Mag een konijn banaan?

Konijnen knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je konijntje dan ook heel blij met een lekker vers stukje fruit. Maar wat mag een konijn allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een konijn niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met banaan?

Mag een konijn banaan?

Konijnen mogen banaan eten, maar niet te veel. Een hoeveelheid ten grootte van je duim is meer dan genoeg. Bananen bevatten erg veel suiker, waardoor je konijn door te veel banaan snel dik kan worden. Ook zit er in bananen veel zetmeel. Het spijsverteringsstelsel van konijnen is niet zo goed in het verwerken van zetmeel, en sommige konijnen krijgen door banaan last van dunne ontlasting. Met name jonge konijntjes mogen niet zoveel banaan.

konijn banaan voeren cavia

Is banaan gezond voor konijnen?

Banaan is eigenlijk niet zo gezond voor konijnen. De hoeveelheid vitamines en mineralen in bananen vallen in het niet in vergelijking met de enorme hoeveelheid suiker en zetmeel. Geef gerust af en toe een stukje banaan aan je konijn als traktatie, maar maak dit geen dagelijkse gewoonte.

Mag een konijn bananenschil?

In principe is de schil van een banaan niet slecht voor konijnen. Bedenk je wel dat op een bananenschil heel veel bestrijdingsmiddelen zitten (veel meer dan op de schil van een appel of peer, bijvoorbeeld). Het is dus heel belangrijk om de schil van de banaan grondig te wassen voordat je deze aan je konijn voert. De resten van fungiciden, herbiciden en pesticiden op de schil zijn wel erg slecht voor konijnen.

Wat mag een konijn nog meer?

Vraag je je af wat je je konijn nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een konijn wel en niet mag eten.

Share via
Copy link