Is een konijn een knaagdier?

Konijnen vertonen sterke gelijkenissen met knaagdieren, zoals hamsters, cavia’s, ratten, bevers en eekhoorns. Een lange tijd werden konijnen ook door zoölogen dan ook gezien als knaagdieren. Pas zo’n honderd jaar geleden (in 1912, om precies te zijn) werden konijnen en hazen ingedeeld in hun eigen orde, de haasachtigen (Lagomorpha).

Is een konijn een knaagdier?

Een konijn is geen knaagdier, maar een haasachtige. Konijnen en hazen vallen samen met pika’s onder de haasachtigen.

waarom is konijn geen knaagdier

Wat zijn de verschillen tussen knaagdieren en konijnen?

KnaagdierenKonijnen
Twee snijtanden bovenVier snijtanden boven
Kauwen van voor naar achterenKauwen door in rondjes te malen
Geen gespleten bovenlipGespleten bovenlip
PenisbeenGeen bot in penis
Verteringsstelsel kan ook zaden, granen, noten of zelfs dierlijke eiwitten verwerkenPuur herbivoor
Verschillende vormen neusgatenSpleetvormige neusgaten die ze kunnen openen en sluiten
Gebruiken soms voorpoten om voedsel vast te houdenGebruiken nooit voorpoten om voedsel vast te houden

Konijnen hebben twee kleinere snijtanden achter hun voorste snijtanden. Deze tanden worden ook wel stifttanden genoemd. Doordat konijnen twee paar voorste snijtanden hebben, heten ze dubbeltandigen. Door deze dubbele tanden kauwen konijnen op een unieke manier. Waar knaagdieren hun voedsel in de bek van voor naar achteren verplaatsen, maalt een konijn voedsel fijn in rondjes.

Konijnen hebben een gespleten bovenlip, en een speciale plooi waarmee ze hun spleetvormige neusgaten kunnen openen en sluiten. De bovenlip bij knaagdieren is niet gespleten, en de neusgaten zijn niet altijd spleetvormig. Een cavia heeft bijvoorbeeld ronde neusgaten.

verschil konijn knaagdier cavia neusgaten lippen

Er is ook een verschil tussen voedingsbehoefte van konijnen en knaagdieren. Knaagdieren eten een gevarieerd dieet van planten, zaden, granen en noten. Sommige knaagdieren, zoals hamsters, eten ook dierlijke eiwitten. Konijnen zijn puur herbivoor. Ze eten alleen plantaardig materiaal.

Share via
Copy link