sinds een paar weken hebben mijn ouders een Toller puppy genaamd Freddie. Om Freddie in de familie te verwelkomen besloot ik een snuffelmat voor hem te maken.

Stiekem had ik hierbij ook een achterliggend doel. Zoals je misschien wel weet, staan Tollers bekend als zeer intelligente honden. Onze vorige Toller, Demy, was ontzettend lief, maar slim… Nee, intelligent was ze niet. Als je een tennisbal recht voor haar ogen onder een kussen legde, dan rende ze naar de andere kant van de huiskamer om deze te zoeken. (Nogmaals, ze was héél, héél lief!)

snuffelmat gebruiken

Om van Freddie wel een superslim Tollertje te maken, leek het me een goed idee om zo jong mogelijk met denkspelletjes te beginnen. Daarnaast vond ik het ook leuk om zelf denkspeelgoed te maken!

Wat is een snuffelmat?

Een snuffelmat (ook wel snuffelkleed) is een speur- en denkspelletje voor honden, katten, knaagdieren en konijnen.

Het idee is eigenlijk best simpel: op een mat worden veel stroken stof geknoopt, waardoor er een oppervlakte ontstaat vol flapjes, hoekjes en kiertjes. Tussen deze stroken verstop je brokjes of snoepjes voor je huisdier.

De mat is dus een voerpuzzel; je hond, kat, cavia of konijn kan de brokjes alleen terugvinden door goed te snuffelen! Huisdieren vinden dit hartstikke leuk, en worden voor hun harde snuffelwerk beloond met iets lekkers.

Een snuffelkleed zet de neus én de hersenen van je huisdier eens even goed aan het werk. Snuffelen is een uitdagend spelletje waarbij je dier echt even moeite moet doen. Dat snuffelen kost heel wat denkwerk en energie!

De snuffelmat is leuk denkspeelgoed voor een tussendoortje, maar heb je een huisdier dat erg schrokt dan kan zo’n mat ook gebruikt worden voor de hoofdmaaltijd.

Vooral honden kunnen soms hun voerbak razendsnel leegschrokken. Met een snuffelmat moet je hond werken voor zijn eten. Het is leuk voor je dier, en heeft als bijkomend voordeel dat de maaltijd een stuk langer duurt.

Snuffelkleed zelf maken of kopen?

Lijkt zo’n snuffelmat je hartstikke leuk, maar zie je het urenlang frutten met stroken stof niet zo zitten? Gelukkig zijn er ook veel hele leuke kant-en-klare snuffelkleden te koop. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want de ‘ingrediënten’ van een zelfgemaakte snuffelmat waren niet goedkoper dan een kant-en-klare mat.

Voor wie geen tijd heeft of niet in een creatieve bui is, zette ik de leukste snuffelmatten op een rijtje:

Zie hier mijn favoriete snuffelmatten voor honden.
Zie hier de leukste snuffelmatten voor katten.
Klik hier voor mijn keuzes voor snuffelmatten voor konijnen en knaagdieren zoals cavia’s.

Snuffelmat benodigdheden

snuffelmat materialen
Cola en Nacho waren ook wel nieuwsgierig!

Om zelf een snuffelmat te maken heb je het volgende nodig:

  • Een rubberen mat
  • Fleecedekens of andere stof
  • Een stofschaar

Een mat

Ik dacht dat zo’n simpele rubberen deurmat overal en nergens te koop zou zijn. Bijna iedereen heeft toch zo’n mat voor z’n voordeur liggen? Nou, dat had ik mooi fout. Na het geprobeerd te hebben bij de Action, Wibra, Hema, Xenos en AH XL vond ik uiteindelijk een rubberen mat bij de Kwantum. Mijn advies is dus om rechtstreeks naar een bouwmarkt te rijden. Online kopen kan natuurlijk ook. Op bol.com staat bijvoorbeeld precies hetzelfde matje als dat ik in de winkel kocht.

Het formaat mat dat je nodig hebt, hangt natuurlijk af van de diersoort waarvoor je de mat maakt. Dit matje voor Freddie is 60x40cm. Een snuffelmat voor kleine honden of katten kan ook wat kleiner zijn. Natuurlijk kun je ook een grote deurmat doormidden knippen.

Voor konijnen, cavia’s en andere knaagdieren zou ik aanraden om een gootsteenmatje te halen (zo eentje). Een rubberen deurmat is voor zo’n beestje toch wel erg groot, en als je hem op formaat knipt dan heb je maar weinig gaatjes over om in te knopen.

Stof

Ik was van plan om gewoon twee fleecedekens te kopen, maar liet me eenmaal in de winkel verleiden tot een heerlijk zacht plaid met panterprint. Helemaal handig was dat niet, want dit plaid pluisde ontzettend tijdens het knippen! Maar goed, het oog wil ook wat en de mat zag er uiteindelijk wel hartstikke leuk uit.

Ik raad je aan om het bij fleece of katoen te houden. Natuurlijk kun je ook stroken knippen van oude kleding of dekens die je thuis hebt liggen. Hou er wel rekening mee dat de neus van je huisdier heel gevoelig is. Gebruik dus alleen zachte stoffen, en niet iets ruws zoals spijkerstof.

Ik gebruikte voor mijn mat 1 deken van 130x160cm helemaal, en iets meer dan de helft van een plaid van 200x220cm. Maak je een kleiner matje dan ik, dan heb je natuurlijk ook minder stof nodig.

Schaar

Ik was eigenwijs en dacht dat het wel zou lukken om de dekens met een gewone schaar in repen te knippen (je weet wel, zo’n schaar van de Ikea met een gekleurd plastic handvat). Niet dus.

Ik heb het echt geprobeerd, want na mijn urenlange zoektocht naar een deurmat had ik niet zo’n zin om weer de deur uit te gaan om een schaar te kopen. Het wilde echt niet lukken, de stof rafelde ontzettend, overal lagen pluisjes en mijn vingers deden al snel pijn. Uiteindelijk ben ik toch gezwicht en heb ik online een textielschaar gekocht.

Wat kost het om zelf een snuffelkleed te maken?

Toller puppy snuffelmat
Tollerpup Freddie

In totaal was ik €22,84 kwijt aan materialen voor de mat.

  • Deurmat: €7 bij de Kwantum
  • Zwarte fleecedeken: €2,89 bij de Action
  • Plaid met panterprint: €12,95 bij de Action

Uiteraard was ik goedkoper uitgekomen als ik niet was gegaan voor de panterdeken, maar voor Freddie had ik dat extra tientje wel over!

De stofschaar koste €8,95, maar deze tel ik niet mee in de kostenberekening. Zo’n schaar gaat lang mee en ik kan hem ook voor andere projecten gebruiken.

Hoe lang duurt een snuffelmat zelf maken?

In totaal ben ik een uurtje of vijf à zes aan het knippen en knopen geweest. Ik geef daarbij wel toe dat ik geen creatief genie ben – het had vast sneller gekund.

Ik vond dat frutten wel leuk. Het is vrij makkelijk werk. Je kunt het prima doen voor de tv of ondertussen een podcast luisteren.

Ik zag op internet ook handleidingen die zeiden dat het binnen een uurtje klaar was. Dat geloof ik niet! Misschien gebruiken zij voorgeknipte repen stof of maken ze maar een piepklein matje. Begin er in ieder geval niet aan met de verwachting dat je 1-2-3 klaar bent, want dan valt het vies tegen!

Zo maak je een snuffelkleed:

Tijd om aan de slag te gaan en de voerpuzzel voor je hond, kat, konijn of cavia te maken.

Stap 1: De mat wassen

De rubberen deurmat die ik gekocht had stonk nogal naar rubber (goh). Ik vond de geur zelf onprettig en wilde ook niet dat Freddie alleen maar rubber zou ruiken in plaats van hondensnoepjes. Daarom besloot ik de mat te wassen, zodat hij hopelijk minder sterk zou ruiken.

Ik heb de mat eerst afgedaan met een doekje met azijn, en hem vervolgens een uurtje in warm water met afwasmiddel gelegd en in de zon laten drogen. De geur was daarna niet helemaal weg, maar wel een heel stuk minder!

Stap 2: Stiksels verwijderen

snuffelmat fleece plaid

Het zwarte kleed had sierstikseltjes langs de buitenste rand. Ik heb deze er eerst vanaf geknipt. Wanneer je de deken in stroken knipt worden dit allemaal losse draadjes. Ik wilde niet dat Freddie zich in zo’n draadje zou verslikken!

Stap 3: Reepjes knippen

stofreepjes snuffelmat breedte

Het meest tijdsintensieve klusje van het maken van de snuffelmat was het knippen van de stroken stof. Ik knipte stroken van ongeveer 4 à 5 centimeter breed en zo’n 30 centimeter lang. Voor mijn mat gebruikte ik ongeveer 350 repen in totaal.

Zoals je ziet zijn mijn reepjes helemaal niet zo netjes en ook niet allemaal even breed en lang. Ik zou kunnen liegen dat dat een bewuste keuze was, maar eigenlijk kan ik gewoon niet recht knippen. In de uiteindelijke mat zie je deze verschillen niet terug.

Hoe lang en breed je de stroken knipt, hangt af van je persoonlijke voorkeur en van  het dier waar je de mat voor maakt. Je kunt je voorstellen dat een snuffelmat voor een Deense Dog wat grotere stroken heeft dan een matje voor een cavia. Ga je zelf konijnenspeelgoed maken, dan zou ik dus wat kleinere reepjes knippen.

Er bestaat geen vaste regel voor hoe lang en breed je repen moeten zijn, maar om je een indicatie te geven:

  • Snuffelmat voor grote honden: 4 tot 6 centimeter breed, 30 tot 35 centimeter lang
  • Snuffelmat voor kleine honden: 3 tot 5 centimeter breed, 25 tot 30 centimeter lang
  • Snuffelmat voor konijnen en knaagdieren: 2 tot 4 centimeter breed, 17 tot 20 centimeter lang

Tip: als je de stof één of twee keer dubbelvouwt, dan knip je twee of vier keer zo snel. ‘Ja, duh,’ denken de meesten van jullie nu waarschijnlijk. Het is best logisch, maar toch kwam ik zelf pas tot dit geniale inzicht halverwege de tweede deken. Je hoeft de plaids dus niet over je hele huiskamer te spreiden, om er vervolgens op je knieën met schaar in je hand eroverheen te kruipen! Niet dat ik dat gedaan heb hoor 😉

Stap 4: De eerste knoop

snuffelkleed knopen

Heb je je strookjes klaar, dan kun je beginnen met knopen. Zorg dat je de knopen aan de voorkant van de mat maakt. De achterkant van de mat is de kant met de kleine nopjes; aan de voorkant zitten de grote gaten.

Haal een reep stof door twee gaatjes en knoop ze aan de voorkant van de mat vast. Ik knoopte een gewone knoop, zoals je die ook maakt wanneer je je schoenveters strikt.

Een enkele knoop is best stevig, maar mocht jouw huisdier een ware sloper zijn, dan kun je ook dubbel knopen.

Stap 5: Horizontaal knopen

doe het zelf snuffelmat

Als eerste laag knoopte ik stroken van de ene kleur horizontaal langs alle gaatjes. Ik stopte per rij eerst de repen aan de achterkant erin, en draaide dan de mat om zodat ik de hele rij achter elkaar kon knopen.

De eerste knoopjes gingen traag, maar al snel had ik de smaak te pakken en ging het eigenlijk best wel snel.

Na het knopen van de eerste laag zag de mat er aan de voorkant zo uit:

snuffelkleed diy

Stap 6: Verticaal knopen

denkspeelgoed kat zelf maken

Nadat ik repen van het ene plaid horizontaal geknoopt had, knoopte ik verticaal reepjes van het zwarte kleed.

Deze tweede laag was iets lastiger knopen dan de eerste laag. Omdat de mat al vol zat met reepjes van de panterstof, was het best een gefrunnik om de knoopjes te leggen.

Wanneer je klaar bent met deze laag, ziet de mat aan de achterkant er dus zo uit:

diy denkspel hond snuffelen

Stap 7: De laatste reepjes

snuffelmat cavia spullen zelf maken

Ik had nog wat reepjes stof over. Ik heb deze diagonaal geknoopt in de middelste rijen van de mat. Zo werd de mat wat steviger en wat voller in het midden. Ook knoopte ik hier en daar wat stroken aan de buitenste rand.

Eindresultaat

doe het zelf snuffelmat

Stap 8: Snuffeltijd!

doe het zelf snuffelmat

Toen de mat eenmaal klaar was, kwam het leukste gedeelte: de mat kado geven!

Ik verwachtte dat er een leercurve zou zijn, maar Freddie had nagenoeg meteen door wat de bedoeling was. Toen ik een paar brokjes in de mat verstopte, begon hij meteen met snuffelen.

De makkelijke brokjes wist hij te vinden; de brokjes die ik wat lastiger verstopt had kostte meer moeite. Dat is alleen maar goed, want dat maakt de mat een ware brain training.

Zie hieronder ook een filmpje van Freddie en de mat. Zoals je ziet is hij flink aan het speuren:

Conclusie

Het maken van een snuffelkleed was vermakelijk, maar duurde wel vrij lang! Ben je op zoek naar een leuk knutselprojectje met kinderen of heb je zin om zelf denkspeelgoed te maken, dan is een snuffelmat maken een leuke bezigheid.

Lijkt zo’n mat je wel leuk, maar heb je niet de tijd of het geduld om zelf aan de knutsel te gaan, dan kun je uiteraard ook een leuke snuffelmat kopen.

Zie hier mijn favoriete snuffelmatten voor honden.
Zie hier de leukste snuffelmatten voor katten.
Klik hier voor mijn keuzes voor snuffelmatten voor konijnen en knaagdieren zoals cavia’s.

Share via
Copy link