De beste GPS trackers zonder abonnement

Je hond of kat kwijtraken; een grote angst voor ieder baasje. Wanneer jouw hond of kat ooit vermist is geweest, dan weet je hoeveel stress, paniek en vooral verdriet hierbij komt kijken. Toen ik een jaar of elf was raakten wij onze kat Moosje kwijt. Hij ging naar buiten (zoals hij elke dag deed) en kwam nooit meer terug. Met een GPS-halsband hadden we Moosje zo teruggevonden, maar helaas was dit voor de tijd van locatietrackers.

Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor een halsband met GPS voor hun hond of kat. Slim, want mocht je hond er ooit vandoor gaan of je kat een nacht niet thuiskomen, dan kun je makkelijk zien waar hij of zij zich bevindt.

GPS locatie kat hond zonder abonnement

Een goede GPS-halsband kopen voor je hond of kat is helaas wat minder simpel. De technische termen vliegen je om de oren, en het is lastig om trackers met goede kwaliteit te vinden tussen de bergen troep. Daarnaast werken veel trackers alleen met abonnement; iets wat veel mensen (waaronder ikzelf) erg irritant vinden.

Ik ging op zoek naar de beste GPS tracker voor honden en katten zónder abonnement. Uit de honderden opties maakte ik een lijst van 11 goede trackers zonder vaste maandelijkse kosten. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Aanbevolen GPS Trackers

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Hieronder volgen direct mijn aanbevolen huisdiertrackers zonder abonnement:

Beste huisdiertracker: Mr. Safe Smart Pet Tracker.
Tweede plaats: Invoxia GPS Tracker
Budgetoptie: GPS Tracker van Eyzo
Alternatief: Formilo locatietracker

Je kun ook hier klikken om direct naar de vergelijkingstabel te gaan.

GPS tracker zonder abonnement

Heb je wel eens gekeken hebt naar GPS trackers voor huisdieren, dan is je vast opgevallen dat de meeste trackers werken op een abonnement. Toch zijn er goede redenen waarom je liever een GPS voor je hond of kat hebt zónder abonnement.

De voordelen van een GPS tracker zonder abonnement zijn:

  • Geen vaste lasten en verplichtingen
  • Geen account of creditcard nodig
  • Anoniem; de tracker zit niet gekoppeld aan jouw naam of adres
  • Je betaalt alleen voor wat je gebruikt; bij een abonnement betaal je altijd door, ook als je de GPS alleen gebruikt bij de wandeling of af en toe
  • Gebruik je de halsband niet meer of gaat deze kapot, dan zit je bij een abonnement wel nog een tijd vast aan maandelijkse kosten
  • Een abonnement zit gekoppeld aan één apparaat; zonder abonnement kun je makkelijker wisselen naar een andere GPS-halsband of tracker

Bluetooth of GPS?

Locatietrackers voor honden en katten zijn onder te verdelen in twee soorten: trackers met Bluetooth en trackers met GPS.

Trackers met bluetooth (zoals deze) worden vaak ook wel ‘keyfinders’ of ‘sleutelvinders’ genoemd. Deze trackers verbinden zich met een apparaat met bluetooth-functie (vaak je telefoon) en geven op die manier hun locatie door. Het bereik is erg beperkt; vaak ergens tussen de 5 en 20 meter, afhankelijk van muren en omgeving.

Dit soort bluetooth locatietrackers is vooral handig wanneer je iets wil zoeken wat bij je in de buurt is (zoals je sleutels – daarom heet het ook wel een ‘keyfinder’). In principe kun je zo’n tracker bevestigen aan de halsband van je hond of kat, maar het nut is beperkt. Je kunt binnenshuis ontdekken of je kat nu in de slaapkamer of in de woonkamer is, maar veel verder kom je er niet mee. Wanneer je hond of kat echt vermist is heb je aan een tracker met alleen bluetooth niet zoveel.

‘Echte’ locatietrackers voor honden en katten werken op GPS. De tracker verbindt zich met een satelliet in plaats van direct met je telefoon. Je kunt zo altijd zien waar de tracker zich bevindt, ook wanneer dat niet bij je telefoon in de buurt is.  Deze soort helpt je wel wanneer je hond of kat echt vermist of verdwaald is. Met een druk op de knop zie je direct waar je huisdier op dat moment is, los van of dat in de achtertuin of aan de andere kant van het bos is.

2G, 3G of 4G?

Je wilt dus een huisdiertracker die werkt met GPS, maar kies je dan voor een die werkt via 2G, 3G of 4G?

Veel wat oudere modellen GPS-halsband werken alleen op het 2G netwerk (ook wel GPRS genoemd). Er zijn steeds minder mensen die van dit netwerk gebruik maken. Daarom hebben meerdere telefoonproviders (waaronder T-Mobile, Tele2, Simpel) besloten om per 1 juni 2021 hun 2G netwerk uit te schakelen. Alleen KPN en Vodafone houden vanaf dan een 2G netwerk in de lucht.

Een GPS-tracker voor honden of katten die alleen werkt via het 2G netwerk, heeft dus maar een beperkte dekking vanaf 1 juni 2021.

Ben je op zoek naar een huisdier-GPS die je ook na deze datum kunt gebruiken, dan raad ik je dus aan om te gaan voor een tracker die niet uitsluitend werkt op 2G. Kies je toch voor een halsband met alleen 2G, dan moet je hierbij echt kiezen voor een simkaart van Vodafone of KPN.

Ook 3G wordt naar verwachting langzaam uitgefaseerd, al is hier nog geen concrete datum voor bekend (wellicht ergens in 2022 of 2023). De meeste GPS trackers die werken op 3G werken gelukkig ook op 4G, dus dit hoeft bij de aankoop van zo’n tracker geen probleem te vormen.

Een GPS tracker zonder abonnement kopen: waar let je op?

gps hond geen abonnement

Netwerk: Let bij de aanschaf van een GPS tracker voor honden of katten even op het netwerk waarop de tracker werkt. De meeste trackers ondersteunen 3G en 4G, maar er zijn oudere modellen die alleen met 2G werken.

Ik raad af om een GPS tracker te kopen die uitsluitend werkt op 2G (GPRS). Deze doet het nu misschien prima, maar de dekking wordt steeds minder.

Gewicht: GPS trackers voor huisdieren lopen flink uiteen wat betreft gewicht. Hoe belangrijk gewicht is als kenmerk bij het kopen van zo’n tracker, hangt een beetje af van het huisdier waar je het apparaatje voor wilt gaan gebruiken. Het zal een Deense Dog van 75 kilogram een worst wezen of de tracker 20 of 50 gram weegt. Voor een kat kies je echter liever niet voor meer dan een gram of 40.

Geofencing: Geofencing houdt in dat je een soort elektronisch ‘hek’ om een bepaald gebied zet. Je kunt bijvoorbeeld op de tracker instellen dat jouw tuin veilig gebied is. Gaat je hond of kat de tuin uit, dan krijg je een melding. De meeste locatietrackers hebben deze functie tegenwoordig wel, maar niet allemaal. Kijk dit dus even na als je dit belangrijk vindt.

Live tracking: Bij sommige locatietrackers voor huisdieren kun je je huisdier realtime volgen. Het systeem stuurt je dan constant (een of zelfs meerdere keren per seconde) updates over de locatie van de tracker. Je ziet je huisdier dan dus op de kaart rondlopen. Andere trackers geven slechts eens per paar minuten een update, of alleen wanneer je er een opvraagt.

Live tracking is leuk als je precies wilt zien hoe je kat door de buurt heen struint. Schaf je een GPS tracker alleen aan voor wanneer je hond of kat vermist is of om af en toe te kijken, dan is een update iedere paar minuten of alleen bij opvragen ook prima.

Bereik: Sommige locatietrackers voor huisdieren vermelden vol trots dat ze wereldwijd bereik hebben. Maar is dat echt zo belangrijk? Vermiste huisdieren bevinden zich vaak ergens in de omgeving. Je kat is heus niet ineens naar China gelopen! Een groot bereik op een GPS tracker is natuurlijk een leuk kenmerk, maar ik zou er zelf niet veel extra voor betalen.

Overzicht van locatietrackers voor katten en honden

In deze tabel vind je een samenvatting van GPS tracers voor honden en katten zonder abonnement.

Je kunt onderaan de tabel horizontaal scrollen.

TrackerWerkt opGewichtMogelijkheid tot live tracking?PrijsExtra functiesGeofencing?
Mr. SafeSimkaart (2G, 3G én 4G) (niet meegeleverd), LBS en WiFi (voor binnenshuis)ongeveer 40 gramJaBekijk prijs op bol.comTrackinggeschiedenis
LBS
Waterdicht
Notificaties
Ja
InvoxiaSigtfox netwerk (geen simkaart nodig), WiFi (voor binnenshuis) en bluetooth15 gramNee (maximaal 1 update per 5 minuten)Bekijk prijs op bol.comWaterdicht
Activity Monitoring
Notificaties
Ja
PetAmoreSimkaart (2G, 3G én 4G) (niet meegeleverd)35 gramJaBekijk prijs op bol.comCalorietracker
Activity monitoring
LED-lampjes
Ja
SinotrackSimkaart (niet meegeleverd)66 gramJaBekijk prijs op bol.comWaterdicht
Communicatie in 2 richtingen

Let op: niet aan halsband bevestigbaar
Ja
MembeliSimkaart (niet meegeleverd)158 gramJaBekijk prijs op bol.comMeeluisterfunctie
Waterdicht
Ja
EyzoSimkaart (alleen 2G) (microsim, niet meegeleverd)22 gramJaBekijk prijs op bol.comSpatwaterdicht
Belfunctie
Meerdere gezinsleden mogelijk
Notificaties
Ja
ProductplanetSimkaart (alleen 2G) (niet meegeleverd)-Nee (maximaal 1 update per minuut)Bekijk prijs op bol.comWaterdicht
LED-lichtjes
Ja
ReptrekSimkaart (microsim met GPRS/2G, niet meegeleverd) en WiFi (voor binnenshuis)22 gramNee (maximaal 1 update per minuut)Bekijk prijs op bol.comBelfunctieJa
TrackYourPetSimkaart (microsim met GPRS/2G, niet meegeleverd) en WiFi (voor binnenshuis)22 gramNeeBekijk prijs op bol.comJa
TrackSimkaart (nanosim, niet inbegrepen) en bluetooth75 gramJaBekijk prijs op bol.comActivity monitoringJa
FormiloSimkaart (niet meegeleverd)30 gramJaBekijk prijs op bol.comMeerdere gezinsleden toevoegen
Belfunctie
Trackinggeschiedenis
Waterdicht
Ja

Beste huisdier GPS zonder abonnement: Mr. Safe Smart Pet tracker

beste tracer hond kat gps
Klik op de afbeelding om te bekijken op bol.com

De allerbeste GPS tracker voor honden en katten is de Mr. Safe Smart Pet Tracker. Deze huisdiertracker komt met alle snufjes die je maar kunt wensen: live tracking, meerdere geofences, een geschiedenis van waar je hond of kat allemaal geweest is (leuk om erachter te komen bij welke buurman of -vrouw ze gaan bedelen voor iets lekkers!), een supersterke accu…

De pet tracker is waterdicht. Je hond kan er dus gewoon mee zwemmen en ook regen is geen probleem. De accu houdt het standby zo’n 7 dagen vol en de batterij is binnen 2 uur volledig opgeladen.

Het grootste pluspunt van deze halsband is dat deze werkt op GPS, wifi én LBS. Door de wifi-functie maak je geen kosten terwijl je huisdier gewoon thuis is. Je kunt de halsband dus prima altijd aan laten staan.

LBS is een vorm van locatietracking via GSM-masten. In principe loopt de tracking via GPS, maar het is erg fijn om LBS als backup te hebben. Mocht je huisdier verloren raken op een plek met een minder sterk GPS-signaal (bijvoorbeeld in het bos of op het strand), dan biedt LBS nog een extra vangnet om je hond of kat terug te vinden.

De GPS van de Mr. Safe Smart Pet Tracker. werkt via 2G, 3G én 4G. Het geeft erg veel rust om te weten dat de tracker op zoveel verschillende manieren zijn locatie kan doorgeven. Je hoopt natuurlijk je huisdier nooit kwijt te raken, maar mocht het gebeuren dan heb je met deze GPS-band werkelijk alle middelen om hem of haar snel terug te vinden.

Erg goedkoop is het apparaat niet, maar de kosten van zo’n tracker zijn het dubbel en dwars waard wanneer je ooit je huisdier kwijtraakt. Iedereen die het heeft meegemaakt, zou zonder twijfel het bedrag neerleggen om zijn of haar geliefde huisdier weer in de armen te sluiten. (Ik had er voor Moosje geen twee keer over na hoeven denken!)

Welke simkaart gaat hierin?

In deze GPS tracker zit een vakje voor een nano-SIM. Iedere grote provider verkoopt prepaid nano simkaarten. Het maakt niet zoveel uit welke provider je kiest.

T-mobile 3-in-1 simkaart (inclusief nano)
Vodafone 3-in-1 simkaart (inclusief nano)
KPN 3-in-1 simkaart (inclusief nano)

SpyMaster heeft ook een speciale simkaart voor GPS trackers. Je kunt deze per maand opwaarderen of tegen korting meerdere maanden vooruit inkopen.

SpyMaster GPS simkaart (nano)

Tweede plaats: Invoxia huisdier GPS

gps locatie huisdier hond kat
Klik op de afbeelding om te bekijken op bol.com

Op de tweede plaats komt de GPS Tracker voor huisdieren van Invoxia. Deze tracker maakt gebruik van een eigen netwerk (Sigtfox) en heeft geen simkaart nodig.

Bij stilstand (wanneer je hond of kat slaapt) geeft de tracker iedere 4 uur een locatie door. Gaat je huisdier op pad, dan is een update per 5 minuten mogelijk. Helemaal realtime is het niet, maar met een interval van 5 minuten heb je meer dan genoeg informatie om je huisdier terug te vinden.

Wat heel fijn is aan deze halsband is dat er een bluetooth functie opzit. Ben je je hond of kat kwijt, dan kun je je met GPS laten leiden naar de locatie van je huisdier. Mochten daar nou veel bosjes, bomen, schuurtjes staan, dan kun je bluetooth erbij pakken om de exacte plek te vinden. Binnenshuis verbindt de halsband zich met WiFi.

De tracker van Invoxia is met 15 gram de lichtste tracker die ik kon vinden. De batterij gaat erg lang mee (makkelijk een maand) en is binnen 90 minuten opgeladen. Ook is het apparaatje waterdicht.

Ik moet er wel eerlijk bij zeggen; helemaal abonnementsvrij is deze GPS niet. Bij aankoop doet de tracker het 3 jaar; daarna kost verbinding met het netwerk €9,99 per jaar. Ja, ik weet het, we waren juist op zoek naar een tracker zonder abonnement. Maar omdat dit zo’n goede halsband is met 3 jaar gratis gebruik en daarna nog geen tientje per jaar, hoop ik dat je het me vergeeft.

Welke simkaart gaat hierin?

Geen! De tracer maakt gebruik van een eigen netwerk, en niet van dat van een telefoonprovider.

Budgetoptie: Eyzo GPS Tracker

budget gps tracker zonder abonnement hond kat
Klik op de afbeelding om te bekijken op bol.com

Een goede GPS tracker voor je hond of kat zonder abonnement, die een slagje goedkoper is dan de hierboven genoemde opties: de GPS Tracker van Eyzo.

De tracker is licht, spatwaterdicht, heeft een geofencing functie en de mogelijkheid tot live tracking. Ook heeft het apparaatje een belfunctie, waardoor je meteen kunt praten met een eventuele vinder van je huisdier. Eigenlijk zitten er alle functies op die je bij een GPS tracker wil en verwacht!

Waarom is deze tracker dan een slagje goedkoper dan de rest? Omdat de tracker uitsluitend gebruik maakt van 2G/GPRS. Zoals eerder uitgelegd zetten steeds meer telefoonproviders hun 2G netwerken uit en wordt de dekking steeds minder. Vanaf 1 juni 2021 kun je alleen nog bij KPN en Vodafone terecht voor 2G.

Kies je voor deze tracker, dan ben je dus beperkt wat betreft keuze voor provider. Ook kun je verwachten dat de netwerkdekking in de loop van tijd achteruit gaat. Vervelend, maar je betaalt voor deze tracker dan ook een paar tientjes minder.

Welke simkaart gaat hierin?

In deze GPS tracker zit een vakje voor een micro-SIM. Hoewel de meeste providers deze simkaarten wel verkopen, raad ik ten sterkste aan om te gaan voor een simkaart van KPN of Vodafone. Deze providers zullen als enigen na 1 juni 2021 nog 2G ondersteunen.

Vodafone 3-in-1 simkaart (inclusief micro)
KPN 3-in-1 simkaart (inclusief micro)

SpyMaster heeft ook een speciale simkaart voor GPS trackers. Je kunt deze per maand opwaarderen of tegen korting meerdere maanden vooruit inkopen. Deze simkaart ondersteunt ook 2G.

SpyMaster GPS simkaart (micro)

Share via
Copy link