Waarom houden katten van dozen?

Heeft jouw kat ook zo’n obsessie met kartonnen dozen? Koop je een nieuwe krabpaal of mand voor je kat, gaat hij meteen liggen slapen in de kartonnen doos die de verpakking was. Voor veel katteneigenaren is dit gedrag herkenbaar. Maar waarom zijn katten dan zo dol op kartonnen dozen?

Lekker warm

Een kartonnen doos is heerlijk isolerend; perfect voor een warm plekje! Bovendien blijft de warmte door de kleine ruimte in de doos goed hangen. En hoe kleiner de doos, hoe meer je kat zich moet opkrullen – nog warmer! De lichaamstemperatuur bij katten is wat hoger dan die bij mensen, dus wees niet verbaasd dat je kat het niet te warm heeft. Hij vindt het juist heerlijk!

kartonnen doos kat

Lekker veilig

Voor een kat voelt een doos echt als een kartonnen fort. Een stevige bodem, muren aan alle kanten, het liefst de flappen aan de bovenkant wat dicht om de ingang nóg kleiner te maken… Dit gedrag heeft een evolutionaire oorsprong. De doos beschermt de kat van alle kanten. Hij kan niet ineens van achteren of van de zijkant besprongen worden door een roofdier.

Nu lopen er bij jou thuis (waarschijnlijk) geen roofdieren rond, maar er zijn wel andere factoren die de rust van je kat kunnen verstoren. In een doos kan je kat heerlijk relaxen zonder besprongen te worden door een andere kat die wil spelen of een enthousiaste peuter.

Lekker interessant

Katten zijn uitermate nieuwsgierige dieren. Het is dus niet geheel verbazend dat de kat een nieuwe doos eens even goed wil inspecteren. Hoe voelt het, hoe ruikt het, wat kan ik ermee… Jij ziet de nieuwe krabpaal die je uit de doos haalt. Voor je kat zijn er twee nieuwe dingen in huis: een krabpaal én een doos. Dat je aan de ene je zuurverdiende geld hebt uitgegeven en dat de ander er gratis bijkwam, dat kan je kat dan weer niet schelen.

Lekker om in te verstoppen

kat schuilplek doos

Katten reageren meestal vermijdend op stressvolle situaties of conflicten. Een kat weet niet goed hoe hij met een stressvolle gebeurtenis (zoals een stofzuiger!) om moet gaan, dus het liefst verstopt hij zich totdat het gevaar geweken is. Hetzelfde geldt wanneer er spanningen zijn tussen je kat en andere huisdieren. Katten kunnen niet een irritatie uitpraten; het is of vechten, of vluchten.

Als je een nieuwe kat in huis haalt kan een kartonnen doos ook goed dienen als verstopplek en veilige haven voor de eerste dagen. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat asielkatten die zich in een doos kunnen verstoppen significant minder stress hebben dan asielkatten die deze mogelijkheid niet hebben.

Lekker om je nagels aan te krassen

Karton is een héérlijk materiaal om eens even goed je nagels in te zetten. Het scheurt makkelijk, maakt een prettig geluid en je krijgt er gratis ook nog eens allemaal snippertjes bij! Waarom zou je een krabpaal gebruiken als je ook karton door het hele huis kunt verspreiden? De troep, die ruimt ‘het personeel’ (dat ben jij) toch wel op.

Lekker om in te slapen

Katten moeten in hun drukke schema dagelijks zo’n 18 uur slaap weten te proppen. Een beetje afwisseling in slaapplek is op z’n tijd dan ook wel gewenst. En zeg nou zelf; zo’n heerlijk veilige en warme grot is toch de perfecte plek om tussen je dutjes in een dutje te doen?

Ook lekker voor grote katten

Dacht je overigens dat de voorliefde voor kartonnen dozen iets van alleen huiskatten was? Dan heb je het toch mis! Ook leeuwen, tijgers, lynxen, panters en andere grote katten zijn dol op dozen. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje. Dan zie je toch dat jouw eigen kat niet zo heel anders is dan grote katachtigen!

Share via
Copy link