Mag een cavia komkommer?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je cavia’s dan ook heel blij door ze lekkere verse groente te geven. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met komkommer?

Mag een cavia komkommer?

Een cavia mag komkommer, maar wel met mate. Komkommers bestaan voor zo’n 96% uit water. Dit hoge vochtgehalte kan ervoor zorgen dat je cavia last krijgt van zijn darmen. Het spijsverteringsstelsel van een cavia is ontworpen voor vezelrijk voedsel (zoals hooi). Doordat komkommer maar heel weinig vezels bevat, kan je cavia diarree krijgen van te veel komkommer.

konijn komkommer voeren

Vergeet niet om de komkommer goed te wassen voordat je deze aan je cavia’s voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de komkommer zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je cavia.

Is komkommer gezond voor cavia’s?

Er zitten ook gezonde voedingstoffen in komkommer, zoals vitamine C, vitamine K, magnesium, kalium en mangaan. Deze vitamines en mineralen vind je met name in de schil. Door het hoge vochtpercentage van komkommer is het wel erg arm in voedingsstoffen. Van een stuk komkommer krijgt je cavia’s amper vitamines en mineralen binnen. Een cavia zal van komkommer niet dik worden, maar echt veel gezondheidsvoordelen heeft het ook niet.

Hoeveel komkommer mag een cavia?

Wil je je cavia komkommer geven, bouw de hoeveelheid dan stapje voor stapje op. Geef niet meteen de eerste keer een hele berg komkommer aan je cavia, maar begin met een klein stukje. Merk je dat je cavia dunne ontlasting krijgt of aan de diarree raakt, dan kun je beter stoppen met komkommer geven om de darmen tot rust te laten komen. Je kunt het een paar weken later weer proberen.

De schil van komkommer bevat het minste vocht en de meeste voedingsstoffen. Dit is dus het beste deel om aan je cavia’s te voeren. De middelste kern van de komkommer is nagenoeg alleen water. Schraap de kern er met een lepel even uit voordat je de komkommer aan je cavia geeft.

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link