Verschil vlooiendruppels honden en katten

Het is belangrijk voor de gezondheid van je hond of kat om voldoende bescherming tegen vlooien te bieden. Vlooien zijn namelijk niet alleen maar irritant: ze kunnen ook leiden tot bloedarmoede bij je huisdier of parasieten overbrengen. Behandel je huisdier dus regelmatig (het liefst maandelijks) met vlooiendruppels. Voorkomen is belangrijker dan genezen! Kies wel het juiste vlooienmiddel voor het juiste dier, want verkeerd gebruik kan flink gevaarlijk zijn.

Wat is het verschil tussen vlooiendruppels voor katten en honden?

Het grootste verschil tussen vlooienbestrijders voor honden en katten is het stofje permethrin. Dit is een insecticide die veelvuldig gebruikt wordt in middelen tegen teken en vlooien voor honden. Met goede reden, want de stof is erg effectief. Helaas zijn katten erg gevoelig voor permethrin. Daarom wordt in vlooienbestrijding voor katten vaak pyrethrine gebruikt. Dit is een natuurlijke versie van permethrin.

vlooiendruppels giftig voor kat

Mag een kat vlooiendruppels voor honden?

Een kat mag geen vlooien- of tekenmiddelen die bedoeld zijn voor honden. Van de hoeveelheid permethrin in een normale dosis voor honden kunnen katten al heel erg ziek worden of zelfs overlijden. Als je je kat per ongeluk vlooiendruppels voor honden hebt gegeven, dan moet je direct contact opnemen met de dierenarts. Als je honden en katten hebt, let er dan ook op dat de kat niet aan de hond likt na het toedienen van vlooiendruppels. Ook van inname van permethrin via de mond kan een kat vergiftigd raken.

Mag een hond vlooiendruppels voor katten?

hond vlooiendruppels kat

Van vlooiendruppels voor katten wordt een hond (gelukkig) niet zo snel ziek. Wel is de dosering van bestrijdende stoffen in beschermingsmiddelen voor katten te laag voor honden. Vlooiendruppels voor katten zijn dus niet effectief voor honden. Je zult druppels speciaal voor honden moeten gebruiken voor voldoende effect.

Tot slot

Naast dat je vlooiendruppels moet gebruiken die gemaakt zijn voor het juiste dier, is het ook belangrijk dat je de goede dosis aanhoudt. Lees goed de verpakking van het middel dat je wilt gebruiken en geef een dosering die hoort bij het gewicht van jouw hond of kat.

Share via
Copy link