Waarom mogen honden geen chocola?

Dat chocolade giftig is voor honden, dat weten de meeste hondeneigenaren gelukkig wel. Toch blijkt uit onderzoek dat zo’n 25% van de vergiftigingen bij honden komen door chocola. Met name rondom de feestdagen krijgen honden soms toch chocola ‘voor één keertje’ of weten ze stiekem de weg te vinden naar een doosje bonbons. Wat maakt chocolade zo giftig voor honden? En wat moet je doen als je hond chocola heeft gegeten?

Waarom mag een hond geen chocola?

Chocola wordt gemaakt van cacaobonen. In cacaobonen zitten twee stoffen die erg giftig zijn voor honden; cafeïne en theobromine.

waarom is chocola giftig voor honden

Cafeïne heeft een stimulerende werking op het zenuwstelsel. De cafeïnetolerantie van honden ligt veel lager dan die van mensen, en een hond die cafeïne binnenkrijgt voelt zich al snel niet lekker. Cafeïne versnelt de hartslag van de hond en verhoogt de bloeddruk. De lichaamstemperatuur van de hond stijgt en soms krijgt de hond last van een onregelmatige hartslag, beven of toevallen.

Theobromine is de grootste boosdoener voor honden. Deze stof, die veilig is voor menselijke consumptie, wordt bij honden vele malen langzamer afgebroken. Dit is ook de reden waarom vaak kleine hoeveelheden chocola aan je hond geven erg slecht is. De stof hoopt zich op in het lichaam van de hond, waardoor na verloop van tijd alle kleine beetje samen ervoor zorgen dat je hond flink ziek wordt.

Theobromine heeft een relaxerend effect op glad spierweefsel. Dat wil zeggen dat gladde spierweefsels (dat zijn spieren die niet onder bewuste controle van de hersenen staan, zoals de organen) verslappen. Je ziet dit terug in braken en diarree. Daarnaast heeft theobromine een sterk stimulerende werking of het centrale zenuwstelsel en het hart, waardoor een versnelde en/of onregelmatige hartslag kan optreden. Theobromine is van invloed op de calciumopname van cellen, wat op zijn beurt weer in verband staat met het samentrekkingsvermogen van het hart. Tot slot zorgt theobromine ervoor dat een hond meer vocht uitscheidt in de urine. De hond kan daardoor uitgedroogd raken.

Hoeveel chocola is giftig?

Oké, chocola is dus duidelijk niet goed voor honden. Maar van hoeveel chocola wordt een hond ziek? In de onderstaande afbeelding staat een tabel uit Tijdschrift voor Diergeneeskunde. De aantallen in de tabel gelden slechts als richtlijn. Honden hebben namelijk een sterke individuele gevoeligheid voor theobromine; sommige honden krijgen last van chocoladevergiftiging bij lagere hoeveelheden theobromine dan in de tabel staan. Pure chocolade bevat meer (ongeveer 3 keer zoveel) theobromine dan melkchocolade. Pure chocola is dus al giftig voor honden in een kleinere dosis. Bakkerschocolade en  kookchocolade bevatten nog meer cacao en dus nog meer theobromine, en zijn daarom nog giftiger voor honden dan pure chocola. De concentratie theobromine in cacaopoeder en cacaobonen is uiteraard nog hoger.

hoeveel gram chocola hond

Mag een hond wel witte chocola?

Zoals je ziet staat witte chocolade niet in de bovenstaande tabel. Betekent dit dat honden witte chocola mogen? Nou, nee… Liever niet in ieder geval. In witte chocola zit geen cacao en dus ook geen cafeïne of theobromine. Een hond die witte chocola eet krijgt dus geen chocoladevergiftiging. Daarbij blijft wel dat witte chocola erg vet is en veel suiker bevat. Je hond kan er wel diarree van krijgen of van moeten overgeven. Je kunt je hond beter een traktatie geven die geschikt is voor honden.

Symptomen van chocoladevergiftiging bij honden

De symptomen van een chocoladevergiftiging treden doorgaans na 2 tot 4 na het eten van chocola op. Soms duurt het flink langer tot je iets ziet; tot wel 72 uur later. Een hond die chocola heeft gegeten vertoont slechts zelden alle symptomen van de onderstaande lijst. Enkele ziekteverschijnselen kunnen ook al een indicatie zijn van vergiftiging.  Een hond met chocoladevergiftiging kan de volgende symptomen vertonen:

  • Braken
  • Diarree
  • Veel drinken
  • Veel plassen
  • Hijgen
  • Hyperactiviteit
  • Rusteloosheid
  • Beven of trillen
  • Toevallen of epilepsie
  • Ongecoördineerde beweging
  • Hoge lichaamstemperatuur
  • Snelle of onregelmatige hartslag

Mijn hond heeft chocola gegeten; wat moet ik nu doen?

Als je hond chocolade heeft gegeten (of je vermoedt dat je hond chocola op heeft), dan moet je direct contact opnemen met een dierenarts. Ook als de inneming al enkele uren of dagen geleden is, is contact met de dierenarts zinvol. Een chocoladevergiftiging kan namelijk ook pas enkele uren of dagen na inname zichtbaar worden. De dierenarts stelt dan een passend behandelplan op, bijvoorbeeld een maagspoeling, een infuus, actieve kool (norrit) of een middeltje om braken op te wekken.

Share via
Copy link