Wat eet een cavia?

Wat je een cavia voert is van groot belang voor de gezondheid van je beestje. Een cavia die gezonde voeding krijgt, zit lekkerder in zijn vel, heeft meer energie en loopt minder kans op ziektes en kwaaltjes. Maar wat moet je een cavia voeren? En wat mag een cavia wel en niet eten?

Maar cavia’s in het wild dan?

wat eet een wilde cavia

beste voer cavia

Voordat we bespreken wat je je cavia moet voeren, moet er eerst een misverstand de wereld uit geholpen worden. Veel mensen vragen zich af waarom we onze cavia’s een uitgebalanceerd dieet moeten aanbieden met extra vitamine C. Een cavia in de natuur krijgt dat toch ook niet?

Die gedachte is begrijpelijk, maar de omstandigheden van jouw cavia thuis en een wilde cavia in Zuid-Amerika zijn nogal verschillend. Een cavia in het wild heeft een leefgebied van zo’n 10.000m2 met duizenden soorten planten, struikgewassen, granen, kruiden, bloemen, gras, knollen, vruchten… Dat zijn twee voetbalvelden vol met verschillende soorten vegetatie! Cavia’s scharrelen dagelijks urenlang rond in dit territorium, en zoeken precies naar het voedsel dat ze nodig hebben.

Jouw cavia’s thuis moeten ‘eten wat de pot schaft’, oftewel wat jij in de buurtsuper op de hoek haalt. Ze kunnen niet zelf op zoek naar de vitamines of voedingsstoffen die ze nodig hebben. Het is jouw verantwoordelijkheid om het juiste voedsel aan te bieden. Maar mocht je toevallig een achtertuin ter grootte van twee voetbalvelden hebben vol Zuid-Amerikaanse gewassen, dan mag je de extra vitamine C overslaan.

Schoon drinkwater

Cavia’s moeten toegang hebben tot onbeperkt schoon drinkwater. Ververs het water in de drinkflessen regelmatig. Voeg geen ‘smaakjes’ of vitamines toe aan het drinkwater van je cavia’s; daardoor zouden ze minder kunnen gaan drinken.

Hooi

Cavia’s zijn dol op hooi en moeten hier onbeperkt van kunnen eten. Het bevat veel ruwe vezels die de cavia nodig heeft voor de spijsvertering. Ook voorkomt het knabbelen op hooi dat de tanden van je cavia’s te lang worden. Bovendien vinden cavia’s het heerlijk om in hooi te woelen en er lekker in te slapen. Een goede reden om altijd een flinke berg hooi in de kooi te hebben liggen!

Hardvoer

Hardvoer voor cavia’s bevat allerlei soorten noten, zaadjes en pitjes en zit vol met voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Je kunt een cavia ook konijnenvoer geven, maar hier zit geen extra vitamine C in. Als je dit doet moet je dus wel vitamine C bijvoeren.

Helaas bestaat veel hardvoer uit de supermarkt vooral uit goedkope vulling zoals tarwe en maïs. Er bestaat voer van hogere kwaliteit (bijvoorbeeld dit graanvrije caviavoer) maar dit is vaak wel wat duurder dan het huismerk van de supermarkt. Deze is iets goedkoper. In principe is deze voeding het wel waard, omdat cavia’s er minder van nodig hebben (het bevat immers per brokje veel meer voedingsstoffen dan het goedkope voer vol vulmiddelen). Een cavia eet van dit voer zo’n 10 tot 15 gram per dag, dus als je het omrekent vallen de kosten wel mee (zo’n 11 cent per dag voor de eerste zak en 9 cent per dag voor de tweede). Voer uit de supermarkt kost gemiddeld ongeveer 8 cent per dag, dus je bespaart er niet zo veel mee.

Wil je toch per se voer in de supermarkt halen, zorg dan dat je voer zonder al te veel toevoegingen haalt. Het goedkope voer vol groene en oranje stukjes en interessante vormpjes zien er misschien gezond uit, maar bestaat eigenlijk vooral uit kleurstoffen en vulmiddelen.

Groente & Fruit

Mag een cavia appel

Cavia’s zijn dol op rauwe groente en fruit en ze hebben het iedere dag nodig. Het darmstelsel van cavia’s is wel gevoelig, dus introduceer je diertjes voorzichtig aan nieuwe soorten. Geef eerst een klein beetje om ze te laten wennen. Sommige groenten zoals kool zorgen voor veel gasvorming. Je cavia’s mogen daar dus niet te veel van eten; dan krijgen ze erg buikpijn. Zie de tabel verderop in dit artikel om te zien welke groenten en fruit een cavia mag.

Vitamine C

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Ze zijn afhankelijk van hun voer om er genoeg van binnen te krijgen. Een cavia heeft dagelijks zo’n 30 mg (milligram) vitamine C per kilo nodig. Een cavia van 1,5 kilo heeft dus dagelijks ongeveer 45 milligram vitamine C nodig. Cavia’s die niet genoeg vitamine C binnenkrijgen kunnen erg ziek worden en last krijgen van inwendige bloedingen, slechte wondgenezing, diarree en haaruitval.

Omdat vitamine C voor een cavia zo belangrijk is, kiezen veel mensen ervoor om extra vitamine C bij te voeren. Je kunt dit makkelijk geven in de vorm van tabletten, maar er bestaan ook druppeltjes. Als je kiest voor druppeltjes, dan kun je deze beter niet door het drinkwater van je cavia mengen. Het water gaat er anders door smaken, waardoor ze minder kunnen gaan drinken. Ook verliest de vitamine veel kwaliteit in water. Bovendien is het lastig om te weten hoeveel vitamine C je cavia precies binnenkrijgt als je het toedient via het drinkwater.

Het best geef je je cavia’s dus rechtstreeks een tabletje of een paar druppels vitamine C in hun bekje. Gelukkig vinden cavia’s deze tabletjes en druppels meestal erg lekker!

Belangrijk: geef je cavia’s geen multivitamine! Van te veel vitamine A of D kan je cavia zich juist heel ziek gaan voelen. Ga dus voor een puur preparaat van vitamine C.

Wat mag een cavia eten?

mag cavia bloemen

In de onderstaande tabel staat wat je een cavia wel en niet mag voeren. Voor alles geldt dat het onbespoten moet zijn, dus goed wassen! Kun je iets niet vinden op de lijst of weet je het niet zeker, dan kun je het beter niet geven. Cavia’s eten groenten en fruit rauw.

VoerEen cavia mag wel:Een cavia mag beperktEen cavia mag geen:
GroenteAndijvie
Artisjok
Asperges
Bleekselderij
Erwten
Maïs
Paprika
Pompoen
Radijsjes
Rucola
Sla
Spinazie
Taugé
Venkel
Witlof
Wortel
Zoete aardappel
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Chinese kool
IJsbergsla
Komkommer
Spitskool
Spruitjes
Tomaat (niet de kroontjes en steeltjes)
Witte kool
Groente met beurse plekken of schimmel
Aardappel
Aubergine
Avocado
Bonen
Champignons
Courgette
Knoflook
Peultjes
Pinda's
Prei
Rabarber
Ui
FruitAardbeien
Abrikoos
Ananas
Appel (niet de pitjes)
Bosbessen
Bramen
Cranberries
Druiven
Frambozen
Kersen (niet de pitten en steeltjes)
Kiwi
Mango
Papaja
Peer
Perzik
Citrusvruchten zoals sinaasappel, mandarijn, citroen en grapefruit
Banaan
Meloen
Watermeloen
Fruit met beurse plekken of schimmel
Kokosnoot
Planten en kruidenBamboe
Basilicum
Brandnetel
Dille
Gras (vers geplukt)
Kamille
Klaver
Luzerne
Mosterdblad
Munt
Paardenbloemblad
Pepermunt
Peterselie
Rozemarijn
Tijm
Valeriaan
Waterkers
Zonnebloembladeren
Bieslook
Boterbloem
Gemaaid gras
Gras geplukt langs de autoweg (in verband met uitlaatgassen)
Hondskruid
Klimop
Monnikskap
Rozen
Taxus
Wolfkers

Hoeveel eet een cavia per dag?

Wat eet een cavia nou per dag? Een cavia eet dagelijks

  • Onbeperkt hooi
  • Hardvoer, zo’n 10-15 gram voer van hoge kwaliteit of 20-25 gram voer van supermarktkwaliteit
  • Rauwe groente, ongeveer 1 mok vol
  • Rauw fruit is optioneel, en in kleine beetjes
  • Vitamine C tablet of druppeltjes, 30-45mg vitamine C

Share via
Copy link