Hartslag, ademhaling en temperatuur bij honden

 De hartslag, ademhaling en temperatuur van je hond zijn basisgegevens die je heel wat informatie geven over de gezondheid van je hond. Als de waarden van deze basisgegevens afwijken dan kan dat betekenen dat je hond zich niet lekker voelt of stress heeft. Ook bij gezonde honden is het slim om regelmatig de hartslag, ademhaling en temperatuur te controleren. Zo went je hond bijvoorbeeld aan de thermometer. Schrijf de waarden ook meteen even op; dan heb je een referentiepunt voor wat voor jouw hond normaal is.

Inhoudsopgave

 • Hartslag bij honden

  De hartslag van je hond meten kan je heel wat vertellen over hoe je hond zich voelt.

  normale hartslag hond

  Hoe meet je hartslag bij een hond?

  Je kunt de pols van je hond het best opnemen in rust. Bij kleinere honden kun je de hartslag opnemen door te voelen aan de borstkas. Bij grotere hondenrassen is het vaak lastiger om de hartslag goed te voelen in de borst. Aan de binnenkant van het dijbeen loopt een grote slagader waaraan je ook de hartslag kunt voelen. Leg je vingertoppen hoog op de binnenkant van het achterbeen, vlak bij de romp. Tel nu het aantal hartslagen gedurende een minuut. Je kunt ook 30 seconden tellen en dit aantal verdubbelen om te komen tot de hartslag van je hond per minuut. Uiteraard kun je de hartslag van je hond ook horen met een stethoscoop, maar aan een goede stethoscoop hangt wel een prijskaartje.

Wat is een normale hartslag voor een hond?

De gemiddelde hartslag van een hond is afhankelijk van leeftijd, ras en grootte. De hartslag van kleine honden ligt hoger dan de hartslag van grotere honden. Bij puppy’s voel je een snellere hartslag dan bij volwassen en bejaarde honden. En natuurlijk heeft een hond die net terugkomt van een lange wandeling een hogere hartslag dan eentje die al drie uur in zijn mand ligt te dutten.

Hartslag pup per minuut

snelle hartslag puppy

Een normale hartslag voor een puppy is zo’n 100 tot 120 slagen per minuut. Bij hele jonge pups van kleine rassen ligt dit soms zelfs nog wat hoger.

Hartslag volwassen hond per minuut

Een volwassen hond heeft in rust een hartslag van gemiddeld 90 tot 100 slagen per minuut.

Hartslag oude hond per minuut

De hartslag van een oudere hond ligt wat lager. Zo’n 70 tot 80 slagen per minuut bij een oudere hond is normaal.

Hoge hartslag bij honden

Een snelle hartslag bij een hond in rust kan op verschillende dingen wijzen. Een hond die net heeft gespeeld of aan het rennen was heeft uiteraard een hogere hartslag. Een snelle hartslag in rust kan wel ergens op wijzen.

Een hond met hoge hartslag heeft wellicht

   • Stress of angst
   • Een volle blaas
   • Lage bloeddruk
   • Pijn
   • Koorts
   • Een hartprobleem
   • Bloedarmoede

 

 • Lage hartslag bij honden

  Een trage hartslag bij een hond betekent meestal dat je hond diep in rust is. Slapende honden hebben soms een erg langzame hartslag! Blijft de hartslag echter ook tijdens de wakkere uurtjes laag, dan kan er iets aan de hand zijn. Het meest voor de hand liggend zijn problemen met de darmen en maag, zoals diarree, braken of buikpijn. Er zijn ook hartziekten en hersenaandoeningen die gepaard gaan met een langzame hartslag. Je kunt het best even contact opnemen met je dierenarts.

  Onregelmatige hartslag bij honden

  Een hond met onregelmatige hartslag heeft niet meteen een hartprobleem. Het is zelfs heel normaal dat de hartslag van een gezonde hond in rust onregelmatig is! Een hartslag die sneller is bij inademen en trager bij uitademen wijst er juist op dat het hart van je hond een goede reservecapaciteit heeft. Om een langzame onregelmatige hartslag hoef je je dus over het algemeen niet druk te maken (maar neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts). Heeft je hond een snelle onregelmatige hartslag, dan is er misschien iets aan de hand. Maak een afspraak met de dierenarts zodat zij onderzoek kunnen doen, eventueel met een ECG of een echo van het hart. Ook als de hartslag van je hond overslaat kan er sprake zijn van een hartritmestoornis.

  Ademhaling bij honden

  Een afwijkende ademhaling bij een hond betekenen dat je hond benauwd is, last heeft van de luchtwegen of hartproblemen heeft.

  Hoe meet je ademhaling bij een hond?

  Tel het aantal ademhalingen van je hond in rust gedurende een minuut. Je kunt ook 30 seconden lang tellen en dit aantal verdubbelen voor de ademhalingsfrequentie per minuut. Het is ook belangrijk om goed te luisteren. Een gezonde ademhaling is geluidloos; een hond die piepend (in)ademt heeft het vaak benauwd.

  Wat is een normale ademhaling voor een hond?

  Net als de hartslag is ook de gemiddelde ademsnelheid van een hond afhankelijk van leeftijd, ras en grootte. De ademhaling van kleine honden is wat sneller dan de ademhaling van grotere honden. Een hond die aan het rondrennen is ademt ook sneller dan een hond die op de bank ligt te slapen.

  hond ademt snel

  Ademhaling pup per minuut

  Een normale ademhaling voor een puppy is zo’n 18 tot 20 ademhalingen per minuut.

  Ademhaling volwassen hond per minuut

  Een volwassen hond heeft in rust een ademhalingsfrequentie van 16 tot 18 keer per minuut.

  Ademhaling oude hond per minuut

  De ademhaling van een oudere hond is wat trager, en ligt over het algemeen tussen de 14 tot 16 ademhalingen per minuut.

  Snelle ademhaling bij honden

  Het is normaal dat een hond tijdens de wandeling of bij het spelen snel ademt en hijgt. Bij erg warm weer hijgt een hond soms ook. Een snelle ademhaling bij een hond in rust kan op verschillende dingen wijzen. Een snelle ademhaling in rust kan wijzen op stress, bloedarmoede of last van benauwdheid. Een hond die snel ademt en daarbij geluid maakt heeft het vaak ook benauwd. Neem meteen contact op met je dierenarts.

  Langzame ademhaling bij honden

  hartslag hond snel

  Een trage, diepe ademhaling bij een hond kan wijzen op benauwdheid. Misschien heeft je hond vocht rond de longen of zit er een gat of gaatje in het middenrif. Je dierenarts kan met een röntgenfoto of echo een beter kijkje nemen. Vooral als je hond ook moeite lijkt te hebben met uitademen (met de buik lijkt te persen), dan moet je snel hulp inschakelen.

  Temperatuur bij honden

  Door de temperatuur van je hond op te meten kun je erachter komen of je hond koorts heeft of oververhit is.

  Hoe meet je temperatuur bij een hond?

  Er bestaan geen speciale thermometers voor honden. ‘Hondenthermometers’ zijn dus gewoon dezelfde thermometers als voor mensen. Bij huisdieren mag je geen oorthermometers gebruiken, deze kunnen een onnauwkeurig resultaat geven. Gebruik gewoon een normale digitale thermometer (zoiets) zoals je die ook voor jezelf zou gebruiken. Vanuit hygiënisch oogpunt wil je waarschijnlijk een aparte thermometer in huis halen voor je huisdieren. Duur of ingewikkeld is niet nodig; een normale thermometer van een paar euro voldoet prima.

  Maak de thermometer schoon, smeer wat vaseline op het uiteinde, en breng de thermometer minimaal 2 centimeter diep rectaal in. Een digitale thermometer piept als de temperatuur afgelezen kan worden. Je kunt de temperatuur beter niet opnemen vlak na een wandeling of andere inspanning.

  Wat is een normale temperatuur voor een hond?

  De gemiddelde temperatuur van een hond ligt tussen de 38,0 en 39,0 °C (graden Celsius). De temperatuur van een puppy kan net wat hoger liggen, tot zo’n 39,5 °C.

  Hoge temperatuur bij honden

  Een hoge temperatuur bij een hond (hoger dan 39 °C) noemen we koorts. Vlak na inspanning kan de temperatuur ook wat hoger liggen zonder dat er iets aan de hand is. Een hond met hoge temperatuur heeft wellicht stress, een vergiftiging of last van zijn schildklier. Een hoge temperatuur kan ook duiden op een ontsteking. Neem contact op met een dierenarts om uit te zoeken wat er aan de hand is. Bij temperaturen hoger dan 40,0 °C moet je met spoed de dierenarts bellen. Raak niet in paniek, maar wacht niet af; meteen bellen!

  Lage temperatuur bij honden

  Geeft de thermometer een lage temperatuur aan, ga dan eerst na of je echt goed hebt gemeten. Als je de thermometer niet diep genoeg inbrengt dan kan de lezing te laag uitvallen. Neem eventueel nog een keer de temperatuur op. Een lage temperatuur bij een hond is niet meteen een probleem. Gedraagt je hond zich verder normaal, eet hij goed en is hij net zo energiek als gewoonlijk, dan kun je even afwachten. Als je hond zich niet lekker lijkt te voelen en de temperatuur is lager dan 37,5 °C, dan moet je direct een dierenarts bellen.

  Wanneer naar de dierenarts?

  Neem in het geval van twijfel of een ‘niet pluis’-gevoel altijd contact op met je dierenarts. Vertrouw op je instinct; jij kent je hond immers het beste! De volgende tekenen zijn ook redenen om contact op te nemen met een dierenarts

   • De hartslag van je hond is hoog in rust of snel en onregelmatig. Een lage hartslag in combinatie met braken of diarree is ook een reden om naar de dierenarts te gaan.
   • Je hond maakt een piepend geluid bij de ademhaling. Ook als je hond erg snel ademt in rust, of juist heel erg diep inademt en persend uitademt, kan er iets aan de hand zijn.
   • De temperatuur van je hond is hoger dan 39,0 °C. Bij een temperatuur hoger van 40,0 °C is er sprake van spoed. Als de temperatuur lager is dan 37,5 °C en je hond lijkt zich niet fit te voelen, dan moet je ook de dierenarts bellen.
 • Share via
  Copy link