Mag je je hond wassen met shampoo voor mensen?

Je hond is in een stilstaande vijver gesprongen, heeft gespeeld in de modder of heeft uitgebreid liggen rollen in een dood beest. Hoog tijd voor een bad! Het is dan wel belangrijk om een shampoo te kiezen die geschikt is voor de huid en vacht van je hond. Kun je bijvoorbeeld gewoon je eigen shampoo gebruiken?

Waar mag je je hond niet mee wassen?

Je mag honden niet wassen met:

waarmee hond wassen
  • Mensenshampoo, zoals Andrélon. Dit geldt voor zowel gewone shampoo als crèmespoeling
  • Babyshampoo, zoals Zwitsal
  • Zeep, badschuim of douchegel (ook niet met Badedas!)
  • (Af)wasmiddel (Dreft, Biotex, Dettol)
  • Wasverzachter
  • Groene zeep

Waarom mag je je hond niet wassen met gewone shampoo?

Hoezo mag je dan geen mensenshampoo of andere bad- en doucheproducten voor mensen gebruiken op je hond?

De geur van de shampoo verschilt

Wij mensen zijn gek op douchegels en shampoos die ruiken naar Oosterse bloesems, lavendel of tropische kokosnoot. Honden vinden deze geuren juist heel vies. Naast dat mensenproducten slecht zijn voor de hond, doe je je hond dus ook geen plezier met de geur. En wat doet een hond die liever niet meer naar grapefruitshampoo met een bloemige ondertoon ruikt? Juist ja, lekker rollen door de modder of een dode vis om die rare geur van zich af te krijgen.

De zuurgraad (pH) van honden is hoger

De huid van een mens heeft een pH van zo’n 5,5; bij een hond is de zuurgraad gemiddeld 7,4 pH. Dit betekent dat de huid van een mens veel zuurder is dan die van een hond (hoe lager de pH, hoe zuurder). Shampoos en zeep voor mensen zijn dus helemaal niet geschikt voor de huid van je hond. Je hond wassen met mensenshampoo vermindert hun weerstand tegen micro-organismen en kan de huid jeukerig, schilferig of geïrriteerd maken. Ditzelfde geldt ook voor babyshampoo. Hoewel shampoo voor baby’s wat milder is, is deze voor de hondenhuid nog steeds te agressief.

Hondenshampoo heeft meer reinigend vermogen

Gewone shampoo voor mensen is gemaakt om zweet, haarproducten zoals gel en haarlak en misschien wat verdwaalde vuiltjes uit je haar te wassen. Hondenshampoo reinigt veel dieper, en is ontwikkeld tegen modder, parasieten, huidschilfers, korsten en gisten. Shampoo of zeep voor mensen is niet voldoende om de vacht van je hond goed schoon te krijgen.

Hondenvacht is geen mensenhuid

De huid van een hond lijkt eigenlijk helemaal niet zo op die van een mens. Zo is de huid bij een mens twee tot drie keer zo dik als die van een hond. In de huid van een hond zitten veel meer haarzakjes. Zelfs het haar op je hoofd komt qua dichtheid niet in de buurt van de vacht van een hond.

Zeep- of shampooresten kunnen gevaarlijk zijn

Hondenshampoo is veel beter uitspoelbaar dan shampoo voor mensen. Eventuele restjes shampoo of zeep die in de vacht van je hond achterblijven kunnen erg giftig zijn. Omdat honden regelmatig aan hun vacht likken, moet er een shampoo gebruikt worden die geen gevaarlijke resten achterlaat.

De huid van een hond is vetter

De huid van een hond is veel vettiger dan die van een mens. Voel maar eens diep in de vacht van je hond en vergelijk het gevoel met je eigen hoofdhuid. Honden hebben dit vettige laagje op hun huid nodig. Ontvettende middelen, zoals afwasmiddel, Dreft en groene zeep tasten dit laagje juist aan. Je mag je hond daarom nooit wassen met deze middelen.

Waar mag je je hond wel mee wassen?

Met hondenshampoo natuurlijk! Zelf ben ik fan van de hondenshampoo van Greenfields. Deze shampoo is wat aan de duurdere kant, maar het is wel een hele fijne. Op bol.com hebben ze ook veel shampoos voor honden die iets goedkoper zijn.

K9shop.nl heeft veel goedkope hondenshampoos die ook prima zijn. Zij bezorgen wel pas gratis vanaf 39 euro. Voor alleen 1 fles shampoo zijn de verzendkosten het wellicht niet waard, maar als je er meer bestelt heb je wel hondenshampoo voor dezelfde prijs als shampoo voor mensen.

Maar mijn hond is nú vies!

Oké, het bovenstaande is allemaal leuk en aardig, maar wat nou als je hond op dit moment naast je staat te stinken en je geen hondenshampoo in huis hebt?

Helaas zit er dan niks anders op dan je hond twee keer in bad doen. Was je hond nu met alleen water om de eerste geur en viezigheid te verwijderen. Ga morgen naar de winkel voor hondenshampoo of bestel nu meteen hondenshampoo die morgen bezorgd wordt. Irritant, maar gewone shampoo gebruiken is echt de jeuk en huidproblemen niet waard.

Share via
Copy link