Ragdoll of Heilige Birmaan: wat is het verschil?

De Heilige Birmaan en de Ragdoll; ze lijken op het eerste oog best wel veel op elkaar. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de twee rassen. Hoe zie je of een kat een Ragdoll of een Birmaan is? En welke soort past bij jou het beste als huisdier?

Zie ook:
Verschil tussen Ragdolls en Noorse Boskatten

Verschil tussen Heilige Birmanen en Noorse Boskatten

birmaan

Snelle Feitjes

RagdollHeilige Birmaan
Land van herkomstVerenigde StatenMyanmar
Gewicht volwassen katKater: 6,5 tot 9,5 kg
Poes: 4,5 tot 6,5 kg
Kater: 5 tot 6 kg
Poes: 3,5 tot 5 kg
Gemiddelde levensverwachting12 tot 15 jaar14 tot 18 jaar
VachtlengteMiddellangMiddellang

Ragdolls zijn groter dan Heilige Birmanen en hebben een langere staart. Ragdolls hebben een ondervacht en voelen pluizig aan; Birmanen hebben geen ondervacht en zijn zijdezacht. Birmanen hebben altijd blauwe ogen en witte voetjes. Bij Ragdolls zijn meerdere oogkleuren en kleuren voetjes mogelijk.

Uiterlijke verschillen

verschil ragdoll birmaan
Links: Ragdoll, rechts: Heilige Birmaan

De grootste verschillen tussen Ragdolls en Heilige Birmanen zijn:

  • Formaat: Ragdolls zijn een stuk groter dan Birmanen. Waar een Birmaan maximaal een kilo of 5, 6 is, weegt een Ragdoll kater met gemak 8 of 9 kilogram.
  • Ogen: Birmanen hebben vrij ronde ogen. De ogen van Ragdolls zijn wat meer ovaalvormig en wat groter dan die van Birmanen.
  • Oogkleur: Heilige Birmanen hebben een kenmerkende diepblauwe oogkleur. De oogkleur bij Ragdolls loopt meer uiteen per kleurslag. Zo hebben sommige Ragdolls grijsblauwe of lichtblauwe ogen. Sepia Ragdolls hebben soms ook blauwe ogen, maar groene en gouden ogen komen ook vaak voor.
  • Vacht: De vacht van de Heilige Birmaan is zijdezacht, die van de Ragdoll is wat pluiziger. Dit komt omdat Ragdolls een ondervacht hebben, en Birmanen niet.
  • Staart: Ragdolls staan bekend om hun uitzonderlijk lange staart. Bij Birmanen is de staart van gemiddelde lengte.
  • Pootjes: Een Birmaan heeft per definitie witte voetjes. Bij Ragdolls komen allerlei kleuren voetjes voor.

Verschillen in karakter

Er zijn wat bescheiden verschillen in karakter tussen Heilige Birmanen en Ragdolls. Beide kattenrassen zijn vriendelijk, sociaal en aanhankelijk. Daarnaast zijn zowel Birmanen als Ragdolls nieuwsgierig en speels. Over het algemeen zijn Birmanen wel wat speelser, en blijven ze dit ook tot op latere leeftijd. Ragdolls zijn rustiger en meer relaxed. Ragdolls zijn het liefst de hele dag bij je, en volgen je dan ook de hele dag door huis heen. Birmanen zijn dol op aandacht, maar kunnen zich ook wel even zelfstandig vermaken. Zowel Ragdolls als Birmanen gaan prima samen met kinderen en andere katten. Veel Birmanen zijn zelfs dol op honden! Ragdolls kunnen ook samen met honden gehouden worden, maar vormen wellicht niet een even vriendschappelijke band als dat een Birmaan met een hond vormt.

Hou wel in je achterhoofd dat iedere kat uniek is. De bovenstaande karaktereigenschappen zijn slechts richtlijnen; jouw kat kan heel anders zijn!

Verschil in benodigde verzorging

ragdoll uiterlijk
Dit is een Ragdoll; groot, lichtblauwe ogen, een pluizige vacht en donkere voetjes

Er is maar weinig verschil tussen de verzorging van Ragdolls en Birmanen. Omdat Ragdolls een ondervacht hebben, moeten ze meerdere malen per week geborsteld of gekamd worden. Doe je dit niet, dan kan de ondervacht gaan klitten. Bij Heilige Birmanen is één keer per week kammen voldoende.

Verschil in gezondheid

Sommige Ragdolls hebben een genetische aanleg tot hypertrofische cardiomyopathie. Dit is een ziekte waarbij de hartwand steeds iets dikker wordt, waardoor het hart minder effectief bloed door het lichaam kan pompen. Een onderzoek in 2017 vond dat bij ongeveer 3% van de ragdolls deze genetische vorm van hypertrofische cardiomyopathie voorkomt. De ziekte treedt over het algemeen op in de jonge jaren van de kat, en de meeste katten met deze genetische vorm van HCM overlijden voordat ze drie jaar zijn.

Uit een Zweeds onderzoek kwam naar voren dat Ragdolls een verhoogde kans hebben om te overlijden ten gevolge van problemen aan het urinewegstelsel. In dit onderzoek werden bijna 50.000 katten uit verschillende Scandinavische landen gevolgd. Het is niet duidelijk of de conclusies uit dit onderzoek ook gelden voor Nederland en België.

De Heilige Birmaan wordt gezien als een tamelijk gezond ras, al bleek uit onderzoek in 2017 dat Heilige Birmanen een licht verhoogd risico op chronische nieraandoeningen hebben.

Heilige Birmaan of Ragdoll als huisdier?

Zowel Birmanen als Ragdolls zijn geweldige huisdieren; je kunt dus niet echt fout kiezen! Als je veel thuis bent en ruimte hebt voor een flinke kat, dan is de Ragdoll een prima keuze. Ben je wat meer van huis en/of wil je een kat die iets minder groot is, dan past een Birmaan misschien beter bij jou.

Een Heilige Birmaan kost meestal 450 tot 750 euro. De prijs van een Ragdoll kan een stuk hoger oplopen; voor een Ragdoll met stamboom ben je al snel 1000 euro kwijt. Voor zowel Ragdolls als Birmanen gelden bij de meeste fokkers wachtlijsten. Ragdolls zijn regelmatig in asiels of op Marktplaats te vinden. Birmanen zijn wat zeldzamer.

Kun je een Heilige Birmaan en Ragdoll samen houden?

Birmanen en Ragdolls zijn allebei dol op gezelschap en kunnen goed met elkaar overweg. Dus kun je écht niet kiezen, dan zou je ook nog van ieder ras één kunnen nemen!

Share via
Copy link