Mag een cavia tomaat?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je caviaatje dan ook heel blij met een lekker vers stukje groente of fruit. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met tomaat?

Mag een cavia tomaat?

Cavia’s mogen tomaat eten, maar wel met flinke mate. Tomaat is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groente maar fruit. Tomaten bevatten veel suikers en van te veel tomaat kan je cavia overgewicht krijgen. Voer dus slechts af en toe tomaat, het liefst niet vaker dan eenmaal per week. De kroontjes en het overige groen van tomaten mag je nooit aan je cavia voeren. Het is het beste wanneer je ook het natte middengedeelte van de tomaat er eerst uit snijdt. Overigens mogen cavia’s ook gewoon cherrytomaatjes.

konijn tomaat gezond cavia

Vergeet niet om de tomaat goed te wassen voordat je deze aan je cavia’s voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de tomaat zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je cavia.

Is tomaat gezond voor cavia’s?

Tomaten zijn een goede bron van Vitamine A, Vitamine B6, Vitamine C, kalium en antioxidanten. Helaas bevatten tomaten ook erg veel suiker. Tomaat voeren aan je cavia heeft dus zowel gezondsheidsvoordelen als -nadelen.

Hoe zit het met het groen van tomaten?

Tomatenplanten behoren tot de nachtschadefamilie. Planten uit deze familie bevatten de stof solanine, die voor veel dieren giftig is. De plant waar een tomaat aan groeit is dus wel slecht voor cavia’s. Laat je cavia’s daarom niet in de buurt van een tomatenplant lopen. Verwijder ook de kroontjes en steeltjes van de tomaat voordat je deze aan je cavia geeft.

De zaadjes of pitjes in tomaten zijn ook niet zo goed voor cavia’s. Het is niet erg als je cavia er wat van binnenkrijgt, maar je kunt beter de zaadjes even verwijderen.

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link