Mag een cavia andijvie?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je cavia dan ook heel blij met wat lekkere verse groente. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met andijvie?

Mag een cavia andijvie?

Cavia’s mogen andijvie. Andijvie is een veilige groente om aan je cavia’s te voeren, en de meeste cavia’s zijn er ondanks de licht bittere smaak helemaal gek op. Andijvie is ook een goede groente om te voeren aan een jonge cavia of een cavia die nog niet veel groente gewend is.

konijn andijvie voeren cavia

Cavia’s mogen ook voorgesneden andijvie uit een zak. Let dan wel goed op dat de andijvie nog vers is. Andijvie is overigens ook makkelijk om zelf in je moestuin te kweken. Hou dan wel je cavia’s uit de buurt, anders is de plant zo weer weg!

Vergeet niet om de andijvie goed te wassen voordat je deze aan je cavia’s voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de andijvie zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je cavia.

Is andijvie gezond voor cavia’s?

Andijvie is een gezonde groente voor cavia. De groene bladgroente bevat veel Vitamine A, Vitamine K, Vitamine B5 en Vitamine B11 (foliumzuur). Ook zijn de mineralen ijzer, zink en koper in andijvie aanwezig. Andijvie heeft niet veel suikers of koolhydraten, dus je cavia krijgt er geen overgewicht van. Voeg dus gerust andijvie toe aan het voedingspatroon van je cavia!

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link