De beste drinkfonteinen zonder stroom

Op zoek gaan naar een draadloze waterfontein voor je hond of kat lijkt een onmogelijke opgave. Ik zocht uren en uren naar de beste waterfonteintjes op batterijen, en raakte zó gefrustreerd!

Elke zoekopdracht naar ‘fonteintjes op batterijen’, ‘oplaadbare drinkfonteintjes’ of ‘fonteintjes zonder stroom’ leverde tientallen resultaten op – maar geen enkele van deze werkte echt zonder kabel!

stille drinkfontein zonder stroom hond kat

Telkens wanneer ik dacht een goede optie gevonden te hebben, zag ik toch weer in de achtergrond van de productfoto een stroomkabel verstopt zitten of ergens onderaan de beschrijving het woord ‘draad’ of ‘stopcontact’ staan. Argh!

Waarom zijn deze honden- en kattenfonteintjes zo lastig te vinden?

Ik vroeg het na bij enkele winkels en fabrikanten, en kreeg eigenlijk telkens hetzelfde antwoord: een oplaadbare drinkfontein of een waterfontein op batterijen werkt gewoon niet goed genoeg. De waterstroom is te zwak, en de batterijen gaan te snel leeg. Daarom wagen veel fabrikanten zich er niet aan.

Maar goed, je bent hier omdat je een drinkfontein voor je hond of kat zoekt die niet met een kabel in het stopcontact hoeft. Gelukkig zijn er zeker wel opties voor fonteintjes zonder stroom.

In dit artikel noem ik alleen waterfonteintjes waar écht geen stopcontact aan te pas komt. Ik hoop dat het je zoekmoeite bespaart (en dat je hond of kat van zijn of haar nieuwe waterbak geniet!).

Aanbevolen drinkfonteinen

draadloze waterfontein kat

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Hieronder volgen direct mijn aanbevolen drinkfonteintjes.

Beste waterfontein zonder stroom: Ergonomische drinkbak van Torus
Beste goedkope waterfontein zonder stroom: Drinkfontein van Plumavera
Beste drinkfontein op tuinslang: RelaxPets fontein
Beste drinkfontein op batterijen: Dog H2O DH025 op Amazon

Je kun ook hier klikken om direct naar de vergelijkingstabel te gaan.

Drinkfontein zonder stroom

Hoewel de meeste waterfonteintjes voor katten en honden werken met een kabel die je in het stopcontact steekt, kunnen er goede redenen zijn om te gaan voor een drinkfontein zonder stroom.

Zo’n kabel kan erg gevaarlijk zijn wanneer je hond of kat ermee speelt of erop bijt; zeker omdat er hier ook nog water in het spel is. Vooral bij puppy’s en kittens moet je dus echt oppassen met een standaard fonteintje.

Bovendien kun je een waterfontein met kabel niet overal neerzetten. De fontein kan alleen geplaatst worden in de buurt van een (hoog!) stopcontact. Een stopcontact dicht bij de vloer is gevaarlijk in verband met het risico op lekkend of spattend water.

Op batterijen of helemaal niet elektrisch?

Wanneer je het hebt over drinkfonteinen zonder stroom, kun je zowel waterfonteintjes op batterijen bedoelen (dus zonder kabel die in het stopcontact moet, maar wél met elektrische aandrijving) of waterfonteinen waar helemaal geen elektrische component bij komt kijken. Er zijn ook nog waterfonteintjes die je aansluit op een tuinslang. Iets verderop benoem ik de voor- en nadelen van ieder type drinkfontein.

Welke soort drinkfontein past het best bij jouw hond of kat?

Welke soort drinkfontein voor jouw hond of kat het beste is, ligt maar net aan je persoonlijke voorkeur en individuele situatie. Hieronder noem ik de grootste voor- en nadelen om in overweging te nemen.

Drinkfontein op stroom

Drinkfonteintjes met stroom zijn de ‘standaard’ waterfonteinen waarbij je een stekker in het stopcontact steekt.

Voordelen
 • Water kan constant circuleren
 • Krachtige stroom
Nadelen
 • Fontein kan alleen geplaatst worden in de buurt van een stopcontact
 • Sommige honden en katten knagen op kabels of spelen ermee – erg gevaarlijk
 • Drinkfontein verbruikt constant energie (dus een hogere energierekening)
 • Kan gevaarlijk zijn wanneer het stopcontact laag zit/dicht in de buurt van het stromend water komt

Drinkfontein op batterijen

Een drinkfontein op batterijen hoeft niet in het stopcontact gestoken worden, maar heeft wel een elektrische pomp.

Voordelen
 • Niet plaatsgebonden; kan overal neergezet worden
 • Constante watercirculatie
Nadelen
 • Waterstroom maar matig krachtig
 • Batterijen moeten regelmatig vervangen worden
 • Kan duur uitvallen wanneer je niet kiest voor oplaadbare batterijen
 • Erg lastig om aan te komen

Waterfontein zonder stroom

Een waterfontein zonder stroom gebruikt helemaal geen elektriciteit. De waterbak wordt constant aangevuld door zwaartekracht.

Voordelen
 • Kan overal geplaatst worden
 • Geen kosten voor energie of batterijen
 • Geen zorgen om elektrisch gevaar
Nadelen
 • Minder krachtige stroom
 • Water circuleert niet constant, maar sijpelt of vult telkens aan

Waterfontein op tuinslang

Een drinkfontein op tuinslang werkt op (je raadt het nooit) een tuinslang. Je sluit de tuinslang aan op het fonteintje, en zorgt zo voor een constante stroom van water.

Voordelen
 • Goede watercirculatie
 • Perfect voor in de tuin
 • Stimuleert tot meer water drinken op warme dagen
Nadelen
 • Niet zo geschikt voor binnen (tenzij je een zeil neerlegt)
 • Verbruikt relatief veel water
 • Water blijft niet netjes in de bak, maar lekt en stroomt over

Een drinkfontein zonder stroom kopen: waar let je op?

drinkfontein hond kat batterijen

Werkingsmethode: Kies je voor een fonteintje voor je kat of hond op batterijen, op tuinslang of op eentje die werkt op zwaartekracht? De fonteintjes die ik in dit artikel aanraad werken allemaal zonder stroomkabel. Heb je een ander waterfonteintje op het oog, kijk dan goed of deze écht geen kabel heeft. Helaas hebben veel fonteintjes die opduiken wanneer je zoekt naar ‘zonder stroom’ wél gewoon een kabel. Superirritant!

Aantal liter: Heb je één kat, dan kun je met een klein waterfonteintje wel af. Is jouw drinkfonteintje bedoelt voor 3 flinke honden, dan zou ik een maatje groter nemen!

Er is geen harde regel voor hoeveel waterinhoud een fonteintje precies moet hebben, maar hou als vuistregel aan dat een kat dagelijks zo’n 40ml per kg lichaamsgewicht drinkt. Voor een hond is dit 50ml per kg lichaamsgewicht. Een kat van 4 kilo drinkt dagelijks dus ongeveer 160ml, een hond van 25 kilo drinkt met gemak 1,2 liter!

Geluidsniveau: Waterfonteintjes maken eigenlijk twee soorten geluid; het geluid van stromend water, en bij een elektrisch fonteintje hoor je ook het gezoem van het pompje.

Ikzelf moet van het geluid van stromend water altijd erg vaak plassen – ben je net als ik, dan kun je beter geen fonteintje met kletterend water in je huiskamer zetten. Een stille waterfontein is wel zo prettig.

Kies je voor een elektrisch aangedreven katten- of hondendrinkfontein, bedenk je dan ook even waar je deze neer wilt zetten. Een hard zoemende pomp midden in de huiskamer is irritant, maar staat de fontein bijvoorbeeld in een aparte kamer of in de garage, dan is een beetje gezoem niet zo erg.

Drinkfonteintjes die werken op zwaartekracht maken nagenoeg geen geluid. Af en toe hoor je een ‘blub’, een beetje hetzelfde geluid als wanneer je de stop uit de gootsteen trekt.

Filters: In sommige fonteintjes voor honden en katten zit een filter waar het water doorheen stroomt.

Het voordeel hiervan is dat het drinkwater schoner is; stofjes, haren en andere vuiltjes blijven in de filter hangen. Het nadeel is dat je deze filter wel regelmatig moet vervangen. Je kunt de filters vaak met heet of kokend water een keertje wassen, maar eens per maand moet je wel echt een nieuwe filter in de fontein doen.

Overzicht van waterfonteinen voor katten en honden

In deze tabel vind je een samenvatting van drinkfonteintjes voor honden en katten zonder stroom.

Je kunt onderaan de tabel horizontaal scrollen.

DrinkfonteinWerkt op:Aantal literPrijsGeluidsniveauFiltersGeschikt voor:
Torus Ergonomische WaterbakZwaartekracht2 literKlik hier om de huidige prijs te checkenStilDe Torusfontein gebruikt deze koolstoffilters; eens per maand vervangen.Katten, kleine honden en grote honden
Merkloze drinkfontein van bol.comZwaartekracht2,8 literKlik hier om de huidige prijs te checkenStilIn de fontein past een klein filtertje, maar deze moet je wel zelf even op maat maken. Je kunt vrij goedkoop universele filters kopen, en die vervolgens snijden of knippen.Katten, kleine honden en grote honden
Plumavera Drink- en voerbakZwaartekracht + springveer1,8 literKlik hier om de huidige prijs te checkenStilGeen filterKatten, kleine honden en grote honden
Doogie Design DrinkbakZwaartekracht + springveer1,8 literKlik hier om huidige prijs te checkenStilGeen filterKatten, kleine tot middelgrote honden
RelaxPets tuinfontein voor hondenTuinslangOngeveer 2 liter - vult constant bijKlik hier om huidige prijs te checkenMatigGeen filterHonden
Trixie outdoor drinkfonteinTuinslang1,5 liter - vult constant bijKlik hier om huidige prijs te checkenMatigGeen filterHonden en katten
Dog H2O DH025Batterijen (4x D)Bijna 6 literAlleen verkrijgbaar via Amazon; klik hier voor huidige prijsMatig tot vrij veelWateronthardingsfilter. De originele filters zijn alleen in Amerika te koop; je kunt wel deze filters zelf op maat knippenKatten, kleine honden en grote honden

Beste drinkfontein zonder stroom

beste drinkfontein zonder stroom
Klik op de afbeelding om product en huidige prijs te bekijken op bol.com

De ergonomische drinkbak van Torus is de beste automatische waterbak voor honden en katten. Het water wordt in deze bak in de randen opgeslagen, en stroomt via een filter naar het drinkgedeelte wanneer het waterniveau hier te laag wordt.

Ik ben erg enthousiast over deze drinkbak omdat hij een filteroptie heeft. De meeste draadloze drinkfonteinen voor honden en katten hebben dit niet, dus dat is zeker een plus! De drinkbak gebruikt deze filtertjes, en iedere filter gaat ongeveer een maand mee.

De bak ziet er mooi uit en met een inhoud van 2 liter hoef je hem ook niet constant aan te vullen.

Ik kan eigenlijk geen slechte punten over deze waterbak noemen, behalve dat deze misschien wat aan de prijs is.

Beste goedkope drinkfontein zonder stroom

beste goedkope waterdispenser voor katten en honden
Klik op de afbeelding om product en huidige prijs te bekijken op bol.com

Zoek je een drinkfontein die beter past bij een kleiner budget, dan is de drink- en voerbak van Plumavera een hele mooie optie. Deze fontein heeft geen filter, maar de doorzichtige bol is wel erg makkelijk schoon te maken.

Je kunt in het tweede bakje voer doen zoals op de foto, maar je kunt dit bakje natuurlijk ook gewoon vullen met water.

Hou je meer van roze, dan is de drinkbak van Doogie Design ook een goede keuze. Deze waterbak is erg vergelijkbaar met die van Plumavera.

Beste drinkfontein op tuinslang

beste waterfontein tuinslang hond kat
Klik op de afbeelding om product en huidige prijs te bekijken op bol.com

Zoek je een automatische drinkbak voor in de tuin op warme en zonnige dagen, dan doe je je hond of kat met de fontein van RelaxPets een groot plezier.

Omdat honden en katten bijna niet kunnen zweten, is het juist op de hete zomerdagen belangrijk dat ze genoeg drinken om af te koelen.

Beste drinkfontein op batterijen

De enige drinkfontein op batterijen die ik kon vinden was de Dog H2O DH025 op Amazon. Geloof me, ik heb het echt geprobeerd. Urenlang zoeken op internet, bellen met fabrikanten en rondvragen in dierenwinkels leverde niks anders op dan dit ene resultaat.

Omdat het de enige is, is het dan ook automatisch de beste fontein op batterij. De fontein moet geïmporteerd worden vanuit de Verenigde Staten, en is op het moment van schrijven niet leverbaar (maar op het moment dat jij dit leest misschien wel weer).

Ik had zó graag de perfecte drinkfontein op batterijen gevonden, maar helaas valt er niet zoveel te kiezen.

Share via
Copy link