Wat is de beste ballenwerper voor honden?

Op zoek naar een elektrische ballengooier voor de hond? Wat leuk! Van een goed apparaat hebben jij en je viervoeter jarenlang plezier. Er zijn meerdere soorten ballenwerpers te koop, elk met zo hun eigen voor- en nadelen. In deze vergelijking van ballenwerpers zet ik de meest populaire ballenmachines op een rijtje.

Aanbevolen automatische ballengooier voor de hond

Beste automatische ballenwerper: iFetch Too Ballenwerper
Beste goedkope ballenwerper: PetSafe Automatische Ballenwerper
Beste budget alternatief voor ballenwerper: Ballenrolmachine

beste ballenwerper hond

Automatische ballenwerper kopen: waar let je op?

Er zijn een paar dingen om in overweging te nemen wanneer je van plan bent een ballenschieter voor je hond te kopen:

Formaat van de ballen: In sommige ballenwerpers passen alleen kleine ballen van eigen merk. Kleine balletjes zijn prima voor kleine honden, maar voor grote honden zijn ze niet geschikt. Ik vind het zelf het fijnst als er gewone tennisballen in de automatische ballenmachine passen. Mochten de meegeleverde balletjes dan kwijtraken of kapotgaan, dan kun je makkelijk aan nieuwe komen.

Schietafstand: Dit is een logische. Er geldt niet per se “verder is beter”, maar de ballengooier moet wel ook echt schieten. Hoe ver verschilt natuurlijk per hond en per ras, maar een schietafstand van minimaal een meter of 4 à 5 is voor de meeste honden wel zo leuk.

Stekker of batterij: Als je de ballenschieter mee op pad wilt nemen (bijvoorbeeld naar het park of het strand), dan moet deze wel op batterij kunnen werken. Ben je van plan de ballenwerper vooral thuis of op andere plekken met stroomvoorziening te gebruiken, dan is alleen een netstroomkabel voldoende.

Prijs: Helaas kan een fatsoenlijke ballenwerper aardig wat kosten. Een hele goedkope ballenwerper is meestal niet van goede kwaliteit en gaat niet lang mee. Een typisch gevalletje goedkoop is duurkoop, dus. Maar goed, de ballenmachine moet natuurlijk wel in je budget passen. Prijs is dan ook zeker iets om rekening mee te houden.

Snel overzicht van automatische ballenwerpers

In onderstaande tabel vind je een snelle beoordeling van de verschillende automatische ballenwerpers in deze recensie.

MerkPrijsSchietafstandBallenVoedingBijzonderhedenBeoordeling
iFetch139,953, 6 of 9 meterKleine ballen (4 centimeter in diameter)
3 ballen meegeleverd
Netstroom (kabel meegeleverd) of op batterijen (niet meegeleverd)Door de kleine balletjes alleen geschikt voor kleine honden7,5/10
iFetch Too253,753, 7,5 en 12 meter
(ook in te stellen op 'willekeurig')
Standaard formaat tennisballen
3 ballen meegeleverd
Oplaadbare batterijen (batterijen en oplader meegeleverd)Speciaal ontworpen voor grote honden9,5/10
PetSafe152,002 tot 10 meter
9 instelbare afstanden
6 werphoeken
Standaard formaat tennisballen
2 ballen meegeleverd
Netstroom (kabel meegeleverd) of op batterijen (niet meegeleverd)Waterafstotend (niet waterbestendig)
Bewegingssensor aan voorkant en in werpgat
Automatische pauzefunctie
8,5/10
Doggy Fun102,303, 6 of 9 meterKleine ballen (4 centimeter in diameter)
3 ballen meegeleverd
Netstroom (kabel meegeleverd) of op batterijen (niet meegeleverd)Door de kleine balletjes alleen geschikt voor kleine honden6/10
Merkloos via bol.com99,99Niet van toepassing, de bal rolt uit de machineStandaard formaat tennisballen
2 ballen meegeleverd
Niet van toepassing, apparaat is niet elektrischHeeft ook een automatisch voerbakje om de hond te belonen wanneer hij de bal terugbrengt6/10

 Hieronder lees je de recensies van de ballenwerpers.

iFetch Ballenwerper review


ifetch ervaringen

De iFetch is wereldwijd gezien misschien wel de meest populaire ballenwerper voor honden. Terecht, want het is een stevig apparaat dat lang meegaat en doet wat het moet doen. Met een knop kun je de schietafstand instellen op 3, 6 of 9 meter. Het is handig dat de iFetch werkt op zowel netstroom als op batterijen, al moet je de batterijen er wel zelf los bijkopen.

Wat ik minder handig vind is dat er geen gewone tennisballen in het apparaat passen. Voor kleine honden is zo’n kleinere bal in principe prima, maar als je de balletjes kwijtraakt dan zul je speciale iFetch balletjes bij moeten bestellen.

De iFetch is naar mijn mening de beste ballenwerper voor kleine honden, zoals Jack Russells en andere terriërs. Voor grote honden zou ik deze ballenschieter echter afraden. De balletjes zijn voor grote honden te klein om ‘lekker’ vast te pakken en er bestaat daardoor een (kleine, maar wel aanwezige) kans op verstikkingsgevaar. Op zich is 9 meter een aardige afstand voor een grote hond, maar als ik het zelf voor het zeggen heb zou ik toch liever voor een apparaat met een grotere schietafstand gaan.

Klik hier om de iFetch Ballenwerper te bekijken op bol.com

iFetch Too Ballenwerper review

ifetch too ervaringen

De iFetch Too is de grote broer van de originele iFetch. Het is een ballenmachine van dezelfde hoge kwaliteit, maar dan ook geschikt voor grote honden. De iFetch Too schiet 3, 7,5 of 12 meter ver. Met een maximale schietafstand van 12 meter is dit dan ook de ballenwerper die het verst kan schieten. Ideaal voor honden die houden van lekker ver rennen! Een leuke extra optie van deze automatische ballengooier is dat je de schietafstand ook op ‘random’ (willekeurig) kunt zetten. De machine wisselt dan de verschillende werpafstanden af, zodat je hond telkens weer verrast wordt. Ook fijn is dat het apparaat werkt op oplaadbare batterijen, die bij de machine inbegrepen zitten.

Wat mij betreft is het grootste voordeel van de iFetch Too dat er standaard formaat tennisballen in passen. Er worden drie ballen met het apparaat meegeleverd, maar mochten deze kapotgaan of kwijtraken dan kom je makkelijk aan vervangende ballen.

De iFetch Too is de beste ballenwerper voor honden. Het enige nadeel van de iFetch Too is de prijs van ongeveer 250 euro. Als je kijkt naar hoe lang zo’n apparaat meegaat, dan vallen de kosten per jaar of maand wel mee. Maar goed, je moet het bedrag er wel voor neer willen leggen.

Klik hier om de iFetch Too ballenwerper te bekijken op bol.com

PetSafe Automatische Ballenwerper review

ballenschieter petsafe ervaringen

De automatische ballenwerper van PetSafe is een goede goedkope automatische ballenwerper voor honden. Met een maximale schietafstand van 10 meter schiet de PetSafe ballenwerper aardig ver, al zij het niet zo ver als de iFetch Too. Je kunt deze ballenwerper instellen op verschillende werphoeken om het voor je hond extra interessant te houden.

In deze ballenwerper passen gewone tennisballen van standaard formaat. Er worden twee ballen meegeleverd. De PetSafe ballenwerper wordt geleverd met een kabel voor netstroom, maar kan ook werken op zes D-batterijen (vrij grote batterijen dus). Deze batterijen moet je er dan wel los bij kopen.

Slim is dat PetSafe een automatische pauzefunctie in het apparaat heeft geprogrammeerd. Na een kwartier spelen gaat de ballenwerper een kwartiertje in ruststand, zodat de hond bij kan komen. Erg handig, vooral als je een hond hebt die zelf niet van stoppen weet (iemand hier met een Toller?). Ook zit in de ballenmachine een sensor waardoor de machine niet werpt als je hond te dichtbij staat, al werkt deze sensor niet altijd even goed.

De Petsafe Ballenwerper is de beste goedkope automatische ballenwerper. Hij schiet wat minder ver dan de iFetch Too, en het is jammer dat je de batterijen er los bij moet kopen. Het prijsverschil tussen de twee is wel aanzienlijk. Mocht je de iFetch Too te duur vinden, dan is de ballenwerper van Petsafe een goed en budgetvriendelijk alternatief.

Klik hier om de Petsafe automatische ballenwerper te bekijken op bol.com

Doggy Fun Automatische Ballenschieter review

doggy fun ballenwerper ervaring

Deze automatische ballenwerper is vrij vergelijkbaar met de iFetch. De ballenschieter heeft een schietafstand van 3, 6 of 9 meter en maakt gebruik van kleine balletjes. Hierdoor is het apparaat niet geschikt voor grotere hondenrassen. De Doggy Fun ballenwerper werkt op netstroom, maar je kunt er ook batterijen in doen. Deze moet je dan wel los kopen.

De grootste verschillen met de iFetch zijn de prijs en (helaas) ook de kwaliteit. De ballenwerper van Doggy Fun is ruim 30 euro goedkoper dan de iFetch ballenmachine. Jammer genoeg komt dit prijsverschil ook echt in de kwaliteit naar voren. De balletjes pluizen heel erg, vooral als ze nat worden. Het buitenste laagje van de ballen laat dus langzaam los, waardoor op een gegeven moment de sensor van het apparaat de bal niet meer herkent.

Is de Doggy Fun ballenwerper het kopen waard? Tja, dat ligt er maar net aan. Als je een ballenwerper zoekt die niet duurder is dan zo’n 100 euro en je niet té veel verwacht, dan is het een goede ballenwerper voor kleine honden. Persoonlijk zou ik liever een paar tientjes meer neerleggen voor een apparaat dat beter aan mijn verwachtingen voldoet.

Klik hier om de Doggy Fun ballenschieter te bekijken op bol.com

Merkloze beloningsmachine review

beste ballenwerper review

Een automatische ballenwerper onder de 100 euro vind je niet snel. Dan moet ik er ook meteen bij zeggen, dat dit niet echt een automatische ballenwerper is. Het apparaat werkt niet op stroom en schiet de ballen niet. In plaats daarvan gooit je hond de bal bovenin de machine, waarna deze er met een extra zetje uitgerold wordt.

Bovenop de machine zit een klein vakje waar je wat brokjes of hondensnoepjes in kunt doen. Wanneer je hond de bal in de machine laat vallen, komen er een paar brokjes uit. Dit kan je hond helpen om de ballenwerper sneller te leren gebruiken. Ook fijn is dat de ballen gewoon van standaard formaat zijn. Er worden twee ballen meegeleverd, maar je kunt er dus ook je eigen tennisballen in stoppen.

Wat me tegenvalt aan dit product is de prijs. In principe is het een degelijk apparaat, maar 100 euro is best wel duur voor een ballenmachine die niet kan schieten. Ik vraag me af of je je geld dan misschien niet beter uit kunt geven aan een ander speelapparaat voor je hond, zoals een memory trainer.

Klik hier om deze automatische ballenwerper te bekijken op bol.com

Share via
Copy link