De RelaxoPet; wat is het en (hoe) werkt het?

Geluidsgolven tegen vuurwerkangst, stress, verlatingsangst en angst voor onweer. Onze honden en katten kunnen soms flink last hebben van stress en paniek. Zielig voor je huisdier, en ook hartstikke stressvol voor jezelf. Zou een speaker van RelaxoPet uitkomst kunnen bieden?

Hoe werkt de RelaxoPet?

Stress en paniek is bij huisdieren anders dan bij mensen. Wij mensen beschikken over rationeel denkvermogen, waarmee we onszelf in stressvolle situaties kunnen kalmeren. Je schrikt bijvoorbeeld op van een vuurwerkknal, maar je kunt jezelf vervolgens geruststellen (oh, het was maar vuurwerk, niks aan de hand). Je vindt hard onweer niet fijn, maar je weet wel dat je veilig binnen zit en dat de bui zo wel weer overtrekt.

relaxopet hond beoordeling

Onze huisdieren hebben dit rationele vermogen helaas niet. Je kunt een hond of kat niet uitleggen dat die bouwwerkzaamheden of dat vuurwerklawaai niet gevaarlijk is, en dat het straks weer ophoudt. Huisdieren vertrouwen op wat ze zelf in het moment waarnemen. Ze reageren hierop met instinct, en niet met verstand.

Om je hond of kat gerust te stellen moet je dus inspelen op hun zintuigen. De ontspanningsmachine van RelaxoPet doet dit door middel van geluid. De speaker zendt tonen en frequenties uit die voor je hond of kat rustgevend zijn. Met deze geluiden speel je in op het onderbewust zijn van je viervoeter. Eigenlijk zegt het tegen je hond of kat, “wees maar lekker ontspannen, er is niks aan de hand”, maar dan niet met woorden maar op een manier die biologisch aansluit op hun instinct.

Kun je niet zelf gewoon muziek afspelen?

Het gehoor van honden en katten is vele malen beter dan dat van mensen. Bovendien horen honden en katten tonen die wij met onze mensenoren niet kunnen waarnemen. Het menselijk gehoor reikt tot zo’n 20KHz (kilohertz). De RelaxoPet zendt ook zes tonen uit tot 48KHz. Dat zijn naast voor ons hoorbare tonen, ook  frequenties uit die voor ons als mens niet hoorbaar zijn. Deze tonen heten de subliminale frequenties. Je kunt met een schakelaar ook de voor de mens hoorbare tonen helemaal uitschakelen. Zo kan je huisdier profiteren van de speaker zonder dat je deze zelf hoort.

Bovendien is de ‘ontspanningsmuziek’ op de RelaxoPet speciaal gecomponeerd voor dieren. De tonen worden afgespeeld in een specifieke volgorde, op een specifiek volume. De speaker zorgt zo voor een directe ontspanning, die naarmate de speaker langer aanstaat steeds dieper wordt. Een soort symfonie van Mozart, maar dan voor je hond of kat.

Wanneer kun je de RelaxoPet gebruiken?

Veel baasjes zetten hun RelaxoPet in bij vuurwerkangst of angst om alleen te zijn. Er zijn ook andere problemen waarbij de RelaxoPet je huisdier kan ondersteunen, zoals

  • Vuurwerkangst
  • Reisangst
  • Verlatingsangst
  • Stress
  • Scheiding van kitten/puppy met moeder
  • Markeringsgedrag
  • Hyperactiviteit
  • Verhuizing of andere omgevingsveranderingen
  • Compulsief of destructief gedrag
  • Kalmering voor en tijdens dierenartsbezoek
relaxodog ervaringen hond vuurwerkangst

Hoe gebruik je de RelaxoPet?

werkt relaxopet voor katten ervaringen relaxocat

Zet de speaker in de buurt van een prettige, veilige plek voor je huisdier (bijvoorbeeld de mand of de bank). Kies voor alle geluidsgolven of alleen subliminale frequenties en zet het apparaat aan. Binnen een paar minuten zul je merken dat je hond of kat rustiger wordt. De geluidsgolven brengen je dier in een steeds diepere staat van ontspanning.

Hou er rekening mee dat je hond of kat na het gebruik van de RelaxoPet even tijd nodig heeft om weer ‘op de wereld’ te komen. Ga dus niet direct nadat je de speaker uitzet wandelen of spelen met je huisdier. Geef je hond of kat minimaal een half uurtje tijd om weer even wakker te worden.

Wanneer je het apparaat net hebt, is het handig om een je hond of kat een paar dagen te laten wennen. Zet iedere dag één of meerdere keren het apparaat aan terwijl je zelf thuis bent. Je huisdier went sneller wanneer je ook de tonen die hoorbaar zijn voor de mens afspeelt.

Nog één opmerking: het is niet handig om de speaker steeds pas aan te zetten wanneer er sprake is van stress. Zet je de RelaxoPet telkens aan wanneer je de deur uitgaat, dan gaat je hond het geluid juist associëren met jij die weg bent. Schakel de speaker dus een kwartiertje voordat je gaat al in. Wacht op Oudejaarsavond niet tot klokslag twaalf, maar zet een half uur eerder de speaker alvast aan.

Plotse onweersbuien of vuurwerkknallen zijn hier natuurlijk een uitzondering op. Deze kun je niet voorspellen, en wanneer je dier gewend is aan het apparaat heeft het juist wel direct effect op hun stress.

Wat zijn de plus- en minpunten?

De RelaxoPet is een heel natuurlijke en diervriendelijke methode om stress en angst bij je huisdier te verminderen. Er komen geen pillen, druppels of pipetjes aan te pas. Het is een niet invasieve manier om je huisdier te ondersteunen, zonder negatieve bijwerkingen. Bovendien is de RelaxoPet voor ruim 85% van de dieren bewezen effectief. Je kunt er dus bijna zeker van zijn dat ook jouw hond of kat er profijt van heeft.

Eigenlijk kan ik niet zoveel nadelen vinden aan de RelaxoPet. Oké, om eerlijk te zijn is de voor mensen hoorbare melodie uit de speaker niet bepaald de leukste, meest swingende muziek. Het klinkt eerder als een liftmuziekje met af en toe een vreemde toon erdoor. Gelukkig kun je na de eerste gewenningsperiode de voor mensen hoorbare tonen ook uitschakelen.

Omdat er geen negatieve bijwerkingen zijn en je je huisdier niets hoeft toe te dienen, zou ik zeggen dat de RelaxoPet het zeker waard is. Mijn kat Cola is ontzettend bang voor vuurwerk en andere harde geluiden van buiten (zoals snoeiwerkzaamheden, boren of grasmaaien). Als ik ook maar een beetje van die angst bij hem kan wegnemen, dan is dat het mij al waard. Bovendien; baat het niet dan schaadt het niet. Er zijn geen nadelige effecten, dus waarom zou je het niet proberen?

RelaxoPet Pro Dog, Pro Cat, of Dog & Cat?

Welke RelaxoPet kun je het best voor je huisdieren kopen? Je hebt de RelaxoPet Pro Dog voor honden, de RelaxoPet Pro Cat voor katten en de Relaxopet Dog & Cat die je kunt schakelen tussen geluidsgolven voor honden en geluidsgolven voor katten. Heb je dus zowel honden als katten thuis, dan kun je met één apparaat beide dieren geruststellen.

Er is ook een RelaxoPet Pro Bird voor vogels en een RelaxoPet Pro Horse voor paarden.

Een RelaxoPet kopen

Gun jij je huisdier ook diepe ontspanning en rust, klik dan hier om deze op bol.com te bekijken. Zorg wel dat je er op tijd bij bent, want de voorraad is beperkt. Tegen de feestdagen vliegen de RelaxoPets uiteraard als warme broodjes over de toonbank, maar ook wanneer andere vakanties eraan zitten te komen kan het hard lopen.

Share via
Copy link