Mag een cavia aardbei?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je cavia dan ook heel blij met een lekker vers stukje fruit. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met aardbei?

Mag een cavia aardbei?

Cavia’s mogen aardbeien eten. Bijna alle cavia’s zijn dol op aardbeien (en daarbij ziet de ‘rode lippenstift’ er voor ons ook leuk uit), dus verwen je knaagdier gerust met deze vrucht!

konijn aardbei voeren cavia

Vergeet niet om de aardbeien goed te wassen voordat je deze aan je cavia’s voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de aardbeien zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je cavia’s.

Zijn aardbeien gezond voor cavia’s?

Aardbeien zijn best gezond voor cavia’s. Ze bevatten veel Vitamine C, wat een cavia zelf niet kan aanmaken. Ook zit er in aardbeien redelijk wat foliumzuur, antioxidanten en Vitamine B9. Het nadeel van aardbeien (en eigenlijk van ieder fruit) is dat er veel suikers in zitten. Als je je cavia’s te vaak aardbeien geeft, dan kunnen ze er dik van worden. Geef aardbeien dus slechts af en toe als traktatie, maar niet iedere dag.

Hoe zit het met het kroontje van de aardbei?

Cavia’s mogen alles van de aardbeienplant eten. Het kroontje van de aardbei kun je er dus gerust aan laten zitten. Je cavia vindt dit waarschijnlijk alleen maar lekker!

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link