Is een anti-blafband zielig?

Een blaffende hond kan je flink op je zenuwen werken. Blaft jouw hond ook veel, en overweeg je het gebruik van een anti-blafband om het blaffen te stoppen? Of vraag je je af of zo’n band zielig en pijnlijk is voor je hond? Lees dan hier over de verschillende soorten anti-blafbanden, en over wat wel en niet toegestaan is.

Hoe werkt een anti-blafband?

In het kort werkt een anti-blafband door een correctie toe te dienen wanneer een hond blaft. In de halsband zit een sensor die oppikt wanneer de hond blaft. Bij sommige anti-blafbanden werkt deze sensor op geluid, andere anti-blafbanden vangen de trillingen van de stembanden op. In reactie op het geblaf dient de anti-blafband een strafprikkel toe.

zijn blafbanden pijnlijk en zielig

Er bestaan grofweg vier soorten anti-blafbanden, die elk op een andere manier werken. Uiteraard zijn er ook anti-blafbanden die twee of meer van de onderstaande correctiemethodes combineren.

 • Anti-blafband met stroom

  Misschien wel de meest bekende anti-blafband is de blafband met stroom. De blafband geeft een elektrische schok wanneer de hond blaft. Deze elektronische anti-blafbanden worden ook wel ‘anti-blafbanden met impuls’ genoemd, om de halsband zo minder heftig te doen klinken. Een ‘statische correctie’ is een ander eufemisme voor deze elektrische schok.

  Fabrikanten van deze anti-blafbanden beweren dat de stroomschok geen kwaad kan, maar uit onderzoek blijkt dat deze elektrische correcties de hond veel stress opleveren. Ook ervaren veel honden wel degelijk pijn door elektrische anti-blafbanden, ook bij correct gebruik. Het gebruik van dergelijke anti-blafband is dus gevaarlijk en af te raden.

 • Anti-blafband met geluid

  Er bestaan ook anti-blafbanden die de hond corrigeren door middel van geluid. Wanneer de hond blaft, maakt de band een hoge pieptoon. Vaak is deze pieptoon voor mensen niet hoorbaar. Voor honden is de hoge toon erg vervelend, en veel honden schrikken er ook van. Bedenk je wel dat andere huisdieren in huis de toon óók kunnen horen. Wanneer je een anti-blafband met pieptoon gebruikt, worden andere huisdieren in huis dus ook gestraft wanneer de hond blaft!

 • Anti-blafband met vibratie

  Deze anti-blafbanden gaan trillen wanneer de hond blaft. De hond vindt dit een vervelend gevoel en kan er flink van schrikken. Dit soort anti-blafbanden met trillingen doen de hond geen pijn, maar zijn niet bij iedere hond effectief. Sommige honden wennen snel aan de vibraties (of het kan ze vanaf het begin af aan al niks schelen). De halsband doet dan niet zoveel.

 • Anti-blafband met spray

  Tot slot zijn er ook anti-blafbanden waar een spray inzit. Wanneer de hond blaft, wordt er wat spray gespoten. De vloeistof die gesprayed wordt heeft soms een geur die honden vies vinden (bijvoorbeeld citronella), maar kan ook geurloos zijn.

Is een anti-blafband dierenmishandeling?

Een anti-blafband met elektrische schokken is voor je hond pijnlijk en erg stressvol. Het gebruik van zo’n band is absoluut niet diervriendelijk.

Voor de andere types blafbanden ligt het er maar net aan. Wanneer het blaffen van je hond een onderliggende oorzaak heeft die niet is opgelost, dan voegt het gebruik van de blafband alleen maar meer stress toe. Heb je echter onderliggende oorzaken uitgesloten en andere methodes tevergeefs geprobeerd, dan dan de anti-blafband een ondersteunend hulpmiddel zijn. Houd er rekening mee dat wanneer je andere huisdieren hebt, de anti-blafband met geluid geen goede optie is.

Is een anti-blafband verboden?

doet blafband pijn

Het gebruik van elektronische anti-blafbanden is sinds 1 juli 2020 verboden. Wie toch een blafband met schok gebruikt, loopt het risico op een boete van maximaal €20.000. Wie dus alleen het welzijn van zijn hond niet belangrijk genoeg vindt, heeft nu ook een financiële reden om de stroomband de deur uit te doen.

Er zijn mensen die flink geld verdienen aan anti-blafbanden met stroomschokken. Helaas zijn er daarom na het verbod toch nog steeds blafbanden met stroom te koop. Ook zijn er vergelijkingssites die het gebruik van deze halsbanden zelfs aanraden (omdat zij daar door de fabrikant of webwinkel voor betaald worden).

De andere types anti-blafbanden zijn niet gevaarlijk of pijnlijk voor de hond, en zijn niet verboden.

Heeft een anti-blafband zin?

Werkt een anti-blafband eigenlijk wel? Een anti-blafband (zonder stroom!) kan een hulpmiddel zijn wanneer je je hond wilt afleren om te blaffen. De band werkt echter alleen wanneer andere oorzaken voor blaffen uitgesloten zijn, en alleen in combinatie met andere trainingsmethoden.

Zie hier een overzicht van de beste diervriendelijke anti-blafbanden.

Share via
Copy link