Mag een cavia appel?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je caviaatje dan ook heel blij met een lekker vers stukje fruit. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met appel?

Mag een cavia appel ?

Cavia’s mogen appel eten. Hou er wel rekening mee dat appel relatief veel suiker bevat. Van te veel appel kunnen je cavia’s te dik worden. Geef dus gerust af en toe een stukje appel als traktatie, maar maak het geen onderdeel van het dagelijkse dieet van je cavia. Met name jonge caviaatjes mogen niet zoveel appel.

konijn appel voeren cavia

Vergeet niet om de appel goed te wassen voordat je deze aan je cavia’s voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de appel zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je cavia.

Is appel gezond voor cavia’s?

Appel is in matige hoeveelheden gezond voor cavia’s. Appels bevatten veel vezels en onder andere Vitamine A, Vitamine B6, Vitamine B11 en Vitamine E. In appels zit ook veel vitamine C, wat cavia’s zelf niet kunnen aanmaken.

Door het hoge suikergehalte in appel kan dit fruit wel een echte dikmaker voor je cavia zijn.

En de appelpitjes?

De pitjes, de kern en het steeltje van de appel bevatten blauwzuur (cyanide). Dit is wel giftig voor cavia’s. Verwijder dus goed het midden van de appel, de pitjes en het steeltje voordat je de appel aan je cavia voert.

Maakt het ras appel uit?

In principe mogen cavia’s alle appelrassen eten. Wat dat betreft maakt het dus niet uit welke soort appel je aan je cavia voert. Wel vinden de meeste cavia’s zoetere appels, zoals Gala’s en Fuji’s, lekkerder. Zuurdere appelsoorten, zoals Granny Smith en de Goudrenet, vallen bij sommige cavia’s wat minder in de smaak.

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link