Wat eet een konijn?

Wat je een konijn voert is van groot belang voor de gezondheid van je pluizenbol. Een konijn die gezonde voeding krijgt, zit lekkerder in zijn vel, heeft meer energie en loopt minder kans op ziektes en kwaaltjes. Maar wat moet je een konijn voeren? En wat mag een konijn wel en niet eten?

Schoon drinkwater

Konijnen moeten toegang hebben tot onbeperkt schoon drinkwater. Ververs het water in de drinkflessen regelmatig. Voeg geen ‘smaakjes’ of vitamines toe aan het drinkwater van je konijnen; daardoor zouden ze minder kunnen gaan drinken.

Hooi

wat mag een konijn allemaal eten

Konijnen zijn dol op hooi en moeten hier onbeperkt van kunnen eten. Zo’n 80% van het dieet van je konijn hoort te bestaan uit hooi. Dat komt dagelijks neer op een bos hooi die ongeveer net zo groot is als je konijn zelf. Hooi bevat veel ruwe vezels die het konijn nodig heeft voor de spijsvertering. Ook voorkomt het knabbelen op hooi dat de tanden van je konijnen te lang worden. Bovendien vinden konijnen het heerlijk om in hooi te woelen en er lekker in te slapen. Een goede reden om altijd een flinke berg hooi in de kooi te hebben liggen!

Wil je konijn geen hooi eten? Lees dan dit artikel voor de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Hardvoer

Konijnen moet je dagelijks ook hardvoer voeren. Maar welke brokjes zijn het best voor een konijn? Er zijn vaak twee soorten hardvoer te koop: biks en gemengd konijnenvoer. Biks zijn groene of bruine staafjes vol vezels. Gemengd konijnenvoer bestaat uit biks gemend met allerlei traktaties: stukjes mais, brokjes met kleur- en smaakstoffen enzovoort. Gemengd voer ziet er misschien dus gezonder uit, maar het tegendeel is waar! Die extra stukjes zijn slechts dikmakers en je konijnen knabbelen waarschijnlijk precies deze stukjes ertussenuit en laten de gezonde biks staan.

Je kunt je konijnen beter gewone biks geven. Een konijn heeft ongeveer 20 tot 25 gram hardvoer per kilo lichaamsgewicht nodig. Het is het best om je konijn even te wegen, maar als richtlijn kun je aanhouden dat een konijn van ‘normale grootte’ zo’n 2,5 kilogram weegt en een groot konijn zo’n 4. Een Vlaamse reus kan wel meer dan 5 kg wegen!

Let bij het kopen van biks op het vezelgehalte van het voer. Dit voer op bol.com is bijvoorbeeld van goede samenstelling. Het lijkt misschien duur, maar met zo’n zak van 10 kg doe je makkelijk 4 of 5 maanden. Omgerekend eet je konijn dagelijks iets van 25 cent waard van dit voer; supermarktvoer kost je zo’n 22 cent per dag.

Een konijn mag geen caviavoer eten; hier is te veel vitamine C aan toegevoegd.

Groente & Fruit

wat mag een konijn eten lijstEen konijn heeft dagelijks verse groente nodig. Een konijn eet ongeveer 50 tot 100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht per dag. Een standaard konijn heeft dus 125 tot 250 gram groente nodig, een groot konijn 200 tot 400. Konijnen mogen ook fruit, maar wel met mate. Fruit bevat veel suikers en je konijn wordt er snel dik van. Zie fruit dus meer als een traktatie of snack. De darmen van een konijn zijn gevoelig, dus introduceer nieuwe groente- en fruitsoorten voorzichtig. Gooi dus niet ineens de hele kooi vol met een groente die ze nog nooit gehad hebben! In de tabel verderop in dit artikel kun je zien welke groente en fruit een konijn mag eten.

Vitamine C

Konijnen hebben geen extra vitamine C nodig. Ze maken dit namelijk zelf aan in hun lever. Je moet je konijn dus geen tabletjes vitamine C geven, dit is schadelijk voor de lever en nieren. Om dezelfde reden mag je een konijn geen caviavoer voeren.

Knaagvoer

Konijnen zijn dol op knagen, en moeten dit daarnaast ook doen om hun gebit gezond te houden. Voor sommige konijnen voldoet onbeperkt hooi aan hun knaagbehoefte. Heb je echter het idee dat je konijn niet genoeg knaagt of knaagt je konijn aan zijn hok, dan wil je misschien extra knaagvoer aanbieden. Er zijn knaagstenen te koop, maar deze zijn eigenlijk niet zo gezond voor je konijn. Ze bevatten veel calcium waardoor je konijn blaasstenen kan krijgen. Je kunt beter niet-giftige takken aan je konijn aanbieden, zoals wilgentakken. Er bestaan ook knaagspeeltjes die speciaal ontwikkeld zijn om het gebit van je konijn in goede conditie te houden. Veel konijnen knagen graag op een speciale knaagbal. Je zou ook een wilgenbruggetje neer kunnen zetten. Dit soort speeltjes worden gemaakt van natuurlijke materialen en zien er ook nog eens leuk uit.

Wat mag een konijn eten?

In de onderstaande tabel staat wat je een konijn wel en niet mag voeren. Voor alles geldt dat het onbespoten moet zijn, dus goed wassen! Kun je iets niet vinden op de lijst of weet je het niet zeker, dan kun je het beter niet geven. Konijnen eten groenten en fruit rauw.

VoerEen konijn mag wel:Een konijn mag beperktEen konijn mag geen:
GroenteAndijvie
Artisjok
Asperges
Bleekselderij
Paprika
Pompoen
Radijsjes
Rucola
Sla
Spinazie
Taugé
Veldsla
Venkel
Witlof
Wortel
Zoete aardappel
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Chinese kool
IJsbergsla
Komkommer
Paksoi
Spitskool
Tomaat (niet de kroontjes en steeltjes)
Witte kool
Groente met beurse plekken of schimmel
Aardappel
Aubergine
Avocado
Bonen
Champignons
Courgette
Erwten
Knoflook
Maïs
Peultjes
Pinda's
Prei
Rabarber
Rode kool
Spruitjes
Ui
FruitAardbeien
Abrikoos
Ananas
Appel (niet de pitjes)
Bosbessen
Bramen
Cranberries
Druiven
Frambozen
Kersen (niet de pitten en steeltjes)
Kiwi
Mango
Papaja
Peer
Perzik
Citrusvruchten zoals sinaasappel, mandarijn, citroen en grapefruit
Banaan
Meloen
Watermeloen
Fruit met beurse plekken of schimmel
Kokosnoot
Planten en kruidenBamboe
Basilicum
Brandnetel
Dille
Gras (vers geplukt)
Kamille
Klaver
Koriander
Lavendel
Luzerne
Mosterdblad
Munt
Oregano
Paardenbloemblad
Pepermunt
Peterselie
Rozemarijn
Salie
Tijm
Valeriaan
Waterkers
Zonnebloembladeren
Bieslook
Boterbloem
Gemaaid gras
Gras geplukt langs de autoweg (in verband met uitlaatgassen)
Hondskruid
Klimop
Monnikskap
Taxus
Wolfkers

Hoeveel eet een konijn per dag?

Wat eet een konijn nou per dag? Een konijn eet dagelijks

  • Onbeperkt hooi
  • 20 tot 25 gram biks per kilo lichaamsgewicht
  • 50 tot 100 gram rauwe groente per kilo lichaamsgewicht
  • Iets te knagen
  • Eventueel wat fruit als snack

Share via
Copy link