Mag een cavia (water)meloen?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je caviaatje dan ook heel blij met wat lekker vers fruit. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met meloen en watermeloen?

Mag een cavia (water)meloen?

Een cavia mag (water)meloen, maar wel met mate en niet de pitjes. Geef je cavia geen overrijpe meloen; dit is niet gezond. Meloen die nog niet helemaal mooi rijp is, is geen probleem.

mag konijn watermeloen cavia

Vergeet niet om de meloen goed te wassen voordat je deze aan je cavia’s voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de schil zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je cavia.

Is (water)meloen gezond voor cavia’s?

Nee, meloensoorten zijn niet zo goed voor je cavia. Meloen bevat heel veel suiker en bestaat voor de rest vooral uit water. Er zitten verder relatief weinig vitamines en andere voedingsstoffen in meloen.

Meloen is daarmee een dikmaker die echt alleen af en toe als traktatie gegeven mag worden. Hou het bij een klein stukje.

Mogen cavia’s pitjes van (water)meloen?

Je mag je cavia geen pitjes van meloen voeren. De pitten van meloen kunnen zorgen voor opstoppingen in het verteringsstelsel. Ook is er een risico op verstikking. Tot slot kunnen de pitjes ook aan de tanden van je cavia blijven hangen. Zorg dus dat je de meloen goed schoonmaakt en alle pitjes verwijdert voordat je deze aan je cavia voert.

Mogen cavia’s de schil van (water)meloen?

Cavia mogen wél de schil van meloen. In de schil van de meloen zit minder suiker dan in het vruchtvlees. Daarom is meloenschil voor je cavia zelfs gezonder! Zorg wel dat je de meloen heel goed wast; er kan flink wat vuil en herbiciden/pesticiden op de schil zitten, en dat is echt niet gezond voor je caviaatje.

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link