Wat eet een hamster?

Wat je een hamster voert is van groot belang voor de gezondheid van je beestje. Een hamster die gezonde voeding krijgt, zit lekkerder in zijn vel, heeft meer energie en loopt minder kans op ziektes en kwaaltjes. Een hamster voeren kan wel wat lastiger zijn dan bijvoorbeeld een konijn of cavia voeren. Hamsters zijn omnivoren en hebben naast plantaardige voeding ook vlees nodig. Maar wat moet je een hamster voeren? En wat mag een hamster wel en niet eten?

Schoon drinkwater

Hamsters moeten toegang hebben tot onbeperkt schoon drinkwater. Ververs het water in de drinkflessen regelmatig. Voeg geen ‘smaakjes’ of vitamines toe aan het drinkwater van je hamsters; daardoor zouden ze minder kunnen gaan drinken.

mag een hamster vlees

Hardvoer

Hamsters moet je dagelijks ook hardvoer voeren. Maar welke brokjes zijn het best voor een hamster? Er zijn vaak twee soorten hardvoer te koop: biks en gemengd hamstervoer (ook wel hamstermuesli genoemd). Biks zijn groene of bruine staafjes vol vezels. Gemengd hamstervoer bestaat uit biks gemend met allerlei traktaties: stukjes mais, brokjes met kleur- en smaakstoffen enzovoort. Gemengd voer ziet er misschien dus gezonder uit, maar het tegendeel is waar! Die extra stukjes zijn slechts dikmakers en je hamsters knabbelen waarschijnlijk precies deze stukjes ertussenuit en laten de gezonde biks staan.

Let bij het kopen van hamstervoer ook op het eiwitgehalte. Hamsters moeten voer eten met een eiwitgehalte van zo’n 15 tot 20%. Een goudhamster (Syrische hamster) heeft minstens 20 gram hardvoer per dag nodig. Een dwerghamster heeft minder nodig, maar minimaal wel 10 tot 12 gram per dag. Een hamster mag liever geen konijnenvoer of caviavoer. Hier zitten te veel vezels in.

Eiwit

Hamsters zijn omnivoren, geen vegetariërs. Om gezond te blijven heeft een hamster voldoende dierlijke eiwitten nodig. Veel hamstereigenaren kiezen ervoor om hun hamster meelwormen bij te voeren. Deze zijn gedroogd te koop, kosten niet veel en hamsters zijn er dol op. Deze emmer wormen van Amazon.nl bijvoorbeeld gaat makkelijk een jaar (of langer) mee. Een hamster mag ook levende meelwormen, maar misschien vind je dat iets minder praktisch. Een richtlijn voor hoeveel meelwormen een hamster mag is zo’n 5 meelwormen per dag voor een goudhamster (Syrische hamster) en 2 meelwormen voor een dwerghamster. Een alternatief op meelwormen zijn krekels of insectenpaté. Je kunt dit vinden in gespecialiseerde dierenwinkels.

Groente & Fruit

mag een hamster appel

Hamsters knabbelen graag aan wat groente of fruit, maar hebben hier een stuk minder van nodig dan bijvoorbeeld konijnen of cavia’s. Een paar blaadjes groenvoer of een dobbelsteentje fruit per dag is voor een hamster voldoende. Hou er rekening mee dat fruit vrij veel suiker bevat. Dwerghamsters lopen een hoger risico op diabetes. Daarom kan het verstandig zijn om ze helemaal geen fruit te geven. Zie de tabel verderop in dit artikel voor een lijst van wat een hamster mag eten.

Knaagvoer

Hamsters zijn dol op knagen, en moeten dit daarnaast ook doen om hun gebit gezond te houden. Bij sommige hamsters slijten de tandjes al voldoende door het eten van hun gewone voer. Heb je echter het idee dat je hamster niet genoeg knaagt of knaagt je hamster aan zijn hok, dan wil je misschien extra knaagvoer aanbieden. Er zijn knaagstenen te koop, maar deze zijn eigenlijk niet zo gezond voor je hamster. Ze bevatten veel calcium waardoor je hamster blaasstenen kan krijgen. Je kunt beter niet-giftige takken aan je hamster aanbieden, zoals wilgentakken. Sommige hamsters knabbelen ook graag aan een plukje hooi. Er bestaan ook knaagspeeltjes die speciaal ontwikkeld zijn om het gebit van je hamster in goede conditie te houden. Veel hamsters knagen graag op een speciale knaagbal. Je zou ook zo’n wilgenbruggetje neer kunnen zetten. Dit soort speeltjes worden gemaakt van natuurlijke materialen en zien er ook nog eens leuk uit.

Wat mag een hamster eten?

moet een hamster groente

In de onderstaande tabel staat wat je een hamster wel en niet mag voeren. Kun je iets niet vinden op de lijst of weet je het niet zeker, dan kun je het beter niet geven. Bewerkte voedingsmiddelen of eten met toegevoegd suiker of zout, zoals koekjes of zoutjes, mag een hamster niet hebben.

Een hamster mag wel:Een hamster mag beperkt:Een hamster mag geen:
GroenteAardappel (gekookt)
Ananas
Avocado
Bleekselderij
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Erwten
Komkommer
Maïs
Paprika
Peultjes (gekookt)
Pompoen
Taugé
Tomaat (niet de kroontjes en steeltjes)
Witlof
Wortel (liever niet het loof)
Zoete aardappel (het liefst zonder schil i.v.m. schimmels)
SlaGroente met beurse plekken of schimmel
Asperges
Aubergine
Augurk
Champignon
Courgette
Olijven
Prei
Rabarber
Rauwe bonen
Ui
Zuurkool
FruitAardbeien
Abrikoos
Alfalfa
Ananas
Appels (zonder schil en pit)
Blauwe bessen
Bosbessen
Bramen
Druiven (zonder pit)
Frambozen
Kersen (zonder pit en steeltjes)
Kokos
Lychees
Mango
Passievrucht
Peer
Perzik
Pruim
Banaan
Meloen
Fruit met beurse plekken of schimmel
Citrusvruchten, zoals sinaasappel, grapefruit, citroen en limoen
Planten en KruidenBasilicum
Brandnetel
Gras
Klaver
Lijnzaad
Madelief
Paardebloem
Peterselie
Berenklauw
Bolgewassen (krokussen, tulpen enzovoort)
Boterbloem
Cactus
Conifeer
Eikels
Gouden regen
Hulst
Kaneel
Kastanje
Klimop
Knoflook
Lavendel
Monnikskap
Naaldbomen
Taxus
OverigGarnalen (gekookt)
Insectenpaté
Kip (gekookt of gegrild zonder vel)
Krekels
Meelwormen
Pasta (zoals spaghetti, macaroni of penne, zonder toevoegingen)
Pijnboompitten
Pompoenpitten
Rijst (gekookt)
Rijstwafel
Rundvlees (gekookt)
Tofu
Zonnebloempitten
Bruin brood
Gekookt ei (een stukje ten
grootte van een vingertop is genoeg)
Hazelnoten
Hondenvoer
Kaas (met laag vet- en zoutgehalte, bijvoorbeeld 10+ of 20+ kaas of hüttenkäse/cottage cheese)
Kattenmelk
Walnoten
Beschimmeld of rot eten
Amandelen (zoete amandelen kan wel, maar bittere amandelen zijn giftig)
Appelmoes
Bladerdeeg
Chips
Chocola
Eierschalen
Gezouten noten
Kattenvoer
Kleverig eten (daar kunnen de wangzakken van verkleven)
Knakworst
Kwark
Melk
Pinda's
Popcorn
Rauw ei
Rauw vlees
Slagroom
Varkensvlees
Vla
Voeding met suiker
Wit brood
Yoghurt

Hoeveel eet een hamster per dag?

Wat eet een hamster nou per dag? Een hamster eet dagelijks

  • Hardvoer, ongeveer 15 tot 20 gram voor een goudhamster en 10 tot 12 gram voor een dwerghamster
  • Eiwit, bijvoorbeeld 5 meelwormen voor een goudhamster of 2 meelwormen voor een dwerghamster
  • Groente en fruit, een paar blaadjes of steeltjes of een stukje ter grootte van een dobbelsteen
  • Eventueel iets extra’s om aan te knagen

Share via
Copy link