Mag een cavia spinazie?

Cavia’s knabbelen dolgraag aan groenten en fruit! Je maakt je cavia dan ook heel blij met wat lekkere verse groente. Maar wat mag een cavia allemaal eten? Soms kan het lastig zijn om te onthouden wat een cavia niet mag eten, en wat wel. Hoe zit het bijvoorbeeld met spinazie?

Mag een cavia spinazie?

Cavia’s mogen spinazie eten. Ook babyspinazie mag je gerust aan je cavia geven. Omdat spinazie een relatief hoog gehalte oxaalzuur bevat, moet de hoeveelheid spinazie die je geeft enigszins beperkt worden. Van andere bladgroenten, zoals andijvie en sla, mag een cavia meer eten dan van spinazie.

konijn spinazie voeren cavia

Vergeet niet om de spinazie goed te wassen voordat je deze aan je cavia’s voert. Er kunnen nog resten van bestrijdingsmiddelen (zoals herbiciden, insecticiden en fungiciden) op de spinazie zitten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn wel erg ongezond voor je cavia.

Is spinazie gezond voor cavia’s?

Spinazie is een goede bron van Vitamine A, Vitamine B11 en Vitamine K. Daarnaast bevat spinazie ook aardig wat vezels, die voor de spijsvertering van je cavia essentieel zijn.

De reden dat spinazie toch met mate gevoerd moet worden is het hoge gehalte oxaalzuur in de groente. Oxaalzuren komen van nature in kleine hoeveelheden voor in voedsel en zijn in principe niet giftig. Wanneer een cavia (of ander dier) te veel oxaalzuur binnenkrijgt, kan dit wel voor problemen gaan zorgen. Het oxaalzuur bindt zich aan mineralen zoals calcium in het lichaam, en kan zo zorgen voor blaasstenen.

Af en toe een handje spinazie kan voor je cavia geen kwaad, maar zorg wel voor afwisseling. Iedere dag grote hoeveelheden spinazie kan op den duur zorgen voor te veel oxaalzuur in het lichaam van je cavia.

Rauw, uit blik, bevroren?

Cavia’s mogen alleen rauwe spinazie eten. Het verteringsstelsel van cavia’s kan niet omgaan met gekookte spinazie of spinazie uit blik of pot. Ook bevroren spinazie is niet goed voor je cavia. Hou het dus gewoon bij de verse blaadjes.

Wat mag een cavia nog meer?

Vraag je je af wat je je cavia nog meer mag voeren? In dit artikel vind je een tabel met de groenten, fruit, planten en kruiden die een cavia wel en niet mag eten.

Share via
Copy link