Mag een cavia courgette?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je cavia dan ook heel blij met wat lekkere verse groente. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met courgette?

Mag een cavia courgette?

Je kunt een cavia beter geen courgette geven. Over of cavia’s courgette mogen, zijn de meningen flink verdeeld. Op veel lijsten vind je dat cavia’s wel courgette mogen. Ikzelf volg het advies van de Dierenbescherming en voer geen courgette aan cavia’s.

konijn courgette voeren cavia

Waarom mag een cavia geen courgette?

Vroeger bevatten courgettes de zeer giftige stof cucurbitacine. Courgettes hadden toen een zeer bittere smaak. Door de eeuwen heen zijn courgettes zo gekweekt dat ze geen cucurbitacine meer bevatten, en de courgettes neutraal tot licht zoet van smaak zijn.

Toch komt het soms voor dat een courgetteplant ineens weer bittere courgettes produceert. De oorzaak hiervan kan liggen in slechte kweekomstandigheden (zoals plantenziektes, droogte of hitte) of door kruisbestuiving met andere soorten. Bij courgettes uit de supermarkt is dit heel erg zeldzaam, maar hobbytuiniers die zelf courgettes groeien kunnen er wellicht wel mee te maken krijgen.

Mijn advies is dan ook om je cavia geen courgette uit eigen tuin te voeren. Wil je je cavia courgette uit de supermarkt of van de groenteboer geven, proef deze dan eerst zelf. Smaakt de courgette (een beetje) bitter, geef deze dan niet aan je cavia. Als de courgette neutraal tot zoet smaakt, dan mag je cavia er wel van eten.

Er zijn ontzettend veel groenten, fruit en kruiden zijn die je met een gerust hart aan je cavia’s kunt voeren. Daarom kies ik persoonlijk liever voor een andere groente die zeker weten veilig is.

Wat mag een cavia dan wel?

Vraag je je af wat je je cavia allemaal wel mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link