Mag een cavia bloemkool?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je cavia dan ook heel blij door ze lekkere verse groente te geven. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met bloemkool?

Mag een cavia bloemkool?

Een cavia mag bloemkool eten, maar wel met mate. Cavia’s kunnen van te veel kool last krijgen van gasvorming. Met koolsoorten moet je bij cavia’s dus altijd een beetje voorzichtig zijn. Een paar roosjes is meer dan voldoende.

konijn bloemkool voeren cavia

Vergeet niet om de bloemkool goed te wassen voordat je deze aan je cavia’s voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de bloemkool zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je cavia.

Is bloemkool gezond voor cavia’s?

Bloemkool is gezond voor cavia’s. Bloemkool is een van de meest voedingsrijke groentes, en zit vol vezels, vitamines en mineralen. In bloemkool vind je onder andere vitamine K, Vitamine C, calcium en kalium.

Hoe zit het met de bloemkoolbladeren?

Cavia’s mogen alles van een bloemkool eten, dus ook het bloemkoolblad. De bladeren en steel van de bloemkool zorgen in tegenstelling tot de bloemkoolroosjes niet voor gasvorming. Misschien is het groen van de bloemkool daarom nog wel beter voor cavia’s dan de witte roosjes zelf!

Sommige cavia’s zijn wat kieskeurig en lusten alleen het witte van de bloemkool, en niet de bladeren – of juist omgekeerd. Je hebt ook cavia’s die dol zijn op het groene bloemkoolblad en de roosjes juist links laten liggen.

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link