Radio aanlaten voor de hond of kat; heeft het zin?

De deur uitgaan als je een huisdier hebt voelt niet altijd even fijn. Je wilt natuurlijk niet dat je hond of kat zich tijdens jouw afwezigheid eenzaam voelt of verveelt. Af en toe komt de tip voorbij om de televisie of radio aan te laten staan wanneer je vertrekt. Maar is de televisie of radio eigenlijk wel fijn voor honden en katten?

De radio of tv aanlaten kan voor een hond fijn zijn, mits je dit doet onder de juiste omstandigheden. De radio of televisie aanlaten voor de kat heeft over het algemeen niet veel nut.

radio aan voor hond

Er bestaan wel speciale speakers met muziek voor honden en katten. Deze apparaten brengen je hond of kat effectief tot rust en kunnen ook helpen bij angst.

Radio of televisie aanzetten voor hond

Voor sommige honden die het spannend vinden om alleen te zijn, kan het prettig zijn om de televisie of radio aan te hebben staan als je weg bent. Dit werkt wel alleen als je sowieso vaak de tv of radio aanhebt. Het geluid is dan vertrouwd voor de hond, en maakt dat de thuisomgeving meer voelt zoals ‘altijd’. Bovendien kan het geluid geluiden van buiten wat dempen of naar de achtergrond verdringen. Woon je aan een drukke straat of in een luidruchtige buurt, dan is het geluid van de radio of tv wellicht fijner voor je hond dan omgevingsgeluid.

Zet je juist telkens de radio aan wanneer je vertrekt, dan bezorg je je hond juist stress. De hond legt dan de associatie ‘radio aan, betekent baasje gaat weg’. Een radio of televisie is bovendien ook nooit een oplossing voor een bange hond. Heeft je hond last van verlatingsangst, dan is het belangrijk om je hond te leren alleen te zijn.

Radio of televisie aanzetten voor kat

Hoe zit dat dan voor de kat? Vind een kat het fijn als de radio aanstaat terwijl je weg bent? Kort gezegd: nee, niet echt. Katten hebben van nature niet zo’n last van verlatingsangst. Hun instinct vertelt ze dat ze het prima zelf afkunnen. Ze hebben geen geruststelling van tv of radio nodig.

Ook tegen verveling doet de radio voor een kat niks. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat katten zich totaal niet interesseren voor ‘mensenmuziek’. De meeste katten letten niet echt op de tv, maar heb je een kat die wel graag tv kijkt, dan zou je een speciale compilatie voor katten aan kunnen zetten (zie bijvoorbeeld hieronder). Je loopt bij dit soort filmpjes wel het risico dat de kat op het scherm afvliegt, dus misschien beter eerst eens uitproberen onder toezicht!

Share via
Copy link