Mag een cavia rucola?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je caviaatje dan ook heel blij met wat lekkere verse groente. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met rucola (ook wel eens raketsla genoemd)?

Mag een cavia rucola?

Je mag gewoon rucola voeren aan je cavia’s. Rucola valt niet onder de sla- en koolsoorten, waar cavia  bij grote hoeveelheden buikpijn van kunnen krijgen. Wel bevat rucola vrij veel nitraat. Elke dag een grote berg is niet gezond voor je cavia; maar met af en toe een klein handje doe je hem of haar een groot plezier!

mag konijn cavia rucola

Vergeet niet om de rucola goed te wassen voordat je deze aan je cavia’s voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de rucola zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je cavia.

Is rucola gezond voor cavia’s?

Rucola bevat veel vitamine C, een vitamine die een cavia zelf niet kan aanmaken. Ook zit er in rucola veel Vitamine K en foliumzuur.

Rucola heeft bovendien maar weinig calorieën. Het is dus een goede bron van voedingsstoffen waar je cavia niet dik van wordt.

Hou er wel rekening mee dat rucola vrij veel nitraat bevat. Het is daarom niet zo heel geschikt om iedere dag of in enorme hoeveelheden te geven. Hou je het bij af en toe een handje, dan hoef je je geen zorgen te maken over het nitraatgehalte.

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link