Ragdoll of Noorse Boskat: wat is het verschil?

De Noorse Boskat en de Ragdoll; de twee grote kattenrassen zijn soms lastig uit elkaar te houden. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de twee rassen. Hoe zie je of een kat een Ragdoll of een Noorse Boskat is? En welke soort past bij jou het beste als huisdier?

Zie ook:
Verschil tussen Ragdolls en Heilige Birmanen
Verschil tussen Noorse Boskatten en Heilige Birmanen
Verschil tussen Noorse Boskatten en Maine Coons

boskat noors

Snelle Feitjes

RagdollNoorse Boskat
Land van herkomstVerenigde StatenNoorwegen
Gewicht volwassen katKater: 6,5 tot 9,5 kg
Poes: 4,5 tot 6,5 kg
Kater: 5 tot 8 kg
Poes: 3 tot 6 kg
Gemiddelde levensverwachting12 tot 15 jaar14 tot 16 jaar
VachtlengteMiddellangMiddellang

Ragdolls zijn groter en zwaarder dan Noorse Boskatten. Noorse Boskatten hebben een kenmerkende driehoekige gezichtsvorm; de kop van Ragdolls is ronder. De staart bij Noorse Boskatten is borsteliger dan bij Ragdolls.

Uiterlijke verschillen

noorse boskat versus ragdoll

De grootste verschillen tussen Ragdolls en Noorse Boskatten zijn:

  • Formaat: Hoewel Noorse Boskatten flink groot kunnen worden, halen ze niet het formaat van Ragdolls. Is je kat lichter dan een kilo of 4, dan is het waarschijnlijk geen Ragdoll. Heb je een kater van meer dan 9 kilogram, dan is het onwaarschijnlijk dat dit een Noorse Boskat is.
  • Ogen: De ogen zijn bij de Noorse Boskat groter en ronder dan bij de Ragdoll.
  • Oogkleur: Bij Ragdolls komen blauwe ogen bij allerlei kleurslagen voor. Bij Noorse Boskatten zie je alleen blauwe ogen bij een witte kat. Heeft een kat twee verschillende kleuren ogen, dan is er een grote kans dat het een Noorse Boskat is. Heterochromie (verschillende kleuren ogen) komt bij Noorse Boskatten regelmatig voor.
  • Vorm van hoofd: Noorse Boskatten heb een kenmerken driehoekige gezichtsvorm met een rechte neus en plat voorhoofd. De jukbeenderen bij Ragdolls zijn hoger en de vorm van het hoofd is meer rond.
  • Staart: Zowel Ragdolls als Noorse Boskatten hebben een lange staart. Typerend voor Noorse Boskatten is dat de staart erg borstelig is, en naar het uiteinde toe steeds pluiziger wordt. Bij Ragdolls zie je meestal een staart die overal even dik is.

Verschillen in karakter

Er zijn slechts kleine verschillen in karakter tussen Noorse Boskatten en Ragdolls. Beide kattenrassen zijn vriendelijk, sociaal en aanhankelijk. Daarnaast zijn zowel Noorse Boskatten als Ragdolls nieuwsgierig en af en toe speels, maar doorgaans best rustig en relaxed. Ragdolls zijn het liefst de hele dag bij je, en volgen je dan ook de hele dag door huis heen. Noorse Boskatten houden van aandacht, maar kunnen zich ook prima een paar uur alleen vermaken. Bovendien kiest de Noorse Boskat zelf wanneer aandacht gewenst is. Ragdolls zijn niet zo kieskeurig en knuffelen het liefst de hele tijd. Noorse Boskatten en Ragdolls kunnen allebei goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.

Opvallend aan de Noorse Boskat is dat deze kat vaak van water houdt. De vacht van de Noorse Boskat is waterafstotend. Je hoort regelmatig over Noorse Boskatten die hun kop onder de kraan steken of zelfs in bad willen! Pas wel op als je een vijver hebt, want Noorse Boskatten zijn goed in vissen vangen. Verder zijn Noorse Boskatten echte jagers. Ze zijn vaak dol op speeltjes en patrouilleren meerdere keren per dag door het huis om te kijken of het hele territorium veilig is.

Hou wel in je achterhoofd dat iedere kat uniek is. De bovenstaande karaktereigenschappen zijn slechts richtlijnen; jouw kat kan heel anders zijn!

Verschil in benodigde verzorging

Er is maar weinig verschil tussen de verzorging van Ragdolls en Noorse Boskatten. Beide kattenrassen moeten meerdere keren per week geborsteld of gekamd worden om klitten te voorkomen. Met name bij Noorse Boskatten kan er veel haar tussen de tenen groeien. Wordt dit haar te lang of vies, knip het dan voorzichtig weg.

Verschil in gezondheid

noorse boskat of ragdoll

Sommige Ragdolls hebben een genetische aanleg tot hypertrofische cardiomyopathie. Dit is een ziekte waarbij de hartwand steeds iets dikker wordt, waardoor het hart minder effectief bloed door het lichaam kan pompen. Een onderzoek in 2017 vond dat bij ongeveer 3% van de ragdolls deze genetische vorm van hypertrofische cardiomyopathie voorkomt. De ziekte treedt over het algemeen op in de jonge jaren van de kat, en de meeste katten met deze genetische vorm van HCM overlijden voordat ze drie jaar zijn.

Uit een Zweeds onderzoek kwam naar voren dat Ragdolls een verhoogde kans hebben om te overlijden ten gevolge van problemen aan het urinewegstelsel. In dit onderzoek werden bijna 50.000 katten uit verschillende Scandinavische landen gevolgd. Het is niet duidelijk of de conclusies uit dit onderzoek ook gelden voor Nederland en België.

Noorse Boskatten kunnen net als Ragdolls een genetische aanleg hebben voor hypertrofische cardiomyopathie, waarbij dezelfde complicaties optreden. Ook kan bij Noorse Boskatten de zeldzame erfelijke aandoening glycogenose IV (ook wel GSD IV genoemd) voorkomen. Dit is een aandoening van de suikerstofwisseling. Verder is er bij Noorse Boskatten soms sprake van heupdysplasie.

Noorse Boskat of Ragdoll als huisdier?

Zowel Noorse Boskatten als Ragdolls zijn geweldige huisdieren; je kunt dus niet echt fout kiezen! Zowel qua grootte als qua karakter zijn de twee rassen erg vergelijkbaar. Je zou kunnen stellen dat de Noorse Boskat wat speelser en grappiger is, en de Ragdoll meer aanhankelijk. Dit zijn echter kleine verschillen waar iedere individuele kat flink van kan afwijken.

Zowel Noorse Boskatten als Ragdolls zijn aardig duur. Verwacht voor een kat met stamboom toch wel 750 tot 1000 euro te betalen. Katten zonder stamboom zijn goedkoper.

Kun je een Noorse Boskat en Ragdoll samen houden?

Noorse Boskatten en Ragdolls zijn allebei dol op gezelschap en kunnen goed met elkaar overweg. Dus kun je écht niet kiezen, dan zou je ook nog van ieder ras één kunnen nemen!

Share via
Copy link