Mag een konijn komkommer?

Konijnen knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je konijntje dan ook heel blij door ze lekkere verse groente te geven. Maar wat mag een konijn allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een konijn niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met komkommer?

Mag een konijn komkommer?

Een konijn mag komkommer, maar wel met mate. Komkommers bestaan voor zo’n 96% uit water. Dit hoge vochtgehalte kan ervoor zorgen dat je konijn last krijgt van zijn darmen. Het spijsverteringsstelsel van een konijn is ontworpen voor vezelrijk voedsel (zoals hooi). Doordat komkommer maar heel weinig vezels bevat, kan je konijn diarree krijgen van te veel komkommer.

konijn komkommer voeren

Vergeet niet om de komkommer goed te wassen voordat je deze aan je konijnen voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de komkommer zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je konijn.

Is komkommer gezond voor konijnen?

Er zitten ook gezonde voedingstoffen in komkommer, zoals vitamine C, vitamine K, magnesium, kalium en mangaan. Deze vitamines en mineralen vind je met name in de schil. Door het hoge vochtpercentage van komkommer is het wel erg arm in voedingsstoffen. Van een stuk komkommer krijgt je konijn amper vitamines en mineralen binnen. Een konijn zal van komkommer niet dik worden, maar echt veel gezondheidsvoordelen heeft het ook niet.

Hoeveel komkommer mag een konijn?

Wil je je konijn komkommer geven, bouw de hoeveelheid dan stapje voor stapje op. Geef niet meteen de eerste keer een hele berg komkommer aan je konijn, maar begin met een klein stukje. Merk je dat je konijn dunne ontlasting krijgt of aan de diarree raakt, dan kun je beter stoppen met komkommer geven om de darmen tot rust te laten komen. Je kunt het een paar weken later weer proberen.

De schil van komkommer bevat het minste vocht en de meeste voedingsstoffen. Dit is dus het beste deel om aan je konijnen te voeren. De middelste kern van de komkommer is nagenoeg alleen water. Schraap de kern er met een lepel even uit voordat je de komkommer aan je konijn geeft.

Wat mag een konijn nog meer?

Vraag je je af wat je je konijn nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een konijn wel en niet mag eten.

Share via
Copy link