Mag een cavia banaan?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je cavia dan ook heel blij met een lekker vers stukje fruit. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met banaan?

Mag een cavia banaan?

Cavia’s mogen banaan eten, maar niet te veel. Een hoeveelheid ten grootte van je duim is meer dan genoeg. Bananen bevatten erg veel suiker, waardoor je cavia door te veel banaan snel dik kan worden. Ook zit er in bananen veel zetmeel. Het spijsverteringsstelsel van cavia’s is niet zo goed in het verwerken van zetmeel, en sommige cavia’s krijgen door banaan last van dunne ontlasting. Met name jonge caviaatjes mogen niet zoveel banaan.

konijn banaan voeren cavia

Is banaan gezond voor cavia?

Banaan is eigenlijk niet zo gezond voor cavia’s. De hoeveelheid vitamines en mineralen in bananen vallen in het niet in vergelijking met de enorme hoeveelheid suiker en zetmeel. Geef gerust af en toe een stukje banaan aan je cavia als traktatie, maar maak dit geen dagelijkse gewoonte.

Mag een cavia bananenschil?

In principe is de schil van een banaan niet slecht voor cavia’s. Bedenk je wel dat op een bananenschil heel veel bestrijdingsmiddelen zitten (veel meer dan op de schil van een appel of peer, bijvoorbeeld). Het is dus heel belangrijk om de schil van de banaan grondig te wassen voordat je deze aan je cavia voert. De resten van fungiciden, herbiciden en pesticiden op de schil zijn wel erg slecht voor cavia’s.

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link