Hoe leer je een kat apporteren?

Dat honden kunnen apporteren weten we allemaal wel, maar wist je dat je je kat ook kunt leren apporteren? Veel katten zijn er zelfs dol op (en op de snoepjes die als beloning volgen)! Apporteren met je kat een is leuke manier om te spelen en om je kat fysiek en mentaal uit te dagen.

Benodigdheden

  • Een rustige ruimte waar je even ongestoord kunt oefenen
  • Een speeltje dat de kat makkelijk in zijn bek vast kan pakken
  • Kattenkruid (ik gebruik zelf deze spray van bol.com)
  • Kattensnoepjes
  • Geduld (heel, heel veel!)

kat trainen apporteren
catnip spray

Oefenen

kitten leren spelen

Heb je alle benodigdheden verzameld, dan is het tijd om te gaan oefenen.

  1. Spuit wat kattenkruidspray op het speeltje (één spuitje is meestal wel voldoende).
  2. Laat je kat het speeltje zien en er eventueel aan ruiken.
  3. Leg het speeltje op de grond voor je neer en moedig je kat aan om het op te pakken (met bemoedigende woordjes of door er met je vinger wat tegenaan te tikken).
  4. Zodra je kat het speeltje oppakt, beloon je hem met een snoepje. Pak het speeltje uit de bek van je kat wanneer hij loslaat om de traktatie te eten.
  5. Leg het speeltje nu iets verder weg. Beloon je kat wanneer hij het speeltje pakt.
  6. Herhaal stap 5 enkele keren, steeds een beetje verder weg. Stop met de training wanneer de kat interesse lijkt te verliezen.
  7. Wanneer je kat het oppakken van het speeltje beheerst, kun je hem gaan leren om het naar je toe te brengen. Een makkelijke manier om dit te doen is door het speeltje achter je kat te leggen. Hij moet zich dan omdraaien om het speeltje te pakken en weer naar jou omdraaien om het aan te geven.
  8. Gooi het speeltje steeds een beetje verder en blijf belonen wanneer de kat het naar je terugbrengt.

Tips om je kat apporteren te leren:

  • Kies je moment: Je kat staat het meest open om nieuwe dingen te leren wanneer hij actief is. Maak je hem wakker uit een diepe slaap, dan is er weinig kans dat hij zin heeft om te oefenen. Mijn katten zijn het meest actief in de ochtend en ‘s avonds vlak voor etenstijd, maar misschien is dat voor jouw katten anders.

  • Vind het juiste speeltje: Verschillende katten lopen voor verschillende soorten speeltjes warm. Zoek uit of jouw kat helemaal dol is op balletjes, liever speelt met iets dat knispert of juist gek is op lintjes en touwtjes.

  • Hou het speeltje speciaal: Leg na de training het apporteerspeeltje weg, het liefst in een andere lade of kast dan waar de rest van de kattenspeeltjes liggen. Door het speeltje exclusief te gebruiken voor apporteren, begrijpt je kat sneller wat de bedoeling is wanneer je het speeltje pakt. Ook maakt het feit dat hij er niet altijd mee kan spelen het speeltje extra leuk en speciaal!

  • Blijf geduldig: Wordt niet boos of geïrriteerd wanneer je kat het niet begrijpt of niet doet wat jij wilt. De frustratie is begrijpelijk, maar door deze te uiten wordt de kat bang of loopt hij weg. Het spelletje is dan voor hem niet leuk meer, en hij zal geen zin meer hebben om te leren apporteren.

  • Hou het kort: Het is beter om een paar keer per dag een paar minuten te oefenen dan om urenlange trainingssessies te houden. Onthoud dat apporteren voor zowel jou als je kat leuk moet blijven! Stop sowieso zodra je kat interesse lijkt te verliezen; de training heeft dan niet veel zin meer.

  • Verwacht niet te veel: Tenzij je kat de ware Einstein onder zijn soort is, is de kans klein dat hij de eerste (tien) keer trainen tot aan de laatste stap komt. Hou je verwachtingen onder controle en wees blij met kleine succesjes. Soms doet je kat een stapje terug voordat er weer vooruitgang komt; dat is heel normaal.

Share via
Copy link