Zijn cavia’s nachtdieren?

Waarom zijn cavia’s ‘s nachts zo actief? Lig je net lekker in bed, begint je cavia ineens keihard rondjes te rennen door zijn kooi. Of je bent diep aan het dromen, en wordt ineens wakker gepiept door je cavia die vindt dat het etenstijd is. Soms lijkt het alsof cavia’s tijdens de nacht extra druk zijn. Maar is dat ook zo?

Zijn cavia’s nachtdieren?

Cavia’s zijn geen nachtdieren, maar het zijn ook geen dagdieren. Cavia’s zijn  van nature schemeractief (crepusculair). Dat betekent dat ze vooral in de periode van schemering ‘s ochtends en ‘s avonds actief zijn. ‘s Nachts zijn cavia’s wel vaak wakker; ze slapen namelijk maar een paar uur per dag.

cavia druk nacht

Hoeveel slaapt een cavia?

cavia druk snachts

Een cavia slaapt slechts zo’n vier uur per dag. Ze doen dit niet in één keer, maar in korte dutjes van 10 tot 30 minuten. Soms zijn deze dutjes nog korter, vooral bij jonge cavia’s. Jonge cavia’s slapen soms maar een paar minuten voordat ze weer vrolijk doorgaan met hun dag. Wanneer een cavia slaapt, verschilt van dier tot dier. Sommige cavia’s verspreiden hun dutjes gelijkmatig over dag en nacht, terwijl andere cavia’s duidelijk een voorkeur hebben voor overdag of juist ‘s nachts slapen. Oudere cavia’s slapen over het algemeen wat meer dan jongere cavia’s, tot zo’n zes uur per vierentwintig uur.

Waarom slapen cavia’s zo weinig?

Cavia’s in het wild zijn prooidieren. Ze dienen van nature als prooi voor roofvogels, katachtigen, slangen, wolven en coyotes. Tijdens het slapen zijn ze kwetsbaar; het is veiliger om wakker en alert te blijven. Daarom zijn cavia’s zo geëvolueerd dat ze weinig slaap nodig hebben. Dat ze niet in één stuk slapen, maar in korte dutjes, is om dezelfde reden. Een kortere slaapduur betekent dat ze minder risico lopen om door een roofdier beslopen te worden.

Hoe slaapt een cavia?

slaapt een cavia met ogen open

Het is vaak lastig te zien of een cavia slaapt. Een slapende cavia heeft nagenoeg dezelfde houding als een wakkere cavia. Een cavia slaapt gewoonlijk niet liggend. Ligt je cavia ineens op zijn zij, terwijl hij dat anders nooit doet? Dan kan dat een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Dat hoeft gelukkig niet altijd zo te zijn; slaapt je cavia heel vaak op zijn zij, dan vindt hij dat waarschijnlijk gewoon comfortabel!

Cavia’s slapen meestal met hun ogen open. Tijdens de slaap zijn ze alert, klaar om bij het minste geluidje of de geringste beweging op de vlucht te slaan. Cavia’s kunnen wel met hun ogen gesloten slapen. Dit doen ze alleen wanneer ze zich erg ontspannen en veilig voelen. Slaapt jouw cavia met zijn ogen dicht, dan is dat dus een goed teken! Cavia’s slapen het liefst op een donkere plek, zoals in een huisje of verstopt in een grote bos hooi.

Waarom is mijn cavia ‘s nachts actief?

Een cavia slaapt maar vier uur per dag. Het is dus logisch dat je knaagdiertje tijdens de nacht heel wat uurtjes wakker is. Een cavia is extra actief in de schemering, en verlichting ‘s nachts kan het ritme van je cavia verstoren. Een felle lantaarnpaal of een nachtlampje in de kamer waar de kooi staat zorgt ervoor dat het voor de cavia nog steeds lijkt te schemeren. Door deze nepschemering kan je cavia ‘s nachts extra actief worden. Het is dus beter om ervoor te zorgen dat het voor je cavia ‘s nachts ook echt donker is.

Hoe zorg ik dat mijn cavia ‘s nachts stil is?

Volledig het slaapritme van je cavia aanpassen is niet mogelijk. Er zijn wel manieren om de overlast van je cavia ‘s nachts te beperken, zodat jij wel aan een goede nachtrust toekomt.

  • Zet de caviakooi in een andere kamer dan je slaapkamer. Je cavia kan dan gewoon zijn gang gaan terwijl jij slaapt.
  • Staat de caviakooi toch op de slaapkamer, zorg dan dat het goed donker is. Een nachtlampje of het gordijn op een kier wanneer de maan fel is kan ervoor zorgen dat de cavia denkt dat het nog schemert. Ook het licht van bijvoorbeeld een lantaarnpaal buiten kan het ritme van je cavia verstoren. Cavia’s zijn schemeractief, dus een niet volledig donkere slaapkamer zorgt ervoor dat de cavia extra druk is ‘s nachts.
  • Een cavia mag niet in zijn eentje gehouden worden. Twee (of meer) cavia’s houden elkaar ‘s nachts gezelschap, waardoor de cavia minder snel gaat piepen om jouw aandacht.
  • Cavia’s zijn stiller wanneer ze genoeg (stil) vermaak in de kooi hebben. Haal speeltjes voor je cavia’s die geen lawaai maken. Zo verveelt de cavia zich niet en kom jij ongestoord aan je nachtrust toe.
  • Geef je cavia’s aandacht tijdens de schemerperiode ‘s avonds. Door in de avond voordat jij naar bed gaat even lekker met je cavia’s te spelen of knuffelen zijn zij ook moe wanneer het voor jou bedtijd is. Cavia’s zijn dol op voerspelletjes, en daarnaast kosten deze spelletjes ook heel wat energie. Win-win! Het houdt ze niet de hele nacht stil, maar hopelijk wel lang genoeg om zelf in slaap te vallen.

Share via
Copy link