Mag een konijn (water)meloen?

Konijnen knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je konijntje dan ook heel blij met wat lekker vers fruit. Maar wat mag een konijn allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een konijn niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met meloen en watermeloen?

Mag een konijn (water)meloen?

Een konijn mag (water)meloen, maar wel met mate en niet de pitjes. Geef je konijn geen overrijpe meloen; dit is niet gezond. Meloen die nog niet helemaal mooi rijp is, is geen probleem.

mag konijn watermeloen cavia

Vergeet niet om de meloen goed te wassen voordat je deze aan je konijnen voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de schil zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je konijn.

Is (water)meloen gezond voor konijnen?

Nee, meloensoorten zijn niet zo goed voor je konijn. Meloen bevat heel veel suiker en bestaat voor de rest vooral uit water. Er zitten verder relatief weinig vitamines en andere voedingsstoffen in meloen.

Meloen is daarmee een dikmaker die echt alleen af en toe als traktatie gegeven mag worden. Hou het bij een klein stukje.

Mogen konijnen pitjes van (water)meloen?

Je mag je konijn geen pitjes van meloen voeren. De pitten van meloen kunnen zorgen voor opstoppingen in het verteringsstelsel. Ook is er een risico op verstikking. Zorg dus dat je de meloen goed schoonmaakt en alle pitjes verwijdert voordat je deze aan je konijn voert.

Mogen konijnen de schil van (water)meloen?

Konijnen mogen wél de schil van meloen. In de schil van de meloen zit minder suiker dan in het vruchtvlees. Daarom is meloenschil voor je konijn zelfs gezonder! Zorg wel dat je de meloen heel goed wast; er kan flink wat vuil en herbiciden/pesticiden op de schil zitten, en dat is echt niet gezond voor je konijntje.

Wat mag een konijn nog meer?

Vraag je je af wat je je konijn nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een konijn wel en niet mag eten.

Share via
Copy link