Waarom slaapt een kat bij je?

Hoeveel mandjes, hangmatjes en holletjes je in huis ook creëert; de meeste katten liggen het liefst op schoot of lekker dicht tegen je aan. Waarom komt een kat bij je liggen, zelfs wanneer er zoveel comfortabele alternatieven zijn?

Waarom ligt een kat op schoot?

Er zijn meerdere redenen waarom jouw schoot voor je kat een aantrekkelijke slaapplaats is.

met kat in bed slapen

Veiligheid

Een kat in het wild moet constant alert zijn. Achter ieder hoekje kan een roofdier of andere bedreiging schuilen. Een kat die wil slapen, zoekt dus het liefst een veilig plekje op. En wat is er nu veiliger dan bij jou op schoot? Jij bent groot, sterk en stoer (misschien vind je dat zelf niet, maar in de ogen van je kat durf jij echt álles). Er is geen vos, roofvogel of boze kat die bij jou in de buurt durft te komen. Je kat kan heerlijk slapen, en vertrouwt erop dat jij hem als persoonlijke bodyguard beschermt.

Warmte

Hoe warmer de slaapplek, hoe minder energie de kat nodig heeft om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Katten liggen het liefst op het warmste plekje in huis. Lekker naast de verwarming, uitgestrekt in de zonnestraal door het raam of knus op je router, laptop of in een kartonnen doos. Wij mensen zijn met onze 37 graden Celsius ook een heerlijke verwarming. Jouw lichaam is uitverkoren om als persoonlijke verwarming voor je kat te dienen. Wat een eer!

Je hartslag en ademhaling

Sommige mensen luisteren naar oceaan- of andere natuurgeluiden om in slaap te vallen. Je kat vindt het heerlijk om naar het gestage ritme van je hartslag te luisteren. Bovendien zorgt jouw ademhaling ervoor dat je rustig op en neer beweegt. Van dat wiegen valt je kat heerlijk in slaap. Wat dat betreft zijn katten net baby’s!

Geur

Je kat is helemaal dol op jouw geur. Nee, dan bedoel ik niet je parfum of die luxe nieuwe douchegel. Jouw mensengeur, dát vindt je kat pas echt lekker. Katten slapen vaak graag op stoelen waar jij op hebt gezeten, kleding die je gedragen hebt, dat ene kussentje op de bank waar jij steeds op leunt. En wat ruikt er nu meer naar jou, dan jijzelf? Wat je kat betreft heb jij geen parfums of fruitige zeepjes nodig; jouw lichaamsgeur is het allerlekkerst.

Gezelligheid

Katten geven het niet altijd even gewillig toe, maar eigenlijk zijn ze best wel gek op hun baasjes. Je kat vindt jou lief, en toont graag genegenheid door lekker tegen je aan te kruipen. Op schoot gaan liggen is een van de hoogste vormen van affectie! Bovendien ontvangt je kat ook graag affectie terug in de vorm van aaien en kriebelen. Dat is handig, want op schoot kun je er prima bij.

Comfort

Slapen is de grootste ‘bezigheid’ van een kat. Je kat slaapt dagelijks minstens een uur of zestien tot wel twintig. Als je zo veel slaapt, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je lekker comfortabel ligt. Een schoot heeft de perfecte vorm, is lekker warm en grote kans dat je ook nog eens geaaid wordt. Tuurlijk wil je kat op schoot slapen!

Territorium markeren

Tot slot is op schoot liggen ook een uitstekende manier om aan alles en iedereen te laten weten dat jij zíjn baasje bent. Katten zijn van nature wilde dieren die gewend zijn om een territorium af te bakenen. Ze doen dit door hun geur te wrijven met hun kop, pootjes of flanken. Ook ergens bovenop gaan liggen is een goede manier om iets te claimen (daarom liggen katten soms ook op je laptop of boek). Wanneer je kat als een prins of prinses bij je op schoot ligt is de boodschap duidelijk: dit baasje is van mij, en ik wil hem of haar niet delen!

Waarom slaapt een kat op bed?

Met het baasje mee naar bed is voor je kat een luxe versie van je schoot. Het is lekker warm en gezellig en het voelt veilig. De dekens, kussens en het matras ruiken helemaal naar jou. Bovendien is zo’n bed ook nog eens heerlijk zacht.

Het allergrootste voordeel is misschien wel dat wij mensen ook zo lekker lang in bed blijven liggen. Een kat die op schoot ligt moet nogal eens opstaan zodat wij een kopje koffie kunnen zetten, naar het toilet kunnen, die gevallen afstandbediening kunnen oprapen…

Een baasje in bed ligt urenlang nagenoeg stil! Je kat kan dus heerlijk diep wegdromen bij je in bed. Een beetje woelen en draaien, daar heeft je kat amper last van. Kittens in het nest liggen ook niet stil. Wanneer één beweegt, past de rest ook hun slaappositie aan en slapen de kittens lekker verder.

Slaap je beter met een kat op bed?

kat in bed onder deken

Is met je kat in bed slapen goed of juist slecht? Ik denk dat wel of niet met je kat slapen voor het grootste gedeelte een persoonlijke voorkeur is. Zelf slaap ik lekkerder met een kat op het voeteneinde. Mijn man vindt de katten juist in de weg liggen en heeft ze liever niet in de slaapkamer.

Voordelen van je kat mee naar bed

  • Het voelt veilig. En dan bedoel ik niet zozeer voor je kat, maar ook voor jou. Als ik een enge film heb gekeken neem ik altijd de katten mee naar bed. Ik weet ook wel dat ze niet zoveel kunnen doen als er echt een vampier naast mijn bed staat. Toch geven de katten me een beschermd en geborgen gevoel.
  • Het is goed voor jullie band. Samen slapen met je kat verbetert de band tussen jullie. Vooral als je overdag veel van huis bent, is samen in bed slapen echte quality time.
  • Het is warm en comfortabel. De lichaamstemperatuur van katten is hoger dan bij mensen. Je kat is dus een lekkere bron van warmte. Vooral in de winter is zo’n warme kat tegen je aan fijn.
  • Het verlaagt stress. Lig je vaak in bed te piekeren of woelen, dan kan je kat mee naar bed nemen rustgevend werken. De ademhaling en het gespin van je kat is voor veel mensen (waaronder ikzelf) de perfecte white noise.
  • Goed voor je weerstand. Regelmatig slapen met je kat in bed versterkt je immuunsysteem. Door je kat kom je in kleine mate in aanraking met allerlei bacteriën. Dat klinkt niet fijn, maar het is juist erg goed voor je weerstand!

Nadelen van slapen met katten

  • Ze kunnen je slaap verstoren. Nacho had (en heeft soms nog steeds) de neiging om midden in de nacht je voeten onder de dekens aan te vallen. Als je kat ‘s nachts gaat spelen of miauwen, dan slaap je natuurlijk niet beter.
  • Het verergert astma en allergieën. Wanneer je last hebt van een (lichte) kattenallergie of van astma, dan kun je beter niet met je kat slapen. Houdt er ook rekening mee dat je kat ook andere allergenen met zich meebrengt, zoals huisstofmijt.
  • Hygiëne. Wanneer je met je kat op bed slaapt, moet je vaker je beddengoed verschonen. Je kat laat heel wat haren en huidschilfertjes op je lakens achter. Komt je kat ook buiten, dan kunnen er aan de pootjes en in de vacht heel wat viezigheid mee naar binnen komen. Zo komen zand, bacteriën en misschien zelfs kleine parasieten in je bed terecht.

Share via
Copy link