Hoe was je een cavia?

Cavia’s zijn vriendelijke en schattige huisdieren, maar soms kunnen ze wel flink stinken. Met name bij langharige cavia’s kan er snel veel vuil in de vacht vast komen te zitten. Ook bij lichtharige cavia’s zie je soms  een vacht vol vieze vlekken. Hoog tijd voor een bad dus! Maar mag een cavia wel in bad, en hoe doe je dat dan?

Mag een cavia in bad?

De eerste en belangrijkste vraag: mag een cavia eigenlijk wel in bad? Het antwoord is ja, maar wel op de juiste manier en niet te vaak. Bij te vaak wassen verwijder je de natuurlijke oliën uit de huid en vacht, waardoor de cavia op den duur juist steeds sneller vies wordt. Je moet als je je cavia’s in bad doet ook goed opletten dat ze geen water in hun neus of mond krijgen, dat je een geschikte shampoo gebruikt en dat je ze goed afdroogt. Doe je deze dingen goed, dan kan een cavia prima in bad.

hoe vaak cavia wassen

Hoe vaak moet een cavia in bad?

Cavia’s hoeven niet zo vaak in bad, over het algemeen houden ze zichzelf redelijk schoon. Eens per 3 of 4 maanden in bad is meestal voldoende. Heb je langharige cavia of zijn jouw cavia’s echte viespeuken? Dan kun je ze vaker in bad doen. Probeer je cavia maximaal één keer per maand te wassen; vaker is erg stressvol en niet zo goed voor de huid.

Welke shampoo voor een cavia?

Je mag voor een cavia geen gewone shampoo gebruiken. De chemicaliën hierin zijn te agressief voor hun gevoelige huid, en wassen met gewone shampoo zorgt ervoor dat de huid uitdroogt. Bovendien kan ‘mensenshampoo’ bij cavia’s zorgen voor jeuk of hotspots. Je mag een cavia ook niet wassen met afwasmiddel of hondenshampoo.

Er bestaan speciale shampoos voor knaagdieren met een zachtere formule. Deze shampoos zorgen ook voor een hele zachte vacht. Heeft je cavia dringend een bad nodig, maar heb je geen knaagdiershampoo in huis? Dan zou je ook voor één keer babyshampoo kunnen proberen, mits deze geen toegevoegd parfum heeft. En haal meteen voor de volgende keer een flesje caviashampoo in huis, dan ben je voorbereid op de volgende rolbeurt door de poep!

Hoe doe je een cavia in bad?

Vul een teiltje of knaagdierbadje met een laagje lauwwarm water. De cavia moet als hij op vier poten staat (dus zoals een cavia gewoonlijk staat) zijn neus nog ruim boven het water uit hebben komen. Bij de meeste cavia’s komt dat neer op een laagje van zo’n 4 of 5 centimeter. De cavia mag nooit met zijn neus onder water komen.

Veeg eerst de vieze plekken op de cavia schoon met een vochtige doek. Vervolgens zet je de cavia rustig in het badje of teiltje. Laat hem even een minuutje of twee wennen voordat je begint met wassen. Lijkt je cavia het heel spannend te vinden, dan zou je een klein brokje of stukje groente kunnen aanbieden om hem gerust te stellen. Laat de cavia nooit alleen, maar hou altijd toezicht.

Spoel eerst je cavia af door met je handen wat van het badwater over hem heen te scheppen. Maak zo de hele vacht nat, behalve het gezicht en oren. De snuit van de cavia was je niet; zijn deze vies dan maak je ze schoon met een vochtige doek. Let er hierbij ook dat er geen water in de ogen en oren komt. Je zou iets onder één kant van het bakje of teiltje kunnen plaatsen zodat het schuin staat, en het water wat dieper wordt aan de kant van de kont van de cavia.

Als de vacht van je cavia helemaal nat is kun je hem inshampooën. Masseer de shampoo met je vingertoppen in de vacht. Let op dat je niet te ruw bent. Masseer geen zeep in het gezicht van de cavia.

Vervolgens spoel je de shampoo uit de vacht door met je handen water over de vacht te gieten. Zorg dat je alle zeepresten wegspoelt. Overgebleven restjes shampoo kunnen zorgen voor huidirritatie. Weet je zeker dat de cavia helemaal schoon is, dan kun je hem afdrogen.

Hoe droog je een cavia af?

cavia föhnen

Zet de cavia op een droge, schone handdoek en wikkel deze om hem heen. Druk zachtjes met je handen op de handdoek om al het water te absorberen. Is de handdoek helemaal nat, pak dan een nieuwe droge handdoek en ga door met deppen. Het zou kunnen dat je cavia na het bad gaat rillen. Dat is normaal; een cavia rilt van nature totdat hij droog is.

Als je cavia handdoekdroog is, dan ben je nog niet klaar. Het achtergebleven vocht in de vacht kan ervoor zorgen dat je cavia kou vat. Je zult de cavia dus verder moeten drogen. Je mag een cavia föhnen, maar dan moet je wel oppassen dat je de temperatuur niet te heet zet en dat je de föhn op voldoende afstand houdt. Wat voor jou een lekker temperatuurtje is, is voor een cavia veel te heet!

Veel cavia’s vinden het lawaai en geblaas van  een föhn stressvol. Je zou in plaats van föhnen ook een enorme hoeveelheid hooi in de kooi kunnen leggen. De cavia kan zich hier knus in nestelen om zo op te drogen. Dit duurt een paar uur. Zorg dat de kooi niet op de tocht staat.

Wordt een cavia ziek van in bad gaan?

Nee, als je het juist doet is een bad niet slecht voor een cavia. De risico’s van een cavia in bad doen zijn:

  • Onderkoeling door te koud water, of door slecht afdrogen. Je moet zorgen dat de cavia goed droog is voordat hij terug de kooi in gaat, en dat de kooi voldoende warm is en niet op de tocht staat. Zolang de cavia rilt is hij sowieso nog te nat om terug de kooi in te gaan. Je moet dan eerst langer deppen met de handdoek of föhnen.
  • Water binnenkrijgen. Je cavia mag geen water binnenkrijgen via de neus of mond. Zorg dat het hoofd van je cavia altijd boven water is. Laat de cavia nooit alleen in bad, ook niet één minuutje om even een handdoek te pakken of de telefoon op te nemen.
  • Huidproblemen door te vaak wassen of ongeschikte shampoo. Was je cavia niet meer dan eenmaal per maand, het liefst minder. Gebruik een speciale shampoo voor cavia’s of knaagdieren. Gewone shampoo voor mensen of hondenshampoo is te irriterend voor de gevoelige caviahuid.

Share via
Copy link